Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Dobrú chuť nám želajú turčianske starostky!

Ananásové rezy
Anny Hlinkovej,
starostky Koštian nad Turcom

Pri plnení pracovných povinností mi veľa času na rodinu nezostáva. Manželovi a deťom sa to snažím vynahradiť aspoň počas Vianoc. Snažím sa byť čo najviac s nimi a vytvárať vianočnú pohodu a pokoj. Všetkým ľuďom želám, aby počas Vianoc mohli byť so svojimi rodinami. K najkrajším sviatkom roka patrí aj výzdoba domácnosti. Páči sa mi, keď celý byt vonia čistotou a ihličím z vianočného stromčeka. K tradičným štedrovečerným jedlám mojej rodiny patria oblátky s medom, mäsová polievka s rezancami, kapor, hydina – napríklad morčacie prsia zapekané s broskyňou a syrom, ako príloha zemiaky a ryža so zeleninovou oblohou. Vianočnú kapustnicu jedávame na obed. Hydinu nejedávame na Nový rok, aby rodine neuletelo šťastie. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať chlieb, vianočka, peniaze, šupina z kapra, sušené slivky, figy, datle a orechy. Večeriame pri vianočnej hudbe spolu s manželovou krstnou mamou. Jedným z najobľúbenejších zákuskov mojej rodiny sú kávové rezy s ananásom.
Príprava cesta: Do nádoby na cesto dáme 10 žĺtkov, 100 g práškového cukru a 1/2 balíčka vanilkového cukru. Do tejto zmesi za stáleho miešania pridáme 2 polievkové lyžice vody a 3 polievkové lyžice kakaa. Nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice polohrubej múky a 1/2 balíčka kypriaceho prášku a sneh z 10 bielkov. Pripravené cesto dáme na plech pokrytý papierom na pečenie, upečieme a potom necháme vychladnúť. Chladné cesto rozrežeme na 3 rovnaké pásy. Zároveň pripravujeme dve plnky.
Plnka I: Šťavu zo zavareného ananásu (1 plechovka) zlejeme do nádoby, pridáme 1 Zlatý klas a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť a spojíme ju s 125 g masla vymiešaného so 70 g cukru. Týmto krémom potrieme prvý pás cesta, navrch poukladáme husto vedľa seba ananás, ktorý zvrchu potrieme zvyšným krémom, a položíme navrch druhý pás cesta. Na druhý pás natrieme druhú plnku, ktorú musíme pripraviť deň vopred.
Plnka II: Uvaríme 1/4 l sladkej smotany na šľahanie s 100 g čokolády na varenie. Čokoládu rozvarenú v smotane necháme vychladiť a na 24 h vložíme do chladničky (nesnažte sa túto hmotu urobiť rýchlejšie). Na druhý deň čokoládovú šľahačku šľaháme, kým nezhustne a potrieme ňou druhý pás. Tretím pás dáme navrch (na druhú plnku) a polejeme ho čokoládovou polevou. Vraj je to skutočná lahôdka a rodina gazdinám nedovolí už piecť niečo iné.
Žerbové rezy a syrové rožky
Jarmily Ižipovej, starostky Hája

Skryť Vypnúť reklamu

Od manželových rodičov som sa naučila staré hájske štedrovečerné zvyky. Počas dňa postíme, potom ideme do kostola a večeriame, až keď sa vrátime. Našimi typickými štedrovečernými jedlami sú vianočná kapustnica, klobása, upečené vykostené karé, pečené kurča, zemiakový šalát. Na štedrovečernom stole nechýba ani chlieb, horčica a majonéza. Vianočnú kapustnicu varíme doma v posledných rokoch len zriedka.
Najskôr uvádzame postup prípravy žerbových rezov. Okrem cesta a plnky potrebujeme aj čokoládovú polevu.
Na prípravu cesta potrebujeme: 400 g hladkej múky, 250 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 lyžica práškového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 4 lyžice mlieka.
Plnku pripravíme zo 150 g orechov, 120 g cukru, 200 g ríbezľového alebo malinového lekváru.
Aký je postup? Cesto rozdelíme na tri diely, jeden na múkou posypanej doske vyvaľkáme, pomocou váľka dáme na plech, potrieme lekvárom, posypeme pomletými orechmi rozmiešanými s cukrom. Zakryjeme druhým vyvaľkaným cestom, ktoré tiež potrieme lekvárom a posypeme orechmi a cukrom. Prikryjeme tretím cestom a v mierne teplej rúre pomaly pečieme. Upečené a vychladnuté polejeme čokoládovou polevou a počkáme do druhého dňa. Potom múčnik pokrájame na menšie rezy.
A teraz o syrových rožkoch. Na prípravu cesta potrebujeme: 500 g hladkej múky, 3 syrokrémy, 250 g rastlinného tuku (Hera, Smetol), 2 vajcia (jedno z nich na potretie rožkov), droždie, soľ, celé vajce.
Po zamiesení urobíme z cesta šúľok, ktorý pokrájame na 8 častí. Rozvaľkáme ich do kruhu a stáčame od hrubšieho konca na rožky. Necháme ich kysnúť hodinu, potom ich potrieme rozmiešaným celým vajcom a posypeme strúhaným syrom.
Kornútky – zmrzlinky Anny
Badínovej, starostky Belej – Dulíc

Skryť Vypnúť reklamu

Vianoce patria rodine. K nim patria aj vianočné jedlá a zákusky. Moja rodina sa počas Vianoc stretáva aj rodinami mojich dvoch sestier. Pri štedrovečernom stole je nás veľa. K našim typickým vianočným jedlám patrí kapustnica, ryba (nemusí to byť kapor) a staré slovenské jedlá, ako sú opekance s makom alebo orechmi a oblátky s medom. Začíname krájaním jablka a každý z rodiny zje aspoň trochu z každého jed-la. Na našom štedrovečernom stole nechýbajú ani domáce jaternice. Varenie a pečenie je pre mňa samozrejmosťou. Obidvaja moji rodičia boli kuchármi, takže viem dobre variť i piecť. Mojím špeciálnym vianočným zákuskom sú kornútky – zmrzlinky.
Príprava: Tortové oblátky narežeme na štvorce a nad parou skrútime na kalíšky. Potom pripravíme tri plnky.
Plnka I: 200 ml mlieka, 2 lyžice hrubej múky a 3 žĺtky dobre vymiešame, uvaríme nad parou a za občasného miešania necháme vychladnúť.
Plnka II: 3 bielky vyšľahať s 5 lyžicami kryštálového cukru, potom došľahať nad parou a nechať vychladnúť za občasného miešania.
Plnka III: 250 g masla, 180 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor dobre vymiešať s plnkou I. a snehom II.
S pripravenými plnkami plníme kornútky.
Pánsky koláč Eleny Schererovej,
starostky Malého Čepčína

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočné zvyky sú pre moju rodinu samozrejmosťou. Pri štedrovečernom stole by mal každý člen rodiny cítiť puto lásky, pokoja a svornosti. Súdržnosť rodiny symbolizujú nohy štedrovečerného stola omotané reťazou. Symbolmi hojnosti sú cibuľa, cesnak, cukor, soľ, múka, mak, zemiaky, zrno, trocha slamy a mrkva v novom hrnci, ktorý položíme pod stôl. Tradičnými štedrovečernými jedlami mojej rodiny sú oblátky s medom, jablká, kysnuté koláče a po prípitku hlavné jedlá – zajačia polievka, ryba a rezne. Prílohou je zemiakový šalát a varené zemiaky. Na našom štedrovečernom stole nechýba ani kompót zo sušených jabĺk a sliviek.
Ako sa pripravuje pánsky koláč? Cesto vymiešame z 240 g masla, 280 g práškového cukru a 8 žĺtkov. Do vymiešaného cesta pridáme 150 g čokolády, 150 g mletých orechov, 80 g polohrubej múky, polovicu balíčka prášku do pečiva, 1 polievkovú lyžicu mletej kávy, 2 polievkové lyžice kakaa, 10 dkg posekaných orechov a sneh z bielkov. Zmes rozmiešame a takto ochutené cesto pomaly pečieme pri teplote 200 stupňov Celzia na stredne veľkom plechu, ktorý je vystlatý papierom na pečenie. Po upečení cesto potrieme jemným ríbezľovým lekvárom a dvoma plnkami.
Plnka I: 200 ml studeného prevareného mlieka, 125 g Smetolu, 100 g čokolády na varenie ohrejeme na vodnom kúpeli (nevaríme). Potom hmotu mixujeme v mixéri na 3. rýchlostnom stupni, necháme voľne vychladnúť a dáme na 24 h do chladničky.
Plnka II: Zo 400 ml studeného prevareného mlieka, 100 g Smetolu, 200 g Ivy, 90 g práškového cukru, 1 vanilkového cukru, 1 žĺtka vymiešame zmes, ktorú ohrievame vo vodnom kúpeli. Mixujeme ju ako plnku. Voľne vychladnutú plnku dáme do chladničky.
Po 24 hodinách vyšľaháme elektrickým šľahačom obidve plnky. Po potretí lekvárom a plnkami koláč pokrájame a ozdobíme vlašským orechom alebo stočeným plátkom čokolády na varenie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 780
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 496
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 826
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 496
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 001
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 370
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 998
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 654
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 568
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 497
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Skríningové plošné testovanie prebehne v najväčšej miere cez víkend.

12 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

19 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

23 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

19 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

11 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?