Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Skvapalnené dary prírody

Vychýrená obecná pálenica v Turčianskych Kľačanoch sa chystá na novú sezónu poriadne vynovená. „Keď chceme spĺňať prísne európske normy, tak musíme postupne renovovať celé zariadenie a zmodernizovať celú technológiu,“ hovorí starostka Kľačian Božena Jureč

Pod Magurou sa chystajú na novú sezónu vynovení

ková. „Začali sme práve teraz a tým kľúčovým – výmenou kotlov.“
V pálenici nás privítal starší z liehovarníkov Viktor Mahút. „Naša pálenica fungovala už šestnásť sezón, bolo už nutné urobiť rekonštrukciu pece. Takže budujeme od základu novú pec, vrátane výmeny oboch kotlov, veľkého i malého. Malo by to priniesť viacero úžitku – zvýši sa efektívnosť kúrenia a skvalitní sa výrobný proces. My, samozrejme, veríme, že lepšie budú aj výsledné produkty...
Samozrejme, všetko bude záležať od toho, aký kvas si zákazníci pripravia a ako nám pomôže matička príroda a koľko slnka dodá do ovocia.“ Ani po výmene za nové nechcú v Kľačanoch opustiť tradíciu a aj naďalej sa tu bude páliť v 250litrovom medenom destilačnom kotle. Majú s tým vraj dobré skúsenosti.
V kľačianskej pálenici naozaj vidieť zmeny. Nová pec je prichystaná prijať prvé „várky“. Tie by mali uvariť a prvú pálenku novej sezóny vypáliť 17. októbra. Zmeny nastali aj v zázemí. Sú tu nové kancelárske priestory s počítačom, do ktorého budú vkladať údaje o každom vypálenom litri. Predídu tak rôznym problémom okolo zatajovania množstva vypáleného tzv. absolútneho liehu. Ten je stanovený na hranicu 30 litrov na jednu domácnosť... Príjemnou novinkou je ale najmä hosťovská miestnosť. Tu môžu zákazníci v pohodlí a peknom prostredí sledovať cez veľké okno celý výrobný proces. Ak im bude dlho, môžu si pozrieť televízor. K dispozícii budú mať aj sociálne zariadenie. Čiže komfort. „Nebolo šťastné, že sa nám klienti neraz doslova plietli pod nohy a vystavovali sa aj riziku úrazu. Takto budú mimo, ale budú mať dobrý prehľad. No a keď budú kvapkať prvé kvapky ich destilátu, samozrejme, že ich zavoláme ochutnať, aby vedeli, čo vlastne vypálili,“ dodáva druhý liehovarník Milan Ďureje.
Skúsení majstri v pálenici tušia, že ich nečaká taká sezóna, aká bola tá minulá. To pálili od vlaňajšieho októbra až do konca tohtoročného mája. Bola to najdlhšia sezóna, čo pamätajú a vypálili takmer 35 tisíc litrov pálenky pre 1200 zákazníkov. Taká bola vlaňajšia úroda. „Tento rok sa nejaví, že by bolo až toľko ovocia, aspoň tu na dolnom Turci. Ale vieme, že ľudia si vždy voľačo prichystajú, aby im naša slovenská pochúťka v zásobách nechýbala,“ hovorí s úsmevom Viktor Mahút. Obaja potom radia svojim budúcim zákazníkom, aby nekazili svoje kvasy vápnom. Je to móda posledných rokov podľa návodu v istom časopise, kde jeden inžinier tvrdil, že tri dni pred odchodom do pálenice treba do kvasu pridať vápno, ktoré eliminuje kyseliny. „Možno je to pravda, možno tie chemické procesy tam naozaj prebehnú, ale chuť vypáleného destilátu je doslova mizerná. Povedal by som, že je to doslova pachuť. To sa nedá piť. Ľudia sa na to dali nahovoriť, ale potom boli nespokojní s konečným produktom. Od tejto sezóny bude v našej pálenici prísny zákaz brať takýto kvas. Okrem iného nám to zanáša celý technologický systém, a tak aj následné várky sú poznačené tou s vápnom. Keď pri preberaní zistíme, že kvas obsahuje vápno – bohužiaľ, takého zákazníka odmietneme,“ upozorňuje Milan Ďureje, ktorý ale verí, že takých veľa nebude. Že oveľa viac bude tých spokojných. Tak, ako to tu pod Magurou býva zvykom.
Obecná pálenica v Turčianskych Kľačanoch je teda na novú sezónu pripravená a vynovená. V októbri začnú páliť na dve zmeny, a ak bude veľa záujemcov, otvoria aj nočné pálenie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 255
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 699
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 748
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 652
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 717
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 256
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 225
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 084
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 971
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 724
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dušan Gregor: Martin si nezaslúžil prehrať tak vysoko

Piatková bitka o Strečno skončila jednoznačným víťazstvom Žiliny. Aktéri z obidvoch táborov sa však zhodli na tom, že výsledok úplne neodrážal dianie na ľade.

V derby sme nestačili na Žilinu.

Gader chcú rozvíjať

v Blatnici zriadili automatické parkovisko. Plánujú z neho financovať rozvoj doliny.

Automatické parkovisko je len prvým krokom k lepšej budúcnosti Gaderskej doliny.

Spílili nebezpečný strom

Viac než storočný strom mohol ohrozovať majetok i životy.

Strom bol nebezpečný, museli ho spíliť.

Martin zabojuje o prestížny titul

Metropola Turca je v hre o Európske hlavné mesto kultúry. Kompetentní sa odvolávajú na históriu, kandidatúru stavajú na projekte z roku 2008.

Igor Válek (vľavo) a Peter Cabadaj, ktorí zastrešujú projekt kandidatúry Martina na Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Nitra vybrala nového dopravcu, Arriva v súťaži neuspela

Dvaja neúspešní účastníci súťaže môžu podať námietky.

Obnažená a dobitá žena ležala pred bytovkou v Holíči

Pred incidentom v meste popíjala s dvoma mužmi.

Už ste čítali?