Ak je dobrá prevencia, netreba robiť okolo vtáčej chrípky žiadnu paniku
Martin - Okolo vtáčej chrípky vraj netreba robiť veľký rozruch. Dozvedeli sme sa to minulý týždeň v piatok na zasadnutí komisie na riešenie mimoriadnych situácií martinského obvodu (okresy Martin a Turčianske Teplice). Cieľom tohto stretnutia bolo skoordinovať úlohy a opatrenia v prípade výskytu vtáčej chrípky v Turci. Keď sme oslovili štyri obecné úrady (nebudeme ich menovať), dozvedeli sme sa, že čakajú na usmernenia od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Martine Ako sme si ale overili, usmernenia pre obce vydala listom Regionálna veterinárna a potravinová správa v Martine ešte vlani (31. októbra a 24. novembra 2005), listom však na ne reagovali iba štyri turčianske obce (Borcová, Bodorová, Čremošné a Brieštie). „Uznesením zduplikujeme, aby obce spomínané opatrenia dodržiavali,„ dodal Karol Bayer, vedúci odboru krízového riadenia Obvodného úradu v Martine a hovorca komisie pre riešenie mimoriadnych situácií. V praxi to malo teda vyzerať tak, že mestá a obce mali o opatreniach informovať chovateľov hydiny prostredníctvom obecných a mestských rozhlasov a na verejných informačných tabuliach ešte vlani. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Martine v novembri 2005 zároveň žiadala mestské a obecné úrady aj o súpis vodnej a hrabavej hydiny vrátane holubov u drobnochovateľov v mestách a obciach Turca.
V okresoch Martin a Turčianske Teplice sa do piatku minulého týždňa u uhynutých a ani žijúcich vtákov výskyt vtáčej chrípky nepotvrdil ani v jedinom prípade.
V súvislosti s vtáčou chrípkou je dôležitá ochrana veľkochovu hydiny pred týmto vírusom. V Turci je najväčším chovateľom hydiny Spoločný hydinársky podnik (SHP) v Diviakoch, ktorý je zameraný na produkciu vajec, výkrm brojlerov a odchov mládok. Od Viery Bulíkovej, hlavnej zootechničky SHP v Diviakoch, sme sa dozvedeli, že v tomto podniku nemusia v súvislosti s vtáčou chrípkou robiť mimoriadne opatrenia, pretože pri chove hydiny dodržiavajú všetky zásady určené pre veľkochov, sú pod stálou veterinárnou kontrolou, aj keď okrem iných vyšetrení prikročili aj na vyšetrenie chovaných zvierat proti vtáčej chrípke. Na porážku do žilinského podniku HYZA sa dostane vždy len hydina zo zdravého chovu, ktorá potom podlieha veterinárnej prehliadke. Znamená to, že spotrebiteľ dostane v obchodnej sieti len zdravotne nezávadný mrazený alebo chladený výrobok. SHP je držiteľom certifikátu ISO 9001 – 2000, v ktorom sú taktiež uvedené požiadavky na chov hydiny. Ich dodržiavanie kontrolujú. Bez spomínaného certifikátu by diviacke hydinárne nemohli do žilinskej HYZY dodávať hydinu.
Autor: gg