SUČANY. Aj tento rok sa pri sučianskom jazere Ontario zišlo mnoho partií, aby si na akcií Turčiansky (Štiavnicky) kotlík porovnali svoje kulinárske schopnosti a všetkým predviedli, že nie je guľáš ako guľáš. Vo varení tejto pochúťky si sily dnes prišlo zmerať okolo 40 súťažiacich tímov.
Úlohy si podelili
V dobrej nálade zavítala k Ontariu i osemčlenná partia mladých ľudí s názvom družstva Los Pepees. Povzbudení úspech z minulého roka, kedy skončili na peknom šiestom mieste, sa tentoraz chceli umiestniť v prvej trojke najlepších.
„Ako každý kuchár, aj ja mám svoje tajné postupy. Napríklad vždy používam svoje koreniny, ktoré na guľáš kupujem zakaždým tie isté,“ prezradil Ľuboš Petrovič, hlavný šéfkuchár partie.
Stánok s kotlíkom si prišla rozložiť i 17-členná skupina kamarátov z Priekopy s názvom Optiva. Variť na túto akciu prišli už po siedmykrát. Úlohy mali podelené.
„Dievčatá krájali, chlapi narážali sud a čapovali, no a guľáš varíme tak spoločne. Každý kto ide okolo kotlíka, tak ho pomieša. Ale predsa len máme dvoch zodpovedných, ktorí pridávajú ingrediencie,“ opísal nám Martin Marek. Ako povedal ďalší z partie Gustáv Čajka, hlavnými surovinami ich pochúťky sú divina, bravčové a hovädzie mäso.
„Vlani sme robili guľáš z baraniny, ale nebolo to ono. Takéto mäso má príliš výraznú a špecifickú chuť,“ vyslovil sa G. Čajka.
Aby bolo zábava
Varešky sa v dnešnú sobotu chopila i 15-členná skupina poľovníkov z PZ Magura, ktorí na kotlíkovú akciu zavítajú každý rok. Ich najväčším úspechom doposiaľ bolo siedme miesto. Podľa slov Romana Bizíka varia predovšetkým s láskou a každý rok sa guľáš snažia vylepšovať.
„Sme všetci jeden tím, každý do guľášu niečo prihodí, ale hlavné slovo má náš šéfkuchár. Dnes varíme až dva druhy guľášu a to srnčí a z diviaka. Dokonca si pripravujeme aj živánsku,“ priblížil R. Bizík a jeho kamarát i šéfkuchár partie Daniel Piták dodáva, že o výhru v tejto súťaži im vôbec nejde.
„Prišli sme najmä preto, aby sme sa stretli s kamarátmi, s ktorými sme sa dlho nevideli a aby sme sa spoločne zabavili a užili si dnešný deň,“ skonštatoval Daniel Piták.