Chlieb ako dar prírody a plod ťažkej ľudskej práce sa zachovával s veľkou úctou, požehnával sa a opatroval ako vzácnosť, často pod kľúčom. Načatý sa vždy prikryl čistým obrúskom... Chvála chlebu je názov podujatia, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu 24. augusta v Múzeu slovenskej dediny (MSD) v Jahodníckych hájoch. Ďalšie z podujatí kalendária Národopisného roka 2003 bolo venované žatevným a dožinkovým zvykom a ukážkam rôznych pracovných činností pri zbere a spracovaní obilia. Predviedli ich členovia folklórnej skupiny Drotár z Dlhého Poľa v programe Žatva a dožinky. Sprievod sviatočne oblečených žencov a žníc sa pobral dolu skanzenom a zastavil sa v stodole domu z Jasenova, kde na nich čakalo vysušené a pokosené obillie. Ešte predtým si s gazdom pripili a pochválili tohtoročnú žatvu. A potom prišli na rad cepy a mlátenie slamy. „Toto obilie sme dopestovali u nás v skanzene v našej agroexpozícii. Zameriavame sa na plodiny, ktoré sú už takmer zabudnuté, ako je proso, ľan či pohánka,„ povedala nám organizátorka podujatia, pracovníčka SNM – Etnografického múzea v Martine Jarka Ďurdíková.
Po prvýkrát sa po dlhých desiatkach rokov „rozbehla„ aj mláťačka. Motor, ktorý ju poháňal, pochádza ešte z obdobia 1. ČSR. Vyrobili ho v českej firme Bratři Pařikové. Ako nám povedal konzervátor Jozef Václavík, motor bol dosť zanedbaný a museli ho opraviť. Do opravy sa pustil až po tom, čo dostal spoľahlivé a osvedčené rady od náhodných hostí MSD, ktorí motor poznali. Ako palivo doň používajú benzín s olejom. Ivan Líška z múzea zdôraznil jeho nevyčísliteľnú hodnotu.(mm)