Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Tradičná kvalita na sviatočný stôl

Janka Parížeková: Radšej nech ostane nám, ako by malo chýbať Vám Mäso Parížek je už rokmi overená značka, ktorá neodmysliteľne patrí k Martinu. Ako sa vám darilo v odchádzajúcom roku? V roku 2006 naša firma vstupuje do 15 roku svojej existencie. Za 15 r

Janka Parížeková: Radšej nech ostane nám, ako by malo chýbať Vám
Mäso Parížek je už rokmi overená značka, ktorá neodmysliteľne patrí k Martinu. Ako sa vám darilo v odchádzajúcom roku?
V roku 2006 naša firma vstupuje do 15 roku svojej existencie. Za 15 rokov už človek i firma zažije dosť na to, aby mohli s odstupom bilancovať a hodnotiť. Z tohto pohľadu možno povedať, že uplynulý rok bol organizačne najťažší, ale zároveň aj obchodne najúspešnejší. Na jednej strane nám priniesol nešťastnú udalosť v podobe požiaru, ktorý zničil novovybudovanú časť našej výroby, na strane druhej vidíme neustále rastúci záujem o naše výrobky, ktorý potvrdzuje správnosť našej filozofie zamerania na kvalitu, čo nám nedovolí zastať alebo dokonca prestať, a to aj napriek nešťastným udalostiam.
Nedávno sme boli svedkami viacerých zistení obchodnej inšpekcie súvisiacich s nekvalitou mäsa a výrobkov ponúkaných v niektorých obchodných reťazcoch. Mohli by ste si vy vôbec dovoliť takto hazardovať s vaším menom u zákazníkov?
Nerada by som vynášala nejaké súdy o tom, či niekto hazarduje so svojím menom alebo nie. Verím tomu, že aj obchodné reťazce majú svoju politiku a určite to nie je politika predaja nekvalitného tovaru. Ľudský faktor je jeden z najzradnejších a určite už zlyhal nielen v reťazcoch, ale mohol aj v našej firme, za čo sa ospravedlňujem všetkým, ktorí takéto zlyhanie pocítili – či už v našej predajni alebo ako odberatelia našich výrobkov. Myslím, že tu ide o niečo celkom iné – ide o to, aby si náš zákazník konečne uvedomil, čo kupuje, kde to kupuje a koľko za to platí. Aby si uvedomil súvislosť medzi cenou a kvalitou. Nie je predsa možné, aby za abnormálne nízku cenu kúpil vysokú kvalitu. Je nám to jasné pri kúpe topánok či nového auta, ale zaujímavé, že pri kúpe pre zdravie tak dôležitého artiklu, ako sú potraviny, na to akosi zabúdame. A čudujeme sa, že špekáčiky za 49 korún nejako „zvláštne chutia“. Jednoducho také výrobky, ktoré chutia, musia byť vyrobené z mäsa a musia mať tomu primeranú cenu. Viete, ja neviem vyrobiť lacný mäsový výrobok. Musela by som do neho dať niečo, čo tam vôbec nepatrí, a to mi nedovolí moja „mäsiarska“ česť. Ak by som tak urobila, vtedy by som hazardovala so svojím menom. Moje meno je v názve mojej firmy – nemôžem a nechcem si to dovoliť. Je len a len na zákazníkovi, ako sa rozhodne a čomu dá prednosť. Viem, že veľa ľudí povie – k Parížekovi nejdem, tam je draho. Áno, je to pravda – tak, ako je pravda aj to, že na našich pultoch nájdete len kvalitné výrobky a čerstvé mäso, príjemnú atmosféru a ochotné predavačky. Objednávky radi vybavíme počas 24 hodín denne a naši šoféri rozvážajú tovar odberateľom podľa ich potreby v ktorúkoľvek hodinu. Verím teda, že aj veľa ľudí si po udalostiach v posledných mesiacoch povedalo – ideme k Parížekovi, tam je dobre.
Do akej miery vám nové Európske normy a kritériá pomáhajú udržiavať vysokú kvalitu?
Vysokú kvalitu našich výrobkov mi pomáha udržiavať predovšetkým moja dennodenná prítomnosť pri výrobnom procese, ako aj profesio-nálna odbornosť a zodpovednosť mojich verných zamestnancov a je úplne jedno, či tu platia normy EÚ alebo iné normy. Ale musím priznať, že v niečom normy EÚ predsa len pomohli – s novou legislatívou EÚ by sa mali zlepšiť podmienky pre malých, tradičných výrobcov potravín. Práve táto legislatíva, vstupujúca do platnosti od 1. januára 2006 dáva možnosť prežiť malým výrobcom – naša štátna správa je totiž schopná malých výrobcov svojimi prehnanými byrokratickými požiadavkami úplne zlikvidovať. Nuž, tu na Slovensku sme niekedy, ako sa hovorí pápežskejší ako pápež....Za svoje práva však musia malí výrobcovia ešte tvrdo a dlho bojovať. Aj ja sa aktívne podieľam na niečom podobnom – už tretí rok som predsedníčkou Združenia tradičných výrobcov mäsových výrobkov, ktoré združuje približne 25 malých výrobcov z celého Slovenska a ktorého hlavným cieľom je vytvoriť legislatívne podmienky pre ich existenciu vôbec. Som totiž presvedčená, že práve oni sú schopní vytvoriť tie najkvalitnejšie mäsové výrobky - v každom regióne ich nájdete, v každom regióne sú práve oni schopní zachovať to originálne, tradičné, neopakovateľné a doniesť to až na váš stôl. Všade v Európe sú práve výrobky od malých výrobcov tie najžiadanejšie, tie najdrahšie, tie najvyhľadávanejšie. V centrách miest existujú malé obchodíky práce s týmito špecialitami. Patria k najdrahším –ale ponúkajú možnosť výberu. Môžete ísť do hypermarketu a môžete ísť do špecializovaného obchodu. Zákazník má na tento výber právo. U nás – povedzte, kde kúpite pravú nepasterizovanú bryndzu? Alebo čerstvé maslo, mlieko? Vajcia z domáceho chovu? Kde sa podela kvalitná zelenina? Áno, normy EÚ ponúkajú možnosť, aby sa tieto výrobky vrátili na naše stoly. Je najvyšší čas, aby si to uvedomili aj príslušné orgány a to skôr, kým ich výrobcovia úplne nezaniknú.
Jednou z vašich predností je, okrem iného, že sa špecializujete na tradičnú domácu výrobu. Je to síce oveľa náročnejšia cesta, ale najdôležitejšie asi je, že zákazníci si pochvaľujú práve kvalitu a chuť vašich domácich výrobkov. Čo špeciálne ponúknete zákazníkom na tohoročné sviatky?
Ako som už spomínala, filozofia našej firmy spočíva práve vo výrobe tradičných mäsových výrobkov, a to hlavne tých tradične údených, pretože ako jednej z mála mäsiarskych výrob na Slovensku sa nám podarilo zachovať techniku klasického údenia. Sama som prekvapená, ako výrazne zareagovali zákazníci v poslednom čase, a to nielen v našom regióne, ale aj tam, kde meno našej firmy možno nie je až také známe. Tento záujem o naše výrobky nás na jednej strane teší, na druhej zaväzuje – ponúknuť zákazníkom len to najlepšie.
Tento rok máme okrem klasiky – spomeniem výrobky: Bystrická klobása, Čerstvá vianočná klobása, Gazdovské cigárko, údené mäso všetkých druhov – pripravenú aj naozajstnú lahôdku pre gurmánov. Už na jar sme začali so skúšobnou výrobou údených sušených mias podľa starého 150-ročného receptu a na vianočný stôl už dnes môžeme ponúknuť Šovdru – sušené údené stehno alebo krkovičku, ktorá svojou špecifickou vôňou, získanou zo zmesi bylín, korenín a dymu nenechá nikoho na pochybách, že aj slovenská kuchyňa má svoje tradičné špeciality. Podotýkam, že výrobný proces trvá 2 – 3 mesiace a že tento výrobok neobsahuje žiadnu chémiu. Pri výrobnom procese sú zachované všetky tradičné postupy suchého solenia, priameho údenia a sušenia v prirodzených klimatických podmienkach. Šovdru môžete ochutnať v našej predajni na Björnsonovej ulici každý deň až do konca roka pri pulte s mäsovými výrobkami, kde si ju môžete aj kúpiť.
Ste pripravení zvládnuť aj väčší záujem ako zvyčajne?
Áno. Po minulé roky sme vždy cez vianočné sviatky narazili na problém, ako uspokojiť všetkých zákazníkov. Vždy ma mrzelo, keď naši verní zákazníci ostali nevybavení práve na konci roka. Tento rok sme sa dôkladne pripravili a musí sa ujsť každému: Držíme sa hesla: Radšej nech ostane nám, ako by malo chýbať Vám. Dodnes sme vybavili všetky objednávky do posledného kila a verím, že tak tomu bude až do konca vianočných sviatkov.
Aké je vaše želanie do budúceho roku?
Moje želanie je veľmi jednoduché – veľa zdravia a Božieho požehnania. Moje poďakovanie je obšírnejšie – ďakujem hlavne mojím verným spolupracovníkom, Vladkovi Savkovi, Helenke Moravčíkovej, Zuzke Striškovej, Marike Bakošovej, Aďke Paulovičovej, Aďke Záborskej a Jožkovi Adamicovi, ktorí pri mne a pri firme stáli v tohtoročných ťažkých chvíľach. Ďakujem mojim rodičom, ktorí ma stále všemožne podporujú a bez ktorých by som takú náročnú prácu nezvládla. Za firmu ďakujem Vám, všetkým našim verným zákazníkom, dodávateľom i odberateľom, vďaka ktorým a pre ktorých existujeme a dúfame, že ešte dlho existovať budeme.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 544
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 487
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 110
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 052
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 865
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 694
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 364
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 10 684
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 500
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 483
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Slnečnica v oblakoch

Seniorovi z Koštian nad Turcom sa podaril pestovateľský úspech.

Vysoká slnečnica teší okoloidúcich.

Fomat musel stopnúť aj tréningy

Treťoligový tím Fomatu minulý týždeň pokračoval v tréningovom procese, no musel ho prerušiť. Kormidelník Pavol Šuhaj nepredpokladá, že tento rok ešte jeho tím nastúpi na súťažný zápas.

Marko Repáň je zatiaľ najlepším strelcom tímu.

Vidieckou ženou roka je aj starostka zo Žabokriek

Ženy netreba brať ako samozrejmosť. Sú inšpiratívne a robia život na vidieku lepším. I to je hlavná myšlienka súťaže Vidiecka žena roka. Jednou zo štyroch ocenených je aj Zuzana Valocká, starostka Žabokriek.

Zuzana Valocká je Vidieckou ženou roka v kategórii politička.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?