Pestovanie a praktické využitie menej známych druhov zeleniny je názov novej publikácie Márie Kleňovej z Martina. Novú knižku predstavila začiatkom decembra v priestoroch klubovne Turčianskej knižnice v Martine. Autorka pred časom vydala aj knižku o koreninách. Vo svojej ďalšej publikácii zoznamuje čitateľa s menej známymi druhmi zeleniny, hovorí o ich pôvode, zdravých látkach, ktoré obsahujú a, samozrejme, nechýbajú v nej ani recepty na prípravu chutných a zdraviu prospešných jedál, ktoré odporúča konzumovať aj pri rozličných ochoreniach. Mária Kleňová, ktorej pôvodným povolaním je učiteľstvo, sa už 15 rokov zaoberá výživou a je vegetariánkou. Ako ukážku priniesla na podujatie aj zeleninu dopestovanú vo svojej záhradke, a to kel kučeravý, červený i zelený mangold, patizón, čiernu reďkev a pod.
Predstavenie knižky bolo spojené s besedou s vedúcim Katedry výživy pri SPU v Nitre Jaroslavom Daniškom. Publikáciu M. Kleňovej zhodnotil J. Daniška ako prínosnú, pretože čitateľa oboznamuje s netradičnými druhmi zeleniny, ktoré síce rastú v cudzine, ale je ich možné pestovať aj v našich podmienkach. Pozornosť takýmto druhom zeleniny v oblasti pomáha zachovať širokú biologickú rôznorodosť v našej rastlinnej výrobe a poľnohospodárstve.(nki)