Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Farmár: Túto prácu musíte milovať

Na farme v Čremošnom majú pred Vianocami rušno. Farmár Pavel Petránek sa pomaly ani nezastaví, papierovačky doháňa po večeroch a cez víkendy.

Farmár Pavol Petránek svoju prácu miluje. Farmárčenie je jeho životná filozofia.Farmár Pavol Petránek svoju prácu miluje. Farmárčenie je jeho životná filozofia. (Zdroj: foto: archív MY TN)

ČREMOŠNÉ. Farmárčenie je tvrdá drina, ktorú musí človek jedine milovať, aby to zvládol. Pavel Petránek vedie farmu na Čremošnom už dlhých 17 rokov. Chová na nej predovšetkým morky a hydinu.

Zvieratá sa vypnúť nedajú

Na začiatku bola farma malou lokálnou firmičkou, ktorá sa v priebehu času značne rozrástla. Dnes majú farmári z Čremošného aj vyše 2 000 zákazníkov.

„Každý farmár je zaneprázdnený až dovtedy, kým sa jednoducho nevezme a nejde na dovolenku mimo farmy. Je to totiž práca, ktorá nikdy nekončí. Nesmiete v nej hľadieť na hodiny alebo nejakú pracovnú dobu. Zvieratá sa nedajú vypnúť ani na sekundu. Svoju prácu milujem, aj keď je náročná. Je mojou životnou filozofiou, som dušou farmárom a práca je môj relax, môj zmysel aj moja tvorivosť,“ usmieva sa Pavel Petránek.

Skryť Vypnúť reklamu

Ten sa farmárčeniu venuje už odmalička a podľa jeho slov sa neraz láska k farmárčeniu predáva z pokolenia na pokolenie. Možno práve preto dnes už veľa mladých ľudí o takéto zamestnanie nemá príliš veľký záujem. Napríklad taký mäsiar alebo zootechnik sú dnes takmer nezohnateľní.

Predaj, ktorý má svoju tvár

Chov moriek je náročnejší, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Prečítajte si tiež Od koláčika k veľkému snu Čítajte 

„Nenadarmo sa hovorí, že morčacina bola jedlom pápežov a kráľov. Výroba a chov moriek sú drahé. Morčacina totiž obsahuje o 2 – 3 % viac bielkovín ako kuracina. Ak chceme podporiť dobrú tvorbu týchto bielkovín v mäse, je chov náročnejší na výživu moriek. Potrebujeme kvalitné krmivá,“ vysvetľuje Pavel Petránek.

Ten je patrične pyšný na svoju farmu, ktorá má svoj zaužívaný systém. Drvivú väčšinu svojich moriek totiž farmári z Čremošného predajú individuálne, priamo do rúk zákazníka.

Skryť Vypnúť reklamu

„Až 70 percent produkcie predávame do rúk našim zákazníkom. Keď im máme všetkým porozumieť a vyhovieť, býva to občas náročné na plánovanie. Zakladáme si na čerstvosti, jeden deň zviera jatočne spracujeme a druhý deň už morka musí byť u zákazníka. Počas novembra a decembra s manželkou nemáme ani nedele,“ priznáva Pavel Petránek.

Okrem čerstvosti a kvality moriek si zakladá aj na lokálnosti a adresnosti svojej farmy. Jeho zákazníci totiž presne vedia, koho pochváliť či komu sa sťažovať. Lokálne farmárčenie si teda vyžaduje odvahu i kus poctivej roboty.

„Keď má zákazník nejaký reklamačný ohlas alebo naopak pozitívny, presne vie, komu ho má adresovať. Keď si niekto kúpi morku v supermarkete, svoje ohlasy môže farmárovi povedať asi len veľmi ťažko,“ myslí si Pavel Petránek.

Skryť Vypnúť reklamu

Moriak a či morka?

Mužsko-ženské strety svetov, to nie je len tak. Platí to aj pri morkách. Kým jatočne spracované morky majú približne 9 kg, moriaky až 15 – 20 kg.

Prečítajte si tiež Deti vyučovali známe osobnosti, Vinczeová, Piško či Fischer Čítajte 

„Keď by mi niekto povedal, že chce 13-kilovú morku, nebol by som dobrým farmárom, ak by som mu ju predal. Taká morka má už príliš veľa tuku a stráca na kvalite. U 13-kilového moriaka by som zase svojich zákazníkov oklamal. Pri línii krížencov, ktoré chováme my, by 13-kilový moriak nemal dostatok svaloviny oproti kostiam. Musíme tak našich zákazníkov o mäse trochu aj vzdelávať. Naše morky chováme o 2 – 3 týždne dlhšie než vo veľkovýkrmoch. Majú podkožný aj svalový tuk na kvalitnejšej úrovni, čo im pridáva na lepších kulinárskych vlastnostiach,“ povedal Pavel Petránek.

Ten si aj so svojou rodinou pravidelne na Štefana dopraje pečenú morčacinu v celku a počas roka obľubuje morčacie recepty na mnoho spôsobov aj 2 – 3-krát do týždňa.

„Naši zákazníci sa rozhodujú podľa svojich vlastných preferencií. Ale často sa mi stáva, že si vyberú moriaky preto, lebo majú vyššie prsné svaly. Hovoria, že chcú mať veľké rezne,“ smeje sa Pavel Petránek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 832
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 12 162
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 763
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 502
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 991
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 478
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 281
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 276
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 147
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 899
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V martinskej nemocnici očkujú 300 zdravotníkov denne

Kapacitu očkovaných plánujú v najbližších dňoch rozšíriť na 500 očkovaných za deň.

V martinskej nemocnici plánujú v najbližších dňoch očkovať 500 zdravotníkov denne.

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

V Dubnici sme dostali tenisového kanára

Zápasy proti Dubnici nám nevychádzajú. Druhýkrát po sebe sme od tohto tímu inkasovali šesť gólov.

Zápas v Dubnici nám nevyšiel.

Krádež v dedine prekvapila

Neznámy muž si do svojho auta naložil celkom novú zbernú nádobu na kuchynský odpad.

Neznámy muž ukradol na Bystričke novú smetnú nádobu na kuchynský odpad.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Už ste čítali?