Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Medovníky upečené s veľkým srdcom

Mária Balačinová predstavila na nedávnej výstave v

Predvianočná výstava známej turčianskej medovnikárky Márie Balačinovej vo Vrútkach pod názvom Medovníková krása zožala u návštevníkov, ktorí prišli z celého kúta Slovenska, zaslúžene veľký úspech. Využili sme prítomnosť autorky nádherných medovníkových výtvorov, ktorých bolo na výstave 900 kusov, aby sme sa porozprávali s ňou o jej chlebíku a koníčku zároveň.

Na výstave ste predstavili svoj prvý medovníkový betlehem. Je to majstrovské dielo. Ako dlho ste ho piekli?

Svoj prvý betlehem som upiekla z tri a pol kilogramu medovníkového cesta. Na podstavu som minula 2,20 kg, a zvyšok na figúrky. Robila som ho v deň výstavy, a to od pol ôsmej rána do jednej, pretože som trošku bola v časovom sklze. Ešte pred dvoma týždňami ma zdržali rodinné starosti, a tak sa mi úplne oddialila príprava medovníkovej expozície, ktorá sa skrátila na minimálny čas. Ešte v živote za dva týždne som neurobila toľko kusov, ako tomu bolo teraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavé sú perníkové gule s tmavohnedou polevou doplnené snehobielou figurálnou tvorbou. Ako ste prišli na tento nápad?

Aj toto sú celkom moje prvotiny. Bolo to také nutné zlo. Vznikli z nepodarkov, keď som sa snažila urobiť vianočné medovníkové gule. A pologule, ktoré k sebe nepasovali, som využila inakším spôsobnom. Kedysi som totiž robila kraslice a do niektorých polovičiek vajíčok som vkladala figúrky. Určite to poznáte. Takže, inšpirácia je. Keďže som doteraz robila rôzne iné veci, nie je problém dotvárať podľa toho, ako mi to medovníček dovoľuje.

Čo je ešte nové vo vašej tvorbe, čo ste predstavili vo Vrútkach?

Mojimi úplnými prvotinami sú medovníkové svietniky. Tie som predtým ešte nikdy nerobila. Vyprovokovala ma riaditeľka vrútockého Kultúrneho centra Božena Blahušiaková. Čítala som rozhovor s ňou, ktorý ste uverejnili v NŽT, i keď sme sa o tom trošku rozprávali, že pripravím také exponáty, ktoré som ešte nikde nevystavovala.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj predstavované početné kolekcie sú prvotiny?

Takéto úplne hladké som ešte nerobila. Mám rada buď jednoduché veci alebo potom také prezdobené. Napríklad, pre nevestu by som si vedela predstaviť bordovobiely svietnik. Sú to také predmety, s ktorými sa pohrám. Mám dobrú pamäť. Dokonca sa mi stalo, že som na jeden stromček chcela pripraviť viac medovníkových gulí. Naposledy sa mi dostal do ruky jeden časopis, kde som potom uvidela podobné. A pritom som si myslela, že som to ja vymyslela. Je asi prirodzené, že medovnikárka, ktorá pečie na Vianoce, zhotoví aj vianočné gule. Sú veci, o ktorých sa zdá, že sa kopírujú, a pritom to napadne naraz niekoľko cukrárok i medovnikárok. Ale hoci dvaja vymyslia to isté, ale rukopis je verný konkrétnej osobe.

Skryť Vypnúť reklamu

Vaše medovníkové ozdoby sú nádherné. Môžu sa vôbec konzumovať?

Všetko, čo tu vidíte, je jedlé. Dokonca aj tie ozdobné strieborné cukríky. Napríklad, sviečka, ktorá je vsunutá do stredu medovníkového svietnika je obalená papierikom, aby vosk neprešiel do medovníka.

Ako si doma zdobíte vianočný stromček?

Doma máme vždy dva vianočné stromčeky. Jeden úplne taký klasický - ovešaný s vianočnými guľami. Potom máme maličký stromček zavesený nad stolom, kde večeriame. Meria asi tak pol metra. Visia na ňom čisto len medovníčky.

Vaše medovníčky sa, vraj, dostali až do Afriky. Okrem toho ste vystavovali aj v rôznych krajinách Európy.

Do Afriky som piekla medovník na jednu svadbu a tuším aj na jednu služobnú cestu, kde jedna firma potrebovala suvenír. Čo sa týka tej svadby, tak si Slovenska brala Afričana, alebo to bolo naopak, už sa presne nepamätám, a svadobní hostia zo Slovenska tam brali ako svadobný dar moje medovníčky. Vystavovala som aj vo Francúzsku či v Ríme vďaka Slovenskému národnému múzeu. Mala som aj mnoho menších výstav, naposledy na jeseň v nemeckom Rostocku. Tam som mala byť aj prítomná, ale z časového hľadiska mi to nevychádzalo.

Prečo sú podľa vás slovenské zdobené medovníčky také lákavé po celom svete?

Nesnažím sa kopírovať nikoho. I keď, ako som povedala, všímam si veci okolo a napadnú mi veci, nie sú to celkom moje originály. A prečo tak vábia ľudí? Pretože ich robím s veľkým srdcom a veľkou láskou.

Monika Maruňáková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 555
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 607
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 061
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 032
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 843
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 478
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 523
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 750
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 644
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Koronavírus v hokejovej kabíne, zostalo len päť zdravých

Takmer celý hokejový tím HK Martin musel ísť do karantény. V prvoligovom mužstve sa objavilo 23 pozitívnych testov na koronavírus.

Martinská hokejová kabína je už aktuálne prázdna.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?