Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Ako chutí celonárodná kapustnica

Alebo tiež, ako sa dajú prežiť nádherné študentské

Kapustnica minimálne na 5 spôsobov, vianočné koláčiky viacerých chutí, medovníky, ktoré už nikto nevládal zjesť a batoh plný jedla minimálne na týždeň, to boli a stále sú voňavé spomienky na internát a internátne Vianoce. Naša internátna rodina nemala presne stanovený počet rodinných príslušníkov. Ako sme sa stále rozrastali, tak prichádzali nové zvyky, nové príchute kapustnice, nové Vianoce, ktoré začínali pri ukrajinských hraniciach a končili v Komárne. A tak ako už teraz to dýcha zmesou rázovitých národných zvyklostí, presne tak to vyzeralo na internáte. Miesto nie je dôležité. Môže to byť v Bratislave ako aj v Žiline, v Banskej Bystrici i Košiciach. Jednoducho, stať sa to môže všade tam, kde sa nájde partička kamarátov, ktorá pohodu Vianoc rada roznáša aj po Vianociach.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj keď už takéto Vianoce sú len spomienkou, ešte stále sa usmievam, keď si v mysli vybavím našu vianočnú výzdobu. Jej základom, samozrejme, bol stromček. Dúfam, že teraz ochranári nebudú pátrať, odkiaľ bol a či všetko okolo neho bolo v poriadku. Rovno sa priznám - nebolo a stromček bol, tak ako každý stromček z lesa a postarané bolo o neho poriadne. Na to, že mal asi len pol metra, zmestilo sa na jeho konáriky dosť veľa ťahákov, odkazov, účteniek a popri tom všetkom veľké červené mašle. Neodmysliteľnou súčasťou atmosféry Vianoc bola kapustnica. Tak ako mnohonárodne vyzerala naša internátna rodina, tak vyzerala aj kapustnica. Od sliviek z východu, cez údenú rybu z Oravy, klobásky z Kysúc tam plávalo všeličo, ale bola vianočná a chutila výborne. Mimochodom, aj vám to pripomína rozprávku o Psíčkovi a mačičke ako varili? Presne tak to vyzeralo u nás aj s druhým chodom. Keďže ryba je typickým vianočným jedlom na celom Slovensku, nechýbala ani u nás. Len mala rôzne podoby - vyprážaná, dusená, s maslom, citrónom, bola taká celoslovenská a mala tú najlepšiu všehochuť. Tak ako všetko ostatné. Bombáľky z východu, čabajka z Komárna, korbáčiky z Oravy, vínečko z Dolniakov, zo Záhoria to voňalo slivovicou a ako tento mix chutil, tak sme aj neskôr koledovali v rámci možností internátov. Každý z nás ťahal tú svoju koledu ako sa doma patrí – po svojom. V tej chvíli na nárečí nezáležalo, vlastne na tom nezáležalo nikdy, ale predsa musíte uznať, že po skonzumovaní toho všetkého sme si boli predsa bližší. Prežiť takéto Vianoce prajem všetkým, pretože v stiesnených a studených priestoroch internátov je čaro Vianoc, aj keď po Vianociach, umocnené pocitom spolupatričnosti a uvedomením si toho, že napriek tomu, že Slovensko je také maličké, sme tak rozmanití a naše zvyky také iné. Presne také ako chuť našej celonárodnej kapustnice.

Skryť Vypnúť reklamu

(zč)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 276
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 658
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 407
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 13 461
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 118
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 779
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 404
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 281
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 100
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 958
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Mobilné odberové miesto pri Kine Moskva.

Niekde sa objednávalo, niekde si bolo treba vystať rad.

7 h
Ľuboš Thomka (s loptou) stratil na víťaza len osem bodov.

Vo aktuálnej zostave jedenástky TFZ je sedem mien z vlaňajška. Najstarší laureát má 42 rokov a najmladší dvadsaťjeden. Ako sa stalo v poslednom období pravidlom, na zozname dominujú tridsiatnici. Víťaza tohtoročného hodnotenia dal na svoj hlasovací lístok každý klub prvej triedy.

7 h
Ivan Kocan, primár pľúcnej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Novinku z Univerzitnej nemocnice v Martine v pilotnej fáze vyskúšalo sedem pacientov.

11 h
Ilustračná foto.

Prednosta Okresného úradu v Martine Vladimír Polakovič tvrdí, že percento infekčnosti v rámci okresu sa nedá určiť na základe čiastkových výsledkov.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

14 h

Už ste čítali?