Varí Pavol Petránek, farmár
U nás sú Vianoce predovšetkým časom, keď sa snažíme konečne zastaviť a v rámci možností načerpať sily po extrémne hektickom decembri, ktorý je pre nás „žatevný“. Okrem toho, že naše čerstvé morky po spracovaní doručíme našim zákazníkom, tak v decembri už musíme všetko perfektne pripraviť pre vyliahnutie a naskladnenie veľkonočných moriek a februárových kuriatok. Veď to pozná každý farmár, ktorý sa zapodieva živočíšnou produkciou, že jeho práca je večne neskončená a je to možno viac poslanie ako povolanie.
Ale dosť bolo roboty. Na Štedrý večer sadáme k štedrovečernému stolu v zmysle
Pečená morka - Petránek
Potrebujeme: morka, soľ, jablko, banán, cibuľa, cesnak, mrkva, petržlen, citrón, orechy, mandle, majorán, solamyl, worcesterská alebo sójová omáčka horčica, med, víno, pivo.
Postup: Dôležité je morku dobre nasoliť zvonku aj zvnútra (nebojte sa dať aj zo dve hrste soli) a nechať ju postáť aspoň päť hodín, ale pokojne aj viac. Pred samotným pečením do morky vložíme jablko, banán, cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, koliesko citrónu (prípadne iné ovocie a zeleninu podľa chuti) orechy, mandle, majorán (môžu byť aj kostrnky z majoránky). Potom celú morku potrieme štvrťkou masla, podlejeme 2-4 dcl vody, vínom, pivom (podľa veľkosti plechu), obalíme zvrchu alobalom a dobre utesníme o plech. Pečieme v teplovzdušnej rúre 19 min na 1 kg pri 190 stupňoch Celzia, alebo v obyčajnej rúre 21 min na 1 kg pri rovnakej teplote. Pozor, morka sa pečie otočená prsiami nadol. Po dopečení odstránime alobal, morku otočíme, potrieme výpekom a prigrilujeme bez alobalu.
Omáčka: Šťavu z pekáča zlejeme do hrnca. Vyberieme náplň z morky a všetko to rozmixujeme. Šťavu a rozmixovanú masu necháme zovrieť. Ak je šťava málo hustá, tak ju zahustíme solamylom, necháme prevrieť a dochutíme worcesterskou alebo sójovou omáčkou, horčicou, soľou, medom a pod. Odporúčame pripraviť najmenej 1 liter omáčky, ktorou potom polievame na plátky nakrájané mäso priamo na tanieri.
Pečenú morku podávame so zapekanými zemiakmi (môžu byť aj hranolky) spolu so zeleninovou prílohou.