Nedeľa, 11. apríl, 2021 | Meniny má JúliusKrížovkyKrížovky

Kuchyňa nefunguje... (alebo: ako sme sa nenajedli)

Nedávno som stretol kamaráta-podnikateľa. Teda neviem, či viac kamaráta alebo podnikateľa, lebo celý náš rozhovor sa točil okolo práce. Keď som po chvíli pochopil, že moje pokusy o zmenu témy sú zbytočné, poddal som sa jeho monológu a začal som počúvať. Napokon, nič iné mi nezostávalo, pretože bol natoľko rozhorčený, že ma k slovu nepripustil. Po chvíli som bol rád, že sa téma zrealizovala v podobe monológu, lebo by sme sa asi pohádali. Vlastní niekoľko reštau­rácií. Nariekal, aký je to nevďačný a stratový biznis. Ako musí zamestnávať zamestnancov na dve smeny, ako musí so stratou prevádzkovať kuchyňu a aká je na Slovensku slabá kúpna sila. Keď som namietol, že veď má stále plno, zaspieval to staré: ale tí ľudia sedia pri jednej káve a minerálke aj hodinu. No povedz, načo tam mám kuchyňu a koľko asi zarobím na jednej káve? (Jedna káva v jeho podniku stojí 27,- Sk, za čo sa dajú v obchode kúpiť dva balíčky kávy...) Pre istotu ešte raz zopakoval, ako platí personál od deviatej do dvadsiatej druhej takmer z vlastného vrecka.

Skryť Vypnúť reklamu

O niekoľko dní som sa s kolegom vracal zo služobnej cesty. Boli sme hladní a tak sme zaparkovali pred jednou (radšej nemenovanou) martinskou reštauráciou. Nebolo plno, usadili sme sa a vidina jedla nám na tvári vyčarila aj niečo podobné úsmevu, keď sme si vypýtali jedálny lístok. Niečo podobné úsmevu sa objavilo aj na tvári obsluhujúcej slečny, ktorá nás s profesionálnou samozrejmosťou uviedla do slovenskej reality: ale už je pol deviatej a my už nevaríme. Keď sme nechápavo mlčali, slečna upresnila: Kuchár odišiel pred polhodinou.

Aha.

Tak sme sa zodvihli, že zmeníme lokál. Bol neďaleko, otvorený takisto do dvadsiatej druhej. Tu bol čašník (určite bez príslušného odborného vzdelania) ochotnejší: Kuchyňa nám už nefunguje, ale môžem vám hodiť do friťáka hranolky. Keďže sme chceli VEČERAŤ, aj tu sme sa poďakovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Už mierne nervózni sme vošli do tretieho podniku, pre istotu sme sa uistili hneď pri vchode: otvorené do dvadsaťdva tridsať. Fajn. Bolo už dvadsaťjeden nula päť a fešná servírka nám ponúkla chipsy alebo oriešky. Kuchár už šiel domov. Inak nepatrím medzi konfliktné typy, ale tu sme si už dali zavolať majiteľa. Chlap v teplákoch a šiltovke nám len zopakoval normálny a samozrejmý fakt, že kuchyňa už nefunguje.

Zostali nám napokon NON-STOP benzínky (nápad, za ktorý by som udelil cenu spotrebiteľa). Kúpili sme si bagety: od rána síce boli v záruke, ale už mierne „odstáte„. Aby sme ich mali čím zapiť, zašli sme do naďalekej reštaurácie. Tu nás slečna slušne upozornila, že v ich „reštaurácii„ je zákaz konzumácie vlastných jedál. V nádeji, že sa ešte hádam navečeriame ako ľudia, sme si vypýtali jedálny lístok. Skúste uhádnuť, čo sme počuli? Kuchyňa je len do deviatej (oficiálna prevádzková doba: do dvadsiatej druhej). V návale zlomyseľnosti sme požiadali o knihu prianí a sťažností. Prekvapená slečna odišla a po desiatich minútach neúspešného hľadania prišla s neuveriteľnou vetou: Ja ju neviem nájsť, ale čo môžem odkázať?

Skryť Vypnúť reklamu

Nezmohli sme sa na slovo, ale chcel by som odkázať toto: Vážení podnikatelia! Na Slovensku možno JE slabá kúpna sila. Ale nájdu sa zákazníci, ktorí CHCÚ platiť. Chcú platiť za JEDLO a chcú platiť PENIAZMI. Pritom pokladajú za normálne, že keď je reštaurácia otvorená do desiatej, tak sa tam do desiatej môžu najesť. A zaplatiť. A nechať prepitné.

Zatiaľ však nemáme prepitné kde nechávať. Nemáme dôvod. Ani možnosť. A nielen nechať prepitné, ale nemáme možnosť a dôvod vôbec platiť, pretože KUCHYŇA NEFUNGUJE!

P.S.: Ale napriek všetkému stále verím, že raz (!) bude normálne, že prídem o tri štvrte na desať do reštaurácie, usmievavá servírka mi bez opýtania prinesie jedálny lístok, zaželá dobrú chuť a ja sa navečeriam. Obrusy budú čisté, voňavé, popolníky umyté a šálky nepoobíjané. Verím, že mi ako účet prinesú pokladničný blok na tanieriku, diskrétne prikrytý obrúskom. A ja pod ním vďačne nechám aj „trinkgelt„.

(mac)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  2. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  3. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  4. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  5. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  8. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  9. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen?
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou
  1. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  2. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  3. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  4. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  7. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  8. Za 16 rokov pomohli Prešovskému kraju získať milióny eur
  9. Slovník investora 04: Kto môže investovať
  10. Na čo si dať pozor pri zateplení fasády
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 28 547
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 756
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 23 007
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 21 168
  5. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 14 251
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 13 982
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 12 161
  8. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 846
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 8 013
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 6 553
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Na triedení kuchynského odpadu majú najväčší 
podiel bytové domy.

Za mesiac február sa vyzbieralo 41,6 ton kuchynského odpadu. Do košov však ľudia hádžu aj mikroténové vrecká či papier.

10 h
Dve veľké súperky, ale aj kamarátky. Veronika Velez-Zuzulová a Mikaela Shiffrinová.

Na prestížnom podujatí mala pred piatimi rokmi v Jasnej v osobe fotografa Ľudovíta Lettricha zastúpenie aj redakcia MY Turčianske noviny.

17 h
Turčianske teplice investovali do rekonštrukcie okien na budove gymnázia.

Rekonštrukcia budovy gymnázia v Horných Rakovciach finišuje.

22 h
Pre Ninu bol modeling rozhodnutie.

Martinčanka Nina Buljaková už sedem rokov pracuje ako modelka v zahraničí. Pôsobí v Dubaji, úspech zožala v Číne, na Filipínach i v exotickej Malajzii. Podľa nej má modeling svetlé, ale aj temné stránky, s ktorými treba vedieť rozumne naložiť.

10. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obyvatelia obce Brehy podali podnet na kontrolné meranie hluku.

7. apr

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zasahovala popoludní v Turzovke.

14 h

Rodina z Hnúšte prežíva ďalší čierny deň. V utorok 6. apríla vyhasol v Nemecku život 21-ročnej Eugénie. Jej sestričku Martinku pochovali pred šiestimi rokmi. Tiež po havárii.

8. apr

Orlia prť. Cesta orlov. Drsná, neúprosná, podmanivá, okúzľujúca. Jej zdolanie vás priťahuje ako droga.

4. apr

Už ste čítali?