ť. Stratila prácu, a tak si voľný čas pred tromi rokmi začala vypĺňať na kurze remesiel, kde sa učila piecť medovníky a variť tradičné slovenské jedlá. Spomedzi dievčat bola najstaršou žiačkou – dnes má 53 rokov. Aj sama si vyskúšala postavenie učiteľky, keď deti v škole zaúčala do svojho remesla.
V jej kuchyni medovníčky rozvoniavajú najčastejšie na Veľkú noc a Vianoce, medzitým vyrába iba príležitostné darčekové balenia pre známych podľa ich predstáv. Najnetradičnejší medovník, aký kedy upiekla, bol pre pani učiteľku, ktorej urobila obrovské srdce s menoslovom žiakov. Okrem bežných srdiečok, vajíčok a zvieratiek vytvára z medového cesta aj prútené košíčky, ktoré naplní pestrofarebne zdobenými medovníkmi akoby
z rozprávky. Na výrobu cesta používa zaužívaný recept - múka, med, cukor, tuk, vajcia, škorica, klinčeky. Z kila múky jej vyjde jedna sada. Keď cesto zamiesi, nechá ho tri dni odstáť a z neho vyčaruje asi 100 kúskov. Tieto Vianoce si výrobu a zdobenie perníkov precvičila až-až. Pre seba i okolie napiekla zo 100 kíl múky, čo znamená, že jej cez ruky prešlo asi 10 000 medovníčkov.
Ako nám prezradila, najlepšie sa jej pečie večer, keď ju nikto a nič nevyrušuje. Celú procedúru absolvuje sama. Nikto jej nepomáha. Vnúča ešte nemá a deti sú už veľké a žijú si vlastný život. Pre svoju potrebu medovníčky nezdobí. Iba ak na okrasu. „Je mi ich ľúto jesť. Doma jeme iba tie nezdobené,„ zasmiala sa Mária Gejdošová.