Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Tradičná kvalita na sviatočný stôl

Janka Parížeková: Radšej nech ostane nám, ako by malo chýbať Vám Mäso Parížek je už rokmi overená značka, ktorá neodmysliteľne patrí k Martinu. Ako sa vám darilo v odchádzajúcom roku? V roku 2006 naša firma vstupuje do 15 roku svojej existencie. Za 15 r

Janka Parížeková: Radšej nech ostane nám, ako by malo chýbať Vám
Mäso Parížek je už rokmi overená značka, ktorá neodmysliteľne patrí k Martinu. Ako sa vám darilo v odchádzajúcom roku?
V roku 2006 naša firma vstupuje do 15 roku svojej existencie. Za 15 rokov už človek i firma zažije dosť na to, aby mohli s odstupom bilancovať a hodnotiť. Z tohto pohľadu možno povedať, že uplynulý rok bol organizačne najťažší, ale zároveň aj obchodne najúspešnejší. Na jednej strane nám priniesol nešťastnú udalosť v podobe požiaru, ktorý zničil novovybudovanú časť našej výroby, na strane druhej vidíme neustále rastúci záujem o naše výrobky, ktorý potvrdzuje správnosť našej filozofie zamerania na kvalitu, čo nám nedovolí zastať alebo dokonca prestať, a to aj napriek nešťastným udalostiam.
Nedávno sme boli svedkami viacerých zistení obchodnej inšpekcie súvisiacich s nekvalitou mäsa a výrobkov ponúkaných v niektorých obchodných reťazcoch. Mohli by ste si vy vôbec dovoliť takto hazardovať s vaším menom u zákazníkov?
Nerada by som vynášala nejaké súdy o tom, či niekto hazarduje so svojím menom alebo nie. Verím tomu, že aj obchodné reťazce majú svoju politiku a určite to nie je politika predaja nekvalitného tovaru. Ľudský faktor je jeden z najzradnejších a určite už zlyhal nielen v reťazcoch, ale mohol aj v našej firme, za čo sa ospravedlňujem všetkým, ktorí takéto zlyhanie pocítili – či už v našej predajni alebo ako odberatelia našich výrobkov. Myslím, že tu ide o niečo celkom iné – ide o to, aby si náš zákazník konečne uvedomil, čo kupuje, kde to kupuje a koľko za to platí. Aby si uvedomil súvislosť medzi cenou a kvalitou. Nie je predsa možné, aby za abnormálne nízku cenu kúpil vysokú kvalitu. Je nám to jasné pri kúpe topánok či nového auta, ale zaujímavé, že pri kúpe pre zdravie tak dôležitého artiklu, ako sú potraviny, na to akosi zabúdame. A čudujeme sa, že špekáčiky za 49 korún nejako „zvláštne chutia“. Jednoducho také výrobky, ktoré chutia, musia byť vyrobené z mäsa a musia mať tomu primeranú cenu. Viete, ja neviem vyrobiť lacný mäsový výrobok. Musela by som do neho dať niečo, čo tam vôbec nepatrí, a to mi nedovolí moja „mäsiarska“ česť. Ak by som tak urobila, vtedy by som hazardovala so svojím menom. Moje meno je v názve mojej firmy – nemôžem a nechcem si to dovoliť. Je len a len na zákazníkovi, ako sa rozhodne a čomu dá prednosť. Viem, že veľa ľudí povie – k Parížekovi nejdem, tam je draho. Áno, je to pravda – tak, ako je pravda aj to, že na našich pultoch nájdete len kvalitné výrobky a čerstvé mäso, príjemnú atmosféru a ochotné predavačky. Objednávky radi vybavíme počas 24 hodín denne a naši šoféri rozvážajú tovar odberateľom podľa ich potreby v ktorúkoľvek hodinu. Verím teda, že aj veľa ľudí si po udalostiach v posledných mesiacoch povedalo – ideme k Parížekovi, tam je dobre.
Do akej miery vám nové Európske normy a kritériá pomáhajú udržiavať vysokú kvalitu?
Vysokú kvalitu našich výrobkov mi pomáha udržiavať predovšetkým moja dennodenná prítomnosť pri výrobnom procese, ako aj profesio-nálna odbornosť a zodpovednosť mojich verných zamestnancov a je úplne jedno, či tu platia normy EÚ alebo iné normy. Ale musím priznať, že v niečom normy EÚ predsa len pomohli – s novou legislatívou EÚ by sa mali zlepšiť podmienky pre malých, tradičných výrobcov potravín. Práve táto legislatíva, vstupujúca do platnosti od 1. januára 2006 dáva možnosť prežiť malým výrobcom – naša štátna správa je totiž schopná malých výrobcov svojimi prehnanými byrokratickými požiadavkami úplne zlikvidovať. Nuž, tu na Slovensku sme niekedy, ako sa hovorí pápežskejší ako pápež....Za svoje práva však musia malí výrobcovia ešte tvrdo a dlho bojovať. Aj ja sa aktívne podieľam na niečom podobnom – už tretí rok som predsedníčkou Združenia tradičných výrobcov mäsových výrobkov, ktoré združuje približne 25 malých výrobcov z celého Slovenska a ktorého hlavným cieľom je vytvoriť legislatívne podmienky pre ich existenciu vôbec. Som totiž presvedčená, že práve oni sú schopní vytvoriť tie najkvalitnejšie mäsové výrobky - v každom regióne ich nájdete, v každom regióne sú práve oni schopní zachovať to originálne, tradičné, neopakovateľné a doniesť to až na váš stôl. Všade v Európe sú práve výrobky od malých výrobcov tie najžiadanejšie, tie najdrahšie, tie najvyhľadávanejšie. V centrách miest existujú malé obchodíky práce s týmito špecialitami. Patria k najdrahším –ale ponúkajú možnosť výberu. Môžete ísť do hypermarketu a môžete ísť do špecializovaného obchodu. Zákazník má na tento výber právo. U nás – povedzte, kde kúpite pravú nepasterizovanú bryndzu? Alebo čerstvé maslo, mlieko? Vajcia z domáceho chovu? Kde sa podela kvalitná zelenina? Áno, normy EÚ ponúkajú možnosť, aby sa tieto výrobky vrátili na naše stoly. Je najvyšší čas, aby si to uvedomili aj príslušné orgány a to skôr, kým ich výrobcovia úplne nezaniknú.
Jednou z vašich predností je, okrem iného, že sa špecializujete na tradičnú domácu výrobu. Je to síce oveľa náročnejšia cesta, ale najdôležitejšie asi je, že zákazníci si pochvaľujú práve kvalitu a chuť vašich domácich výrobkov. Čo špeciálne ponúknete zákazníkom na tohoročné sviatky?
Ako som už spomínala, filozofia našej firmy spočíva práve vo výrobe tradičných mäsových výrobkov, a to hlavne tých tradične údených, pretože ako jednej z mála mäsiarskych výrob na Slovensku sa nám podarilo zachovať techniku klasického údenia. Sama som prekvapená, ako výrazne zareagovali zákazníci v poslednom čase, a to nielen v našom regióne, ale aj tam, kde meno našej firmy možno nie je až také známe. Tento záujem o naše výrobky nás na jednej strane teší, na druhej zaväzuje – ponúknuť zákazníkom len to najlepšie.
Tento rok máme okrem klasiky – spomeniem výrobky: Bystrická klobása, Čerstvá vianočná klobása, Gazdovské cigárko, údené mäso všetkých druhov – pripravenú aj naozajstnú lahôdku pre gurmánov. Už na jar sme začali so skúšobnou výrobou údených sušených mias podľa starého 150-ročného receptu a na vianočný stôl už dnes môžeme ponúknuť Šovdru – sušené údené stehno alebo krkovičku, ktorá svojou špecifickou vôňou, získanou zo zmesi bylín, korenín a dymu nenechá nikoho na pochybách, že aj slovenská kuchyňa má svoje tradičné špeciality. Podotýkam, že výrobný proces trvá 2 – 3 mesiace a že tento výrobok neobsahuje žiadnu chémiu. Pri výrobnom procese sú zachované všetky tradičné postupy suchého solenia, priameho údenia a sušenia v prirodzených klimatických podmienkach. Šovdru môžete ochutnať v našej predajni na Björnsonovej ulici každý deň až do konca roka pri pulte s mäsovými výrobkami, kde si ju môžete aj kúpiť.
Ste pripravení zvládnuť aj väčší záujem ako zvyčajne?
Áno. Po minulé roky sme vždy cez vianočné sviatky narazili na problém, ako uspokojiť všetkých zákazníkov. Vždy ma mrzelo, keď naši verní zákazníci ostali nevybavení práve na konci roka. Tento rok sme sa dôkladne pripravili a musí sa ujsť každému: Držíme sa hesla: Radšej nech ostane nám, ako by malo chýbať Vám. Dodnes sme vybavili všetky objednávky do posledného kila a verím, že tak tomu bude až do konca vianočných sviatkov.
Aké je vaše želanie do budúceho roku?
Moje želanie je veľmi jednoduché – veľa zdravia a Božieho požehnania. Moje poďakovanie je obšírnejšie – ďakujem hlavne mojím verným spolupracovníkom, Vladkovi Savkovi, Helenke Moravčíkovej, Zuzke Striškovej, Marike Bakošovej, Aďke Paulovičovej, Aďke Záborskej a Jožkovi Adamicovi, ktorí pri mne a pri firme stáli v tohtoročných ťažkých chvíľach. Ďakujem mojim rodičom, ktorí ma stále všemožne podporujú a bez ktorých by som takú náročnú prácu nezvládla. Za firmu ďakujem Vám, všetkým našim verným zákazníkom, dodávateľom i odberateľom, vďaka ktorým a pre ktorých existujeme a dúfame, že ešte dlho existovať budeme.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 018
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 875
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 593
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 638
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 246
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 983
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 432
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 298
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 231
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 141
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračná foto.

Prednosta Okresného úradu v Martine Vladimír Polakovič tvrdí, že percento infekčnosti v rámci okresu sa nedá určiť na základe čiastkových výsledkov.

5 h
Testovanie v Martine - Gymnázium Jozefa Lettricha na Ľadovni.

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

18 h
Boj o prvé miesto v ankete bol veľmi tesný.

V ankete o Najlepšieho futbalistu TFZ 2020 bol rozdiel medzi prvým a druhým hráčov poradia len osembodový, čo je najmenšie číslo za posledných päť rokov.

12 h

Mesto Martin zverejnilo údaje zo skríningového testovania k pondelku 25. januára.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

11 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

18 h

Už ste čítali?