Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Zemiaky starej mamy chutili

Keď pred vyše ôsmimi rokmi prišiel Hans-Peter Schreiber z Halle po prvý raz do Martina, určite netušil, že jeho kontakty s našincami sa budú natoľko rozvíjať, že, ako sám hovorí, Slovensko a mesto Martin sa stanú jeho druhým domovom. Jeho vzťahy sa, z hľadiska využívania hotelových služieb, zamerali predovšetkým na penzión Čierna pani, kde našiel všetko, čo pre dobrý pobyt potreboval. Spolu sme pochodili veľkú časť Slovenska, spoznávali jeho krásy a pamätihodnosti, a to aj s väčšími či menšími skupinami jeho priateľov a rodiny. Kontakty s vedením penziónu Čierna pani sa natoľko rozvinuli, že tu dostali pozvanie spoluorganizovať akciu Dni slovenskej kuchyne v Halle. Odmietnuť túto šancu nebolo možné, a to aj preto, že jeho súčasťou bolo aj pozvanie na celonemeckú a medzinárodnú výstavu Internorga, zameranú na gastronómiu a služby s ňou súvisiace, do Hamburgu. Uskutočnila sa v závere marca a poskytla nám krásnu „podívanú“ na všetko, čo zosobňuje gastronómia.

Skryť Vypnúť reklamu

Poďme variť

Hlavným cieľom našej cesty do Nemecka boli už spomínané Dni slovenskej kuchyne v Halle/Saale. Reprezentantmi našej gastronómie na nich boli Bohuš Pukaj a Janka Fabiánová, samozrejme, z martinského penziónu Čierna pani. Keďže všetko bolo dopredu s Hansom Schreiberom dohodnuté (vedie štyri tzv. kantíny v Halle), v pondelok 24. marca sme mohli spustiť „slovenský program„. Aby príchute jedál boli originálne, niektoré ingrediencie, ako kyslá kapusta, bobkový list, ale aj špeciálne múky, sme si priviezli z domu. Ostatné zabezpečil hostiteľ. Čo všetko sme hosťom ponúkli? Stravníci, z ktorých väčšinu tvorili pracovníci Pracovného úradu v Halle (má, mimochodom, päťsto zamestnancov), mohli postupne ochutnať či pochutnať si na fazuľovej, rybacej, gulášovej, cesnakovej a zeleninovej polievke, postupne sme pripravili kysucký i bačovský rezeň, do jedálneho lístka sa dostali aj zemiaky starej mamy, plnené pirohy, typický slovenský guláš s knedlíkom a keďže všetko išlo podľa plánu, pridali naši kuchári aj parené buchty plnené lekvárom a broskyňami.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako chutili naše jedlá Nemcom? Pre nich je typické, že konzumujú málo polievok (pani Janka: „Hm, nevedia, čo je dobré a čím poriadny obed začína...„). A tak na rad prišla naša osobná presviedčacia kampaň o tom, prečo u nás, na Slovensku, máme polievku radi. Ale inak, po ostatných jedlách sa len tak zaprášilo. Najrýchlejšie po zemiakoch starej mamy, ktoré si viacerí stravníci žiadali naradiť do jedálneho lístka aj na druhý deň. Ba, na toto jedlo sme rozdali aj viacerým záujemcom recepty.

Pravdaže, rýchly odbyt mali aj kysucký a bravčový rezeň, konzumenti rýchlo zistili, že skvelý je aj náš guláš a z pirôh nám nezostalo nič... Skvelým vysvedčením napokon pre nás bolo aj to, že sa minuli aj pripravované polievky. Naši kuchári skvele „zapadli„ a za ten necelý týždeň sa stali súčasťou kolektívu H. Schreibera. Tak nás brali aj návštevníci reštaurácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Nielen jedlom je človek živý

Náš hostiteľ a organizátor nášho pobytu sa predstavil aj ako skvelý organizátor využitia voľného času. Povodil nás po Halle, krásnom, takmer 300-tisícovom meste ležiacom na rieke Saale, ktoré je známe aj ako mesto svetoznámeho skladateľa Fridricha Händela (na jeho počesť sa tu každoročne konajú veľké hudobné slávnosti). Je to mesto univerzitnej kliniky, krásnej starobylej i modernej architektúry, ktoré po zjednotení Nemecka v roku 1990 naberá druhý dych. Nezabudnuteľným zážitkom pre nás bola aj zápas v kolkoch medzi slovenským a nemeckým družstvom na jednej z malých kolkárskych dráh na pokraji Halle. Hrali sme tak dlho, kým sme nevyhrali a zápas trval takmer 2 hodiny.

Ku skvelým zážitkom patrila aj návšteva bývalého kráľovského mesta Quedlinburgu neďaleko Magdeburgu. Kto chce čo-to vidieť z pôvodnej nemeckej architektúry, mal by navštíviť práve toto mesto. Patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO práve tak ako naša Banská Štiavnica, Bardejov či Vlkolinec.

Vedia o nás málo

Počas každodenných rozhovorov, či pri podávaní jedál alebo pri stoloch, kam sme boli často pozývaní, sme sa stále presviedčali o tom, že Nemci vedia o nás veľmi, veľmi málo. Niektorí z nich nás ešte stále priraďujú k Čechom, ďalší si Malú a Veľkú Fatru mýlia s Nízkymi a Vysokými Tatrami, málokto z nich vie, že našim hlavným mestom je Bratislava a len málokto z nich bol skutočne na Slovensku. Výnimkou bola jedna pani, ktorá navštívila Turčianske Teplice a ich okolie. A tak nás potešilo, že propagačná tabuľa, ktorú sme zriadili vo vestibule reštaurácie, kde sa podávali slovenské jedlá, bola stredobodom záujmu všetkých návštevníkov. Mapka Turca, rôzne materiály o Slovensku, najmä meste Martin, Jasenskej doline, Snowlandu vo Valčianskej doline, mapka cyklotrás v Turci, pohľadnice a skladačky a ďalšie materiály zaujali. Ak k tomu pripočítam množstvo času stráveného pred touto tabuľou v diskusiách o Slovensku, o Turci a Martine, som presvedčený, že sme tu vykonali viac ako všetky cestovné kancelárie a oficiálne úrady dohromady. Nemecko je krajinou, ktorej obyvatelia prijímajú aj iné kultúry, radi cestujú, spoznávajú, pretože vo väčšine prípadov majú na to dosť finančných prostriedkov. To, že o nás málo vedia, je teda aj (a to predovšetkým) našou chybou.

Hľadajme preto spôsoby, ako situá­ciu zlepšiť. Gastronómia je jednou z oblastí, ktorá tomu môže napomôcť. Nestačí len tvrdiť, že sme pohostinní, treba to aj dokázať. A tak sa už dnes tešíme na Dni nemeckej kuchyne, ktoré sa ako recipročná akcia uskutočnia v penzióne Čierna pani v druhej polovici júna.E. Agricola

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 186
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 849
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 020
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 879
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 946
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 426
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 691
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 588
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 555
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Koronavírus v hokejovej kabíne, zostalo len päť zdravých

Takmer celý hokejový tím HK Martin musel ísť do karantény. V prvoligovom mužstve sa objavilo 23 pozitívnych testov na koronavírus.

Martinská hokejová kabína je už aktuálne prázdna.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Mestský a Okresný úrad v Martine uzatvorili

Na úradoch vybavíte len pohreb a narodenie dieťaťa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?