Zjavne im chutil, čo otcovia a realizátori myšlienky postavenia nového pivovaru pokladali za dobré znamenie. Nemýlili sa. Prešlo iba niečo vyše roka a zlatistý mok z Turca triumfoval na pamätnej medzinárodnej Národopisnej výstave českoslovanskej v Prahe!
Ďalekosiahle konzekvencie priemyselnej revolúcie v 19. storočí kardinálne poznačili aj sféru pivovarníctva, osobitne technológiu prípravy a výroby piva. Chladiacimi zariadeniami už mohli byť vybavené i kvasiarne a pivnice pivovarov, pričom nápoj sa začal produkovať vyhovujúcejšou formou. Išlo o spodné kvasenie, ktoré si síce vyžadovalo nižšie teploty (a tým aj nákladnejší spôsob prípravy), ale mok už nemal problémy s dlhším skladovaním, diaľkovým transportom či kazením.
Tieto a iné zásadné zmeny boli v plnej miere premietnuté do vzniku mnohých európskych pivovarov. Na Slovensku sa tak stalo v Košiciach (1857), Michalovciach (1867), Bratislave (Stein, 1873), Spišskej Belej (1877), Turčianskom Sv. Martine (1893) a Nitre (1896).
Básnik o pive
Keď obzrel som si Maticu,
ach, tak mi bolo clivo,
že k Štarkemu som musel ísť
na naše čierne pivo.
Pri pive tomto nadchneš sa,
až horí duša v plame,
že nemáme, čo mali sme,
čo nemali sme, máme.
Pri pive tomto zabudneš
na starosti a žiale.
U nás sa stále zabúda,
zato aj súka stále.
Pri pive tomto uznáš hneď,
že voda patrí žabe,
lež ako všetko u nás,
tak i ono je kus slabé.
A poneváč byť mocnými
je naša túžba vrelá,
mocného niet, nuž pijeme
zo slabého, no veľa...
Janko Jesenský
Náš významný básnik a prozaik Janko Jesenský (1874 – 1945) napísal tieto verše vo svojom rodnom Martine.
Martinské pivo pili aj v Amerike
Konštituovanie účastinnej akciovej spoločnosti Turčiansky pivovar je neodmysliteľne späté s osobnosťou Jozefa Capka. Strategickými plánmi a odvážnymi rozhodnutiami kládol základy spriemyselňovania dovtedy výlučne remeselníckeho mestečka. Potrebný kapitál a skúsenosti získal vďaka úspešnému obchodovaniu v Rumunsku (Galati) a najmä
v Bulharsku (Sofia).
Po návrate do rodného Turca presvedčil viacerých obchodníkov a podnikateľov, že sa oplatí investovať do zriadenia pivovaru. Ustanovujúce valné zhromaždenie zvolilo v roku 1893 Capka za jeho správcu, tajomníkom bol Jozef Fábry, prvým sládkom Ján Matúš. Pozemky na vybudovanie pivovaru odkúpili akcionári od Jozefa Kianičku. Technické zariadenie dodala brnianska firma Brand & Lhuiller
Spočiatku v Martine varili tri druhy piva (Brezniak, Kráľovské pivo, Granát), ktoré boli
zo skladov distribuované priamo zákazníkom. V naznačenej súvislosti treba podotknúť,
že závod mal svoje skladovacie priestory na viacerých miestach Slovenska (Žilina, Kláštor pod Znievom, Ružomberok, Varín, Mošovce, Nitrianske Pravno, Tisovec, Kysucké Nové Mesto, Kraľovany, Dolný Kubín).
Ročná produkcia oscilovala od 3 do 8 tisíc hektolitrov. Postupom času sa chutné martinské pivo uplatnilo nielen doma, ale aj na českých či dokonca amerických trhoch. Výroba neustále rástla a v jubilejnom roku 1943, keď pivovar slávil polstoročie vlastnej existencie, dosiahla objem 84 tisíc hektolitrov.