Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Martinské narodeniny ľadového pokušenia

Zmrzlinárstvo sa zmenilo, ale zostalo namáhavým re

Tento rok je to už sedemdesiat rokov, čo sa v Martine vyrába zmrzlina. Ako prvý predával v Martine zmrzlinu Veby Alijevič a novým pokračovateľom vo výrobe alijevičovskej zmrzliny je jeho syn Jamin. Aj keď zmrzlinu vynašli Číňania, vďaka Marcovi Polovi sa dostala do Talianska a potom aj na Balkán.

Príchod zo sladkého kraja

„Otec prišiel na Slovensko z Macedónska, kde mala výroba zmrzliny dlhoročnú tradíciu. Po vzniku Československa v roku 1918 priniesli Macedónci výrobu zmrzliny azda do každého väčšieho slovenského mesta. Pochádzali z Vardarského kraja v Gostivarskej oblasti, odkiaľ prišiel do Košíc v roku 1927 aj môj otec. V Gostivarskej oblasti je etnicky zmiešané obyvateľstvo. Môj otec pochádzal z tureckej etnickej skupiny. Je to sladký kraj, kde sa okrem zmrzlinárstva ujala aj cukrárska tradícia, napríklad výroba tureckého medu. Ja som sa nenaučil vyrábať macedónske cukrárske špeciality, ale môj otec vedel aj to,„ povedal nám o svojich koreňoch Jamin Alijevič, syn Vebyho Alijeviča.

Skryť Vypnúť reklamu

Veby Alijevič sa vyučil cukrárskemu remeslu v Košiciach a do Martina prišiel v roku 1933. V Martine v tom čase pôsobil cukrársky cech, Vebyho Alijeviča nechceli doňho prijať, a tak sa rozhodol, že bude pôsobiť na vidieku (v Kláštore pod Znievom) a predávať zmrzlinu. Bol to v podstate bicykel s károu s okovanými kolesami na prevážanie zmrzliny. Tradičným predajným miestom Vebyho Alijeviča boli po 2. svetovej vojne priestory pod gaštanmi pri dnešnej Slovenskej sporiteľni v pešej zóne.

Boj o chlad

„V tom čase neexistovali chladiace zariadenia, a tak zmrzlinárske remeslo bolo oveľa namáhavejšie ako v súčasnosti. Na výrobu zmrzliny sa môj otec pripravoval už v zime. Sklad na ľad, takzvaná ľadoveň musel naplniť už v zime. Ľad bolo treba odpíliť, čo sa robievalo na rieke Turiec od decembra do januára až februára. Tento ľad sa vozil do záhrady, kde sa skladoval pod vrstvou reziny. Boli to tabule o rozmeroch približne 50 x 60 centimetrov. Od okraja ľadu po kraj ľadovne dávali meter reziny. Tá bola aj zospodu a zvrchu a prekrytá celtovinou. Táto zásoba ľadu vydržala otcovi celé leto. V tom čase predal približne jeden vozík zmrzliny denne, čo bolo dvadsať až tridsať litrov. So zmrzlinárskym vozíkom sa môj otec dostal kdekoľvek, na futbalové stretnutia, hasičské zábavy... V Turci, hádam, nebolo dedinky, do ktorej by môj otec neprišiel so zmrzlinou. V nohách mal tisícky kilometrov. Medený sud, ktorý bol položený v bukovom sude a v medzere medzi medeným súdkom a bukovým drevom bol ľad. Ľad bol natlačený v medzere medzi stenami tak, aby udržal chlad v zmrzlinárskom vozíku minimálne šesť hodín. Po šiestich hodinách sa vyliala voda, do medzery sa dotlačil ďalší ľad, pridala sa tam soľ a z vozíkom sa opäť išlo do terénu,„ pokračoval v rozprávaní o alijevičovskej zmrzlinárskej histórii Jamin Alijevič.

Skryť Vypnúť reklamu

Veby Alijevič v začiatkoch miešal zmrzlinu ručne. Zmrzlinový výrobník (suchá frigera) mal objem približne 4 litre, chladený bol kompresorom a hotová zmrzlina sa z neho dávala do medeného súdka. „Pamätám, že zmrzlinársky stroj môjho otca sa volal Európa. Točil sa od pol piatej ráno až do deviatej, kedy otec začal predávať zmrzlinu. Kornútky si vyrábal sám. Porcovačky neexistovali. Boli to drevené naberacie lyžice. Zmrzlinu vedel nadávkovať tak, že vyzerala v kornútku ako kvet. Technické vymoženosti ale úplne zmenili spôsob výroby zmrzliny. Základ receptúry sa ale nezmenil. Kompaktná hmota pri jej výrobe vzniká vďaka chladu. Hladkosť zmrzliny spôsobuje rozmiešaný cukor. Chladenie sa zabezpečuje kompresorom , a to na 25 stupňov pod nulou. Keby v zmrzlinovej hmote nebol cukor, vznikol by ľad. Zmrzlinárstvo je aj v súčasnosti fyzicky namáhavé remeslo. Skôr je vhodné pre muža ako pre ženu. V zmrzlinárskej tradícii svojho otca som pokračoval iba ja. Otcovi som pomáhal pri zmrzlinárskom remesle od desiatich rokov,„ dozvedeli sme sa od Jamina Alijeviča.

Skryť Vypnúť reklamu

Vaječná pohroma

Pri výrobe zmrzliny treba mať veľa trpezlivosti. To platilo v minulosti a platí to aj v súčasnosti. Ráno treba skoro skoro vstať a v lete treba byť aj dvanásť hodín na nohách. Zmrzlina sa robí z polotovarov a čo sa týka tradície, málokto dodržiava technologický postup, ktorý sa využíval pred 50 rokmi.

„V súčasnosti existuje 40 až 50 druhov príchutí, z čoho polovičku tvoria ovocné a polovičku mliečne zmrzliny. V časoch môjho otca sa vyrábalo nejakých šesť až osem druhov zmrzlín V priebehu letnej sezóny sa ako príchuť používali čerstvé jahody, kompótov bolo tiež dosť, takže keď nebolo čerstvé ovocie, používalo sa konzervované. Ovocie otec kupoval na trhu, vybral si ho sám a aj ostatné základné suroviny boli dostupné. Mlieko odoberal z od turčianskych gazdov. Pred 50 -70 rokmi sa dali kúpiť aj esencie, rum a oriešky. Ešte aj ja sa pamätám, ako otec varil v mlieku vanilkové prúty, ktoré príjemne rozvoniavali. Každá jedna zmrzlina môjho otca mala vanilkový základ a ostatné druhy sa iba dochucovali. Vtedy sa pri výrobe zmrzliny minulo aj obrovské množstvo vajec. Slepačích vajec bolo na tržnici dostatok, ale keď sa medzi ne nevedomky zamiešalo aj kačacie, bola z toho katastrofa. Na tisíc slepačích vajec stačilo jedno kačacie a hnačka bola na svete, porovnal minulú a súčasnú výrobu zmrzliny Jamin Alijevič.

Zmrzlina z pridruženej výroby

Kedysi „chodievala„ zmrzlina za zákazníkom, v súčasnosti je to naopak. Za zmrzlinou chodia ľudia, a to najradšej tam, kde im chutí a môžu si pri nej príjemne posedieť.

„Držím sa zásad, ktoré ma naučil môj otec. Zákazníkovi treba ponúkať kvalitnú zmrzlinu, ale treba sa k nemu správať so všetkou zdvorilosťou. V súčasnosti treba mladým ľuďom vtĺkať do hlavy, aby sa zákazníkovi pozdravili, aby stále dodržiavali postup a vyrábali rovnako kvalitnú zmrzlinu počas celého roka. Môj otec bol pred sedemdesiatimi rokmi konkurenciou pre martinských cukrárov a bol pre nich tŕňom v oku. Predával nielen zmrzlinu, ale v roku 1946 si otvoril cukráreň, ale už o päť rokov neskôr mu po znárodňovaní ako živnostníkovi všetko zobrali. Dlhé roky robil vrátnika v Divadle SNP a keďže bol postihnutý žalúdočnými vredmi, musel odísť na invalidný dôchodok. To bolo niekedy okolo roku 1960. Štát nemal záujem o živnostníkov a remeselníkov. V čase, keď som bol malým chlapcom, môj otec sa snažil viac ráz podnikať. Mohol ale využívať iba ponuky reštaurácií. V roku 1966 sa situácia trochu uvoľnila a zmrzlinu sme mohli vyrábať a predávať prostredníctvom telovýchovných jednôt alebo jednotných roľníckych družstiev, kde sme pracovali ako pridružená výroba. To ale trvalo iba veľmi krátko. Raz sa výrobe zmrzliny mohol venovať, inokedy nie. Pojem súkromný podnikateľ bol v tom čase buržoázny alebo antisocialistický. V roku 1971 mal otec výrobu zmrzliny opäť zakázanú. No dožil sa aspoň toho, že som v roku 1978 začal vyrábať zmrzlinu v spotrebnom družstve Jednota,„ pokračoval v rozprávaní o histórii alijevičovskej zmrzliny Jamin Alijevič.

Hrdý na Martin

Od roku 1990 prevzal výrobu alijevičovskej zmrzliny Jaminov zať Klinče Sezer. Jamin Alijevič mu ale doteraz pomáha.

„Nie všade na Slovensku sa ľudia tak vyznajú v zmrzline ako v Martine. Aj keď teraz je to s odbytom zmrzliny horšie a nie sú už také rady, aké bývali, v Martine má odbyt zmrzliny svoju tradíciu. Napríklad v neďalekej Žiline to už nie je také dobré. Preto môžem povedať, že som hrdý na to, že som Martinčanom a Martin patrí medzi tie slovenské mestá, kde má výroba a predaj zmrzliny tradíciu,„ povedal nám na záver Jamin Alijevič.

Braňo Gregor

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  2. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  5. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  6. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  7. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  8. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  9. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  10. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  8. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  9. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 23 090
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 121
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 166
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 830
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 821
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 735
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 346
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 122
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 2 908
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 2 754

Blogy SME

  1. Juraj Halička: Supervýkonné a dokonale presné, také sú naše oči
  2. Rudolf Pado: Čo Vlčan netuší alebo vedome ignoruje
  3. INEKO: Koronakríza sa v roku 2020 podpísala pod nárast dlhu miest zo 180 na 197 eur na obyvateľa
  4. Anna Záhorčáková: Vymysli appku, ktorá zlepší svet!
  5. Jan Pražák: Budeš se nám starat o dítě, maminko
  6. Miroslav Židek: Čím sú čísla?
  7. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak anebo sedm pražských zastavení. Dnes první, všehochuť bez ladu a skladu (pragomix).
  8. Samuel Ivančák: Úvaha (nielen) o rozhlasových kvótach
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 984
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 364
  3. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 339
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 947
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 697
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 673
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 4 746
  8. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 4 453
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Martin fantasticky zvládol súboj na ľade Humenného.

Naši poriadne zaskočili favorizované Humenné a domov si doviezli všetky body. Do útoku k Linetovi a Tiainenovi výborne zapadol navrátilec Paulíny.


39m
Ľudia do komunálneho odpadu vyhodili aj to, čo by mali separovať.

Obec plánuje robiť kontroly častejšie, nateraz neporiadnikov rieši napomenutím.


3 h

Prinášame rozhovor s Michalom Mertinyákom, výkonným riaditeľom Únie ligových klubov, ktorá je strešným orgánom najvyššej futbalovej súťaže


3 h
Nové lavičky majú slúžiť všetkým občanom.

Nové miesta na sedenie sa nachádzajú pri autobusových zastávkach, tiež pri cintoríne či detskom ihrisku.


Henrieta Paulovičová 17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muža bez respirátora policajti najskôr vyviedli z budovy Klientskeho centra Okresného úradu v Prievidzi a následne ho za pomoci donucovacích prostriedkov spacifikovali. Zatiaľ čo verejnosť postup polície kritizuje, oni sa obhajujú a situáciu vysvetľujú.


20. okt

Môžu sa majitelia bytov brániť pred fajčiarmi na balkónoch? S otázkami sme sa obrátili na právnika, bytového správcu i realitného makléra.


18. okt

Od podelka sa bude najprísnejšími pravidlami riadiť až desať okresov v krajine.


a 1 ďalší 23 h

Zlyhanie softvéru označila za dezinformáciu.


21 h

Blogy SME

  1. Juraj Halička: Supervýkonné a dokonale presné, také sú naše oči
  2. Rudolf Pado: Čo Vlčan netuší alebo vedome ignoruje
  3. INEKO: Koronakríza sa v roku 2020 podpísala pod nárast dlhu miest zo 180 na 197 eur na obyvateľa
  4. Anna Záhorčáková: Vymysli appku, ktorá zlepší svet!
  5. Jan Pražák: Budeš se nám starat o dítě, maminko
  6. Miroslav Židek: Čím sú čísla?
  7. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak anebo sedm pražských zastavení. Dnes první, všehochuť bez ladu a skladu (pragomix).
  8. Samuel Ivančák: Úvaha (nielen) o rozhlasových kvótach
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 984
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 364
  3. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 339
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 947
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 697
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 673
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 4 746
  8. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 4 453
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?