Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Máme iba jeden poklad. Zdravie...

Medzi najrizikovejší faktor vzniku rakoviny hrubého čreva patrí fajčenie

Rakovina hrubého čreva a konečníka je dnes najčastejší zhubný nádor v krajinách Európy. Vyplýva to z údajov zverejnených na Európskom gastroenterologickom kongrese v Madride v novembri minulého roku. Ročne sa v Európe zistí viac ako 300-tisíc nových prípadov tejto formy rakoviny. Stretli sme sa so známym martinským gastroenterológom Igorom Katuščákom, aby sme sa s ním porozprávali o tejto zákernej chorobe.

Aká je situácia v ochorení na rakovinu hrubého čreva na Slovensku?

Skryť Vypnúť reklamu

U nás sa ročne zistí viac ako 2700 nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka a ročne u nás zomrie na túto chorobu viac ako 1500 ľudí. Slovensko sa tak spolu s ČR, Nemeckom, Maďarskom a Írskom zaraďuje medzi európske krajiny s najvyšším výskytom.

To sa mi zdá alarmujúce. Podľa vás, prečo je tomu tak?

Poznáme niektoré faktory, ktorých dlhodobé pôsobenie zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny hrubého čreva a konečníka. Výskyt takýchto vplyvov, tzv. rizikových faktorov, je zrejme na Slovensku vysoký.

Mohli by ste nám ich vymenovať?

Sú to najmä nesprávne stravovacie návyky s nevhodným zložením stravy a nedostatok fyzickej aktivity, ktoré pri dlhodobom pôsobení zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva. Výsledkom potom je spravidla nadváha, ktorou trpí až polovica Slovákov. Je považovaná za dôležitý rizikový faktor. Ďalej je to zvýšený príjem alkoholu a fajčenie, ktoré zvyšuje riziko tejto choroby až štvornásobne.

Skryť Vypnúť reklamu

Môže byť vznik tejto choroby podmienený aj genetickou výbavou, ktorú sme zdedili po našich predkoch?

Áno. Výskyt rakoviny hrubého čreva v rodine zvyšuje riziko ochorenia trojnásobne. Okrem toho vznik tohto ochorenia ovplyvňujú aj dlhodobé zápalové ochorenia hrubého čreva. Ale za najdôležitejší rizikový faktor rakoviny hrubého čreva dnes považujeme vek nad 50 rokov.

Aký bol záver madridského stretnutia odborníkov na rakovinu hrubého čreva?

Poznatky o vplyve spôsobu života na vznik rakoviny hrubého čreva sú dôležité pri odporučeniach týkajúcich sa zásad správnej výživy. Na spomínanom stretnutí odborníkov v Madride boli pre podmienky Európy tieto zásady zhrnuté do desiatich bodov. Dôležité je, aby si ich osvojili už mladí ľudia, aby boli súčasťou výučby na školách, čo by v budúcnosti mohlo znížiť výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka v dospelosti. Súčasne boli na tomto kongrese formulované zásady vyhľadávacieho programu predrakovinových štádií ochorenia pre celú Európu.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj v našej spoločnosti sa čoraz viac hovorí o prevencii. Prečo je taká dôležitá, prečo ju vôbec máme robiť a, vôbec, prečo sa s ňou prichádza až tak neskoro?

Lebo až teraz s určitosťou vieme, že tento druh rakoviny vzniká z pôvodne nezhubného drobného výrastku výstelky hrubého čreva - polypu. Ten sa postupne zväčšuje a mení svoje vlastnosti až nakoniec môže získať vlastnosti zhubného nádoru. Premena pôvodne nezhubného polypu na rakovinový nádor trvá desať až dvadsať rokov. Toto je obdobie, počas ktorého môžeme polyp zistiť a včas odstrániť. Veľkým problémom ale je, že veľká väčšina ľudí s polypom v hrubom čreve nemá žiadne ťažkosti.

Aha, takže lekári sa zameriavajú v rámci prevencie na vyhľadávanie polypu, aj keď pacient nemá žiadne zdravotné ťažkosti.

Áno, jednou z vlastností polypu je, že je zraniteľnejší ako okolitá zdravá výstelka hrubého čreva, a preto častejšie krváca. Môže to byť malé množstvo krvi, ktoré sa nedá zistiť voľným okom (tzv. skryté krvácanie). Jednoduchým vyšetrením vzorky stolice, a to testom na skryté krvácanie, vieme dnes prítomnosť tohto minimálneho množstva krvi v stolici dokázať.

Kto by sa mal tomuto jednoduchému vyšetreniu stolice podrobiť. Na koho sa má obrátiť?

Vyšetreniu by sa mal podrobiť každý muž či žena vo veku 50 a viac rokov, a to aj napriek tomu, že nemá žiadne tráviace ťažkosti. Pri výskyte rakoviny čreva v rodine sa táto veková hranica posúva minimálne o 10 rokov. Pacient sa musí obrátiť na svojho praktického lekára, ktorý ho, ak výsledky testu hovoria o prítomnosti krvi v stolici pacienta, odošle odbornému lekárovi.

Ako odborník, ktorý sa už dlhé roky zaoberá chorobami tráviacich orgánov, aké vyšetrenie by ste pri takomto výsledku odporúčali?

Napriek tomu, že len 25 ľudí zo sto má pri pozitívnom náleze krvi v stolici aj polyp v hrubom čreve, je nutné vyšetrenie vnútornej výstielky hrubého čreva optickým prístrojom (tzv. kolonoskopia). Ak sa touto metódou polyp nájde, je ho vo väčšine prípadov možné počas vyšetrenia aj bezbolestne odstrániť. Pri náleze veľkého polypu alebo iných pokročilých chorobných zmenách je potrebná operácia.

Pacienti sa ale môžu obávať, či sú takéto postupy bežne dostupné aj u nás na Slovensku?

Samozrejme. Vyhľadávací celonárodný program funguje u nás už druhý rok a umožňuje ľuďom vo veku nad 50 rokov bezplatné vyšetrenie stolice na skryté krvácanie s cieľom zachytiť predrakovinové a včasné štádia rakoviny hrubého čreva. Ide o prakticky najmladší teraz naštartovaný skríningový program. Liečba týchto štádií choroby má veľmi dobré výsledky pre pacientov a vedie k výraznému poklesu výskytu pokročilých foriem rakoviny. Vyhľadávací program je jediný spôsob, ako zabrániť zbytočným úmrtiam spôsobených touto chorobou.

Aká je v tomto smere aktuálna situácia v turčianskom regióne?

Z hľadiska odbornej úrovne lekárov a technického vybavenia zdravotníckych zariadení sú v Turci vytvorené podmienky, ktoré spĺňajú požiadavky celoeurópskeho programu Boja proti rakovine, v ktorom je dnes prevencia rakoviny hrubého čreva jednou z priorít. Konečný výsledok tohto úsilia bude aj v našom regióne závisieť v rozhodujúcej miere od ľudí ktorých sa týka, od toho ako si vážia svoje zdravie...

***

Ak chceme znížiť rizikové faktory vzniku rakoviny hrubého čreva na minimum, mali by sme sa venovať prevencii vzniku tohto zhubného ochorenia. Základ je v dobrej životospráve. V strave by sme mali uprednostňovať zeleninu, ovocie a potraviny s obsahom vlákniny. Mali by sme sa vyhýbať tučným mäsám a údeným výrobkom. Namiesto nich by sme mali dať prednosť strukovinám. Z mliečnych výrobkov by sme mali uprednostniť nízkokalorické. Z olejov je zdravý za studena lisovaný olivový alebo slnečnicový olej. Odborníci na výživu v ostatnom čase zistili, že blahodárny vplyv na ľudský organizmus a na imunitu má rybací olej. A nezabudnite na zníženie svojho denného kalorického príjmu a na pravidelný pohyb.

Monika Maruňáková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 247
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 006
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 669
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 268
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 745
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 124
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 765
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 397
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 318
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 905
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Skríningové plošné testovanie prebehne v najväčšej miere cez víkend.

7 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

13 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

17 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

13 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

5 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?