Okrem bežnej prípravy čajov z liečivých rastlín existuje celý rad špeciálnych úprav z čerstvých bylín alebo drog (sušených rastlín). Nálev pripravujeme, keď drogu zalejeme vriacou vodou a necháme prikryté 15 minút. Odvar tiež zalejeme vriacou vodou a potom ešte 3 až 5 minút varíme na miernom ohni. Existujú výnimky, keď musíme drogu variť dlhšie, aby sa z nej uvoľnili látky, ktoré znižujú krvný cukor, napr. 5 kopcovitých lyžíc rozmrvených fazuľových strukov varíme v 2 litroch vody tak dlho, kým nám nezostane 1/4 litra odvaru. Ten sa užíva v priebehu dňa po 1/2 deci. Ďalším spôsobom je studený výluh (macerát), keď drogu zalejeme ochladenou, prevarenou vodou a necháme postáť cez noc
v prikrytej nádobe. Ráno výluh necháme prejsť varom niekoľko sekúnd, odstavíme na 10 minút, dáme do termosky a pijeme pred jedlom 1/2 - 1 deci. Ak chceme pripraviť účinnejší čaj z viacerých drog, hovoríme o spojenom čaji, ktorý vzniká napr. zmiešaním odvaru a nálevu, pričom každá z drog potrebuje inú prípravu, napr. nálev z ľanového semena a čaj z kvetu bazy čiernej. Ak niektoré zložky drogy nie sú vo vode rozpustné, pripravíme z nich liehovodný roztok tak, že fľašu so širším hrdlom (lepšia je tmavá) naplníme do polovice porezanou rastlinou alebo drogou a zalejeme po hrdlo 30 percentným alkoholom. Roztok necháme postáť 7 až 10 dní a užívame pridávaním do čaju po 2 - 3 lyžičkách. Takto pripravujeme extrakty zo šalvie lekárskej, kapucínky, harmančeka a ďalších liečivých bylín. Prípravky sú vhodné pri zápaloch močového ústrojenstva alebo na kloktanie. Tinktúru si môžeme pripraviť, keď pokrájanou rastlinou naplníme fľaše, zalejeme 60-percentným alkoholom a necháme postáť 10 - 14 dní. Dôležité je aspoň raz za deň obsah fľaše pretrepať. Použitie tinktúry by nemalo presiahnuť 25 - 30 kvapiek do vody alebo čaju.
V ďalšom čísle nášho týždenníka je pre vás v cykle Zdravie pripravený článok doktorky Žákovej o ďalších spôsoboch využitia liečivých rastlín.