Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Veľká noc: Dobrôt na veľkonočný stôl je veľa, inšpirujte sa

Prinášame exkluzívny výber receptov na Veľkú noc zo všetkých regiónov Slovenska.

(Zdroj: Foto: Gabriel Kuchta)

Zemiaky, strukoviny, kyslá kapusta a sušené ovocie – jednoduchá strava, ktorú naši predkovia uprednostňovali počas štyridsaťdňového pôstu Veľkonočnou nedeľou končí. A tak ako vo všetkom, aj pre jedlo platí - čo región, to iné na sviatočnom stole.

Veľká noc patrí k najvýznamnejším kresťanským sviatkom, je oslavou jari ale i hojnosti. Na stoloch je údená šunka, vajíčka v rôznych obmenách, klobása, syry, chren, ale aj rôzne variácie koláčov, ktorých prípravu obohacujú suroviny patriace k modernej kuchyni. K tradičným patrí pečená jahňacina, baranina, kozľacina alebo aj králičie mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Maslové krémy radšej nie

Sladké na stole zastupujú predovšetkým kysnuté koláče, záviny, pletence či mazance. Chýbať by nemal ani baranček z kysnutého alebo treného cesta. Gazdinky ho zdobia cukrom, zelenou vetvičkou a mašľou. Platí, že maslové krémy by sa mali nahradiť plnkami z tvarohu, maku, orechov, lekváru, používať by sa mali hrozienka.

Niet nad chutnú huspeninu a plnky

V niektorých regiónoch Slovenska patrí na veľkonočný stôl i huspenina a chýbať nemôžu rôzne plnky. Huspeniny patria k tradičným slovenským pochúťkam. Ide o silný vývar z bravčových paprčiek a koží, ten v domácnostiach obyčajne doplňujú o obraté mäso z kolena, zeleninu a rôzne ochucovadlá. To všetko stuhne v miskách na chutné želé.

Plnky majú rôzne variácie. Môžu sa použiť na naplnenie pečeného mäsa alebo rôznych rolád, ale pečú sa aj vo formách na srnčí chrbát alebo v rúre na plechu. Podávajú sa teplé, ale aj na studeno. Nesmie v nich chýbať niečo zelené, niekde plnkovou zmesou obaľujú vajíčka uvarené natvrdo a keď sa potom po vychladnutí pokrájajú, z taniera sa môžu nasýtiť aj oči.

SkryťVypnúť reklamu

Veľká noc nie je iba o jedle

Pri plánovaní sviatočného menu ale netreba zabúdať na to, že sviatky treba prežiť nielen náročným varením a pečením, predtým nákupmi potravín a pochutín a potom dojedaním jedla po sviatkoch. Veľká noc nie je iba o jedle, má silný duchovný rozmer, preto by sme štyri dni voľna nemali premárniť iba nad taniermi. Treba si dobre spočítať členov domácnosti, možné návštevy rodiny a šibačov a triezvo naplniť chladničku či špajzu. A myslieť treba na vychádzky, rekreačný šport, prírodu, kultúrne zážitky.

Dobrôt je veľa a nie všetky musíme mať iba na stole.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5UNY na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5UNY na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  7. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  8. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 24 910
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 20 262
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 459
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 974
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 697
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 583
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 263
  8. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 048
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 038
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 898
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vzdelávať namiesto zaúčať

Spoločnosť VIENA INTERNATIONAL s.r.o. sa pokúsila rozbehnúť odvážny projekt.

Školiace stredisko spoločnosti VIENA INTERNATIONAL s.r.o.

Samo Hlavaj môže skompletizovať šampionátový hetrik

Slovenská reprezentačná dvadsiatka sa na juniorský svetový šampionát bude pripravovať v izolovanom kempe vo Zvolene. Pozvánku dostal i brankár Samuel Hlavaj.

Zverenci Róberta Petrovického odštartujú prípravu na šampionát počas posledného novembrového dňa.

Zber lístia v Martine

Lístie sa vyzbiera ešte na štyroch sídliskách.

Ilustračné foto.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Už ste čítali?