Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Vernosť histórii

Sedemdesiatosemročný Lipovčan Jozef Lamoš Jelenčík, ktorý kedysi robil vo vrútockej „žoske„ dielmajstra, má zaujímavého koníčka. Zaoberá sa históriou rodnej obce. Od roku 1958 sa viac ako tri desiatky rokov, nie z povinnosti, ale so zanietením, venoval pí

saniu obecnej kroniky. Pred pätnástimi rokmi ale funkciu obecného kronikára „položil„. „Prestalo sa mi páčiť, že sa čoraz viac začalo hovoriť o tom, čo sa má do kroniky napísať a čo nie. Pripadalo mi to ako nejaká cenzúra. Tak som sa toho vzdal,„ počúvame Jozefa Lamoša v obývačke jeho domu. Dozvedáme sa, že hoci „odniesol„ kroniku na obecný úrad, neznamenalo to, že sa prestal „vŕtať„ v histórii obce. Naďalej pokračoval v písaní kroniky, ale už len tak sám, pre seba pre vlastné uspojenie. Už takmer polstoročie práce na kronike obce vyústilo do komplexného uceleného materiálu, v ktorom má zachytenú jej históriu od prvej písomnej zmienky o nej v roku 1374. Ako nám povedal, vedomosti o tom čerpal najmä z dokumentov štátneho archívu v Bytči, ale aj štátneho archívu v Budapešti. „Dosť mi pomohol aj historik doktor Benko,„ tvrdí a dodáva: „V roku 1999 pri 625 výročí prvej písomnej zmienky o obci vyšla útla brožúrka s krátkym súhrnom jej histórie. Minulý rok bolo 630 výročie a vtedy som si povedal, že kým žijem, tak spracujem ucelenejšiu históriu obce. Mám síce podlomené zdravie, ale kým sa hýbem, chcem na tom pracovať.„
Kto by si predstavoval 78-ročného Jozefa Lamoša, že sa skláňa nad kronikou držiac v ruke pero a do veľkej knihy zapisuje chod lipoveckých dejín, ten sa sakramentsky mýli. Jeho pomocníkom je totiž počítač. Aj preto, že ho pred asi piatimi rokmi naučil jeho syn Milan ovládať tento výdobytok súčasnosti, už bez problémov ukladá napísané riadky na jeho disk. Nevie si vynachváliť, ako mu počítač pomáha, keď môže kedykoľvek zasiahnuť do textu, doplniť ho, alebo korigovať. „Spracovanú históriu mám uloženú tematicky. Ak ešte objavím niečo nového, môžem to doplniť aj o polnoci. To je velikánska výhoda, ktorá veru prv nebola,„ necháva sa počuť.
Keď sme sa od neho chceli dozvedieť nejakú zaujímavosť z histórie obce, tak sa vrátil hneď o niekoľko storočí dozadu. „Lipovec bol odrezaný Váhom od sveta. Kedysi tiekla rieka celkom popred dedinou. Až do roku 1813. Vtedy bola veľká povodeň a Váh zmenil pôvodné koryto. To sa presunulo o niekoľko metrov bližšie k Vrútkam. To bol zlom v histórii Lipovca, lebo dovtedy mala obec výmeru asi 3,5 hektára poľnohospodárskej pôdy, čo vlastne hovorí o tom, že naša dedina bola priam učupená pod hory a nebolo tu ani kde a na čom hospodáriť. Až po Lipovec siahal vrútocký chotár. Neskôr Lipovčania odkupovali pozemky od Vrútočanov. Tým, že si Váh našiel nové koryto, pomohol nášmu Lipovcu získať priestor na to, aby sa mohol rozširovať.„
Hoci Jozef Lamoš zrástol s celou históriou obce, netají sa tým, že jemu asi najbližšie obdobie, ktoré historicky mapoval, bolo obdobie SNP v roku 1944. Má ho spracované osobitne. Podľa neho spracovanie histórie povstaleckých rokov má veľkú výpovednú hodnotu aj preto, lebo je doplnené svedeckými výpoveďami ľudí, ktorí toto obdobie prežili.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 824
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 294
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 005
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 000
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 630
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 413
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 606
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 488
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 331
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 311
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Boj o prvé miesto v ankete bol veľmi tesný.

V ankete o Najlepšieho futbalistu TFZ 2020 bol rozdiel medzi prvým a druhým hráčov poradia len osembodový, čo je najmenšie číslo za posledných päť rokov.

2 h

Mesto Martin zverejnilo údaje zo skríningového testovania k pondelku 25. januára.

5 h
Adela Gallová, praktická lekárka pre dospelých.

Ostatné diagnózy nezmizli. Pacienti sa často boja ísť do nemocnice.

5 h
Mobilné odberové miesto vo Vrútkach.

Vrútocké mobilné odberné miesto prechádza na objednávkový systém.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

22 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

23 h

Už ste čítali?