Na turčianskej bryndzi si môžeme pokojne pochutnávať
Martin,Turčianske Teplice
-Máj nie je len mesiacom lásky,
ale mesiacom tej najchutnejšej
bryndze.Jej spotrebiteľov zaujíma
nielen to,či je chutná,ale aj
jej nezávadnosť.V súčasnosti sa
spôsob výroby a kontroly bryndze
prispôsobuje podmienkam Európ-
skej únie.Z hľadiska ochrany verej-
ného zdravia platia na Slovensku
prísne legislatívne predpisy pri
uvádzaní živočíšnych produktov
na trh.
Predtým,než sa hrudkový syr
dostane do bryndziarne,musí pre-
vádzkovateľ salaša podať žiadosť
o vydanie osvedčenia na výrobu
surového ovčieho mlieka a syra
doložiť príslušnými dokumentmi a
výsledkami vyšetrenia pitnej vody,
ktorá sa používa pri výrobe syra.
Pred vydaním samotného osved-
čenia regionálna veterinárna a po-
travinárska správa (RVPS)kontro-
luje zdravotný stav zvierat,hygie-
nu prostredia a dojenia,zdravotnú
a odbornú spôsobilosť osôb,ktoré
doja a ošetrujú mlieko.Každá pre-
vádzka salaša je povinná viesť si
evidenciu o používaní prípravkov
a látok.Surové ovčie mlieko a
hrudkový syr musia spĺňať stano-
vené mikrobiologické požiadavky.
Ako nám povedala inšpektorka hy-
gieny potravín RVPS v Martine
MVDr.Ivka Lukáčová,syr i ovčie
mlieko podliehajú v priebehu spra-
covania na bryndzu trom úrov-
niam kontroly.Výrobca syra (pro-
ducent surového ovčieho mlieka)
popri žiadosti o osvedčenie od
RVPS predkladá aj plán odberu
vzoriek,podľa ktorého realizuje
samokontrolu.Vzorky putujú zo
salaša do štátneho veterinárneho
ústavu,ktorý výsledky ich analý-
zy zasiela aj RVPS.V priebehu se-
zóny robí RVPS a bryndziareň ná-
matkové odbery vzoriek vstupnej
suroviny,z ktorej sa vyrába bryn-
dza.Podľa I.Lukáčovej tento rok
dopadli kontroly na salašoch i
v bryndziarni dobre,ale pred ro-
kom sa salaše spúšťali do prevádz-
ky neskôr pre výskyt escherichie
coli v hrudkovom syre -čo je mik-
roorganizmus signalizujúci nedo-
statočnú hygienu.Po vykonaných
opatreniach sa podarilo tento ne-
dostatok odstrániť.(gg)