TURIEC. Hubárska sezóna je v plnom prúde, na sociálnych sieťach sa objavujú fotky, na ktorých sú plné košíky húb. Ivan Milan, mykológ zo Správy Národného parku Veľká Fatra však upozorňuje, že nie vždy je zber húb povolený a ľudia musia rešpektovať zákonné pravidlá.
„V štvrtom a piatom stupni ochrany, čo sú maloplošné chránené územie je pohyb mimo turistických chodníkov zakázaný a takisto aj zber lesných plodov je obmedzený len popri značených trasách a je určený len na aktuálnu spotrebu, to znamená z ruky do úst,“ vysvetlil Ivan Milan.
Často sa stáva, že ľudia tento fakt nerešpektujú a zbierajú plody aj mimo turistických trás a tie sa následne predávajú na trhoch či voľne na odpočívadlách pri cestách.
„Takýto predaj je povolený len z vlastných pozemkov a predávajúci by mal preukázateľne dokázať, odkiaľ huby zobral,“ dodal Ivan Milan.
Zber chránených húb môže vyjsť draho
V Turci sa vyskytujú huby charakteristické pre mierne podnebie, ktoré v tejto oblasti prevláda. Z tých jedlých húb a hríbov sú to rýdziky, plávky, masliaky, kozáky či jedlé druhy muchotrávok.
„Vyskytujú sa tu však aj chránené huby a to napríklad náramkovka cisárska. Tá rastie od augusta do mája, niektorí ľudia ju cielene vyhľadávajú, no pokuta za jednu plodnicu je na úrovni 300 eur, takže to môže byť drahá hubačka,“ upozornil Milan.