Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Kuchyňa nefunguje... (alebo: ako sme sa nenajedli)

Nedávno som stretol kamaráta-podnikateľa. Teda neviem, či viac kamaráta alebo podnikateľa, lebo celý náš rozhovor sa točil okolo práce. Keď som po chvíli pochopil, že moje pokusy o zmenu témy sú zbytočné, poddal som sa jeho monológu a začal som počúvať. Napokon, nič iné mi nezostávalo, pretože bol natoľko rozhorčený, že ma k slovu nepripustil. Po chvíli som bol rád, že sa téma zrealizovala v podobe monológu, lebo by sme sa asi pohádali. Vlastní niekoľko reštau­rácií. Nariekal, aký je to nevďačný a stratový biznis. Ako musí zamestnávať zamestnancov na dve smeny, ako musí so stratou prevádzkovať kuchyňu a aká je na Slovensku slabá kúpna sila. Keď som namietol, že veď má stále plno, zaspieval to staré: ale tí ľudia sedia pri jednej káve a minerálke aj hodinu. No povedz, načo tam mám kuchyňu a koľko asi zarobím na jednej káve? (Jedna káva v jeho podniku stojí 27,- Sk, za čo sa dajú v obchode kúpiť dva balíčky kávy...) Pre istotu ešte raz zopakoval, ako platí personál od deviatej do dvadsiatej druhej takmer z vlastného vrecka.

Skryť Vypnúť reklamu

O niekoľko dní som sa s kolegom vracal zo služobnej cesty. Boli sme hladní a tak sme zaparkovali pred jednou (radšej nemenovanou) martinskou reštauráciou. Nebolo plno, usadili sme sa a vidina jedla nám na tvári vyčarila aj niečo podobné úsmevu, keď sme si vypýtali jedálny lístok. Niečo podobné úsmevu sa objavilo aj na tvári obsluhujúcej slečny, ktorá nás s profesionálnou samozrejmosťou uviedla do slovenskej reality: ale už je pol deviatej a my už nevaríme. Keď sme nechápavo mlčali, slečna upresnila: Kuchár odišiel pred polhodinou.

Aha.

Tak sme sa zodvihli, že zmeníme lokál. Bol neďaleko, otvorený takisto do dvadsiatej druhej. Tu bol čašník (určite bez príslušného odborného vzdelania) ochotnejší: Kuchyňa nám už nefunguje, ale môžem vám hodiť do friťáka hranolky. Keďže sme chceli VEČERAŤ, aj tu sme sa poďakovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Už mierne nervózni sme vošli do tretieho podniku, pre istotu sme sa uistili hneď pri vchode: otvorené do dvadsaťdva tridsať. Fajn. Bolo už dvadsaťjeden nula päť a fešná servírka nám ponúkla chipsy alebo oriešky. Kuchár už šiel domov. Inak nepatrím medzi konfliktné typy, ale tu sme si už dali zavolať majiteľa. Chlap v teplákoch a šiltovke nám len zopakoval normálny a samozrejmý fakt, že kuchyňa už nefunguje.

Zostali nám napokon NON-STOP benzínky (nápad, za ktorý by som udelil cenu spotrebiteľa). Kúpili sme si bagety: od rána síce boli v záruke, ale už mierne „odstáte„. Aby sme ich mali čím zapiť, zašli sme do naďalekej reštaurácie. Tu nás slečna slušne upozornila, že v ich „reštaurácii„ je zákaz konzumácie vlastných jedál. V nádeji, že sa ešte hádam navečeriame ako ľudia, sme si vypýtali jedálny lístok. Skúste uhádnuť, čo sme počuli? Kuchyňa je len do deviatej (oficiálna prevádzková doba: do dvadsiatej druhej). V návale zlomyseľnosti sme požiadali o knihu prianí a sťažností. Prekvapená slečna odišla a po desiatich minútach neúspešného hľadania prišla s neuveriteľnou vetou: Ja ju neviem nájsť, ale čo môžem odkázať?

Skryť Vypnúť reklamu

Nezmohli sme sa na slovo, ale chcel by som odkázať toto: Vážení podnikatelia! Na Slovensku možno JE slabá kúpna sila. Ale nájdu sa zákazníci, ktorí CHCÚ platiť. Chcú platiť za JEDLO a chcú platiť PENIAZMI. Pritom pokladajú za normálne, že keď je reštaurácia otvorená do desiatej, tak sa tam do desiatej môžu najesť. A zaplatiť. A nechať prepitné.

Zatiaľ však nemáme prepitné kde nechávať. Nemáme dôvod. Ani možnosť. A nielen nechať prepitné, ale nemáme možnosť a dôvod vôbec platiť, pretože KUCHYŇA NEFUNGUJE!

P.S.: Ale napriek všetkému stále verím, že raz (!) bude normálne, že prídem o tri štvrte na desať do reštaurácie, usmievavá servírka mi bez opýtania prinesie jedálny lístok, zaželá dobrú chuť a ja sa navečeriam. Obrusy budú čisté, voňavé, popolníky umyté a šálky nepoobíjané. Verím, že mi ako účet prinesú pokladničný blok na tanieriku, diskrétne prikrytý obrúskom. A ja pod ním vďačne nechám aj „trinkgelt„.

(mac)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 425
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 900
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 428
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 170
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 415
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 12 641
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 957
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 415
  9. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť 10 633
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 572
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Rodičia spojili sily

Urobili radosť škôlkarom.

Pieskovisko má nad sebou praktickú sieť.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Slnečnica v oblakoch

Seniorovi z Koštian nad Turcom sa podaril pestovateľský úspech.

Vysoká slnečnica teší okoloidúcich.

Fomat musel stopnúť aj tréningy

Treťoligový tím Fomatu minulý týždeň pokračoval v tréningovom procese, no musel ho prerušiť. Kormidelník Pavol Šuhaj nepredpokladá, že tento rok ešte jeho tím nastúpi na súťažný zápas.

Marko Repáň je zatiaľ najlepším strelcom tímu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?