Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Čo všetko u nás narástlo!

Z lipoveckého hrozna je vynikajúce víno Turčania pestujú hrozno väčšinou iba v neveľkom množstve v záhrade pred svojimi domami. Urodí sa im ho niekoľko kilogramov, ale o to väčšiu majú z neho radosť. Najlepšie podmienky na pestovanie viniča v Turci sú na

Z lipoveckého hrozna je vynikajúce víno
Turčania pestujú hrozno väčšinou iba v neveľkom množstve v záhrade pred svojimi domami. Urodí sa im ho niekoľko kilogramov, ale o to väčšiu majú z neho radosť. Najlepšie podmienky na pestovanie viniča v Turci sú na južných svahoch Malej Fatry. V Lipovci sme našli pestovateľa viniča, ktorý hrozno nepestuje iba na ozdobu a na jedenie, ale lisuje z neho šťavu, ktorú potom nechá vykvasiť na víno. Je ním Pavol Hromada, ktorý pracoval kedysi vo vinárni a chodil kupovať víno do Pezinka. Pred dvadsiatimi rokmi začal skúšať pestovanie rôznych odrôd viniča vo svojej záhrade. Tá leží neďaleko lesa v hornej časti Lipovca, kde je dostatok slnečného svitu. Pavol Hromada najskôr pestoval hrozno iba na okrasu, ale dlhoročnými skúsenosťami sa mu podarilo nájsť osvedčené odrody, ktoré dozrú aj vo vysokej nadmorskej výške a pestuje ho doteraz. Doniesol si ich z pezinského vinárskeho výskumného ústavu. Tento rok pestoval vo svojej záhrade 100 koreňov viniča a očakáva úrodu do 200 kilogramov hrozna. Tohtoročné leto bolo skúpe na slnečné lúče, ale vynahradil to slnečný september. Hrozno Pavla Hromadu sme ochutnali a dozreté strapce boli chutné a rovnako sladké ako z dolniak. Najlepšiu úrodu prinášajú päťročné korene. Počas lepších rokov sa Pavlovi Hromadovi urodí aj 300 kg hrozna. Osvedčili sa mu odrody ako rýnsky rizling, burgundské biele a červené, cabernet (francúzska odroda) a panónia, z ktorých vyrába kvalitné vína. Burgudské červené „áčko“ je víno, ktoré obsahuje iba čistú hroznovú šťavu, bez prídavku vody a môže sa uskladňovať.
Úroda hrozna v tomto čase postupne Pavlovi Hromadovi dozrieva a vyrobí z neho pre vlastnú potrebu 100 až 130 litrov vína. Vinohradnícka práca vraj nie je jednoduchá. Vinič síce nie je náročný na pôdu, ktorá môže byť kamenistá, ale treba ju prevzdušňovať rýľovaním, okopávaním a zúrodňovať hnojením a vápnením. Korene tejto rastliny siahajú až od hĺbky 10 metrov, odkiaľ dokážu čerpať vodu. Pavol Hromada postrekuje vinič sedemkrát za rok proti plesni, hnilobe, perenospóre (baktériám ktoré spôsobujú na listoch tvorbu povlaku) a škodcom. Okrem toho treba v decembri až februári vinič pristrihávať, aby z každého puku vyrastali 3 strapce. Lipovecké víno vraj vynikajúco obstálo aj pri analýze. Odborníci nechceli veriť, že ho Pavol Hromada vyrobil z viniča, ktorý dozrel v Turci. Svojou chuťou a zložením vraj prekonalo víno z dolniak.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 093
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 831
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 146
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 224
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 783
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 678
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 568
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 469
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 449
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 320
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vo Vrútkach stihli otestovať za víkend 2069 ľudí. Štyria z nich mali pozitívny test na covid-19.

Miera pozitivity v meste Martin za víkend je 0,46%. Ide však len o výsledky dočasných (víkendových) odberových miest. Do súhrnu sa ešte započítajú výsledky z mobilných odberových miest a PCR testov.

14 h
Viliam Sokolík sa narodil vo Vrútkach.

Narodil sa vo Vrútkach, dlhé roky pracoval v Matici slovenskej, kde bol vedúcim oddelenia fotodokumentačných zbierok v jej literárnom archíve.

18 h
Mužstvo sa formuje.Náročný program ukáže či ho ešte treba doplniť.

Po doplnení štyrmi novými bekmi získala martinská obrana potrebnú dávku skúseností i zdravej agresivity. Káder môže vedenie klubu posilňovať do 15. februára.

20 h
Ján Danko, primátor Martina počas testovania na Kolónii Hviezda.

Primátor Martina Ján Danko ocenil spolupatričnosť a ľudskosť všetkých, ktorí sa na testovaní podieľali. Aj preto bolo úspešné.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

18 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

22 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

13 h

Už ste čítali?