PODHRADIE. Medzi stále aktívnych obyvateľov Podhradia patria aj napriek svojmu vyššiemu
PODHRADSKÉ BIAĽOŠE
Recept pochádza od Želmíry Pacelovej z Podhradia, ktorá hovorí, že biaľoše boli kedysi typickým jedlom pre pastierov. Tí ich dostávali ako výslužku od gazdu za pasenie dobytka.
Na cesto potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 30 dkg hladkej špeciálnej múky, trocha soli, trocha cukru, 2 dl mlieka + 2 dl na kvások, kocka droždia, dve vajcia, 1,5 dl oleja.
Plnka: bryndza, mlieko, pažítka, mletá červená paprika
Postup: V 2 dl teplého mlieka rozmrvíme droždie a necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, soľ, cukor, vajcia, kvások a zamiesime. Pomaly pridáme 2 dl mlieka. Do vymieseného cesta pridáme olej a ešte dobre vymiesime. Pomúčime hladkou múkou a necháme približne 30 minút kysnúť v mise pod utierkou na teplom mieste.
Keď cesto vykysne, vyvaľkáme ho na vymastený plech, nahrubo potrieme plnkou a dáme piecť do rozohriatej rúry.
veku i manželia Pacelovci. Hoci Milošovi ťahá už na 90-ku a jeho polovička Želmíra dovŕšila 85 rokov, svojou energiou a šikovnými rukami by zatienili i mladšie ročníky. Obaja si dokonca píšu vlastný životopis. Veď spomínať majú na čo.
Aj Miloš i Želmíra pôsobili vyše tridsať rokov vo Folklórnej skupine Podhradčan, kde spievali a tancovali. Mali tam navyše funkciu tzv. gazdu a gazdinej.
„Keď sme sa stretli, ja som musel vždy doniesť fľaštičku páleného a manželka zas upiekla pre všetkých buchty. Vystupovali sme i s rôznymi scénkami a dvanásť zo šiestich scenárov pre súbor som vymyslel ja. Napríklad sme znázorňovali ako sa v Podhradí kosili lúky, ako sa robila svadba alebo voľba starostu,“ s úsmevom spomína čulý dôchodca, ktorý je aj s jeho polovičkou stále veľmi spoločenský. Ak im zdravie dovolí, nikdy nechýbajú na žiadnom folklórnom podujatí v okolí, teraz ale už poväčšine ako diváci.