Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky
MARTIN BAJČIČÁK, RODÁK ZO ZÁKAMENNÉHO NA ORAVE

Dnes varí

Nezjem iba sfušované jedlo

Martin Bajčičák, rodák zo Zákamenného na Orave

Martin Bajčičák, rodák zo Zákamenného na Orave, prvý Slovák v histórii, ktorý vyhral preteky Svetového pohára v bežeckom lyžovaní v nemeckom Obersdorfe, viacnásobný majster republiky v bežeckom lyžovaní a v behu do vrchu, štvrtý na majstrovstvách sveta, toho roku dvakrát ôsmy na Zimnej olympiáde v Turíne.
„Už ako osemnásťročný som nastúpil do strediska športovej reprezentácie na Štrbskom plese, kde sme nemali zabezpečené spoločné stravovanie. Takže som si zvykol chodiť na obedy hlavne do reštaurácií. Ale jesť treba počas celého dňa a tak som chtiac-nechtiac musel „pričuchnúť“ aj k vareniu. Varím rád, ale zásadne ľahké a rýchle jedlá. Keďže vydám pri celodenných tréningoch veľké množstvo energie, tak aj rád jem energeticky bohaté, no nie mastné jedlá,“ hovorí Martin.
Raňajkuje zásadne nasladko, prevažne pšeničné müsli s obvocím, do toho jogurt, pečivo s maslom a medom – raňajky musia byť bohaté, plné vitamínov a minerálov, ale aj energie. Obedy trávi Martin tak, ako väčšina z nás – medzi tréningovými dávkami si počas obedňajšej prestávky zájde do reštaurácie alebo jedálne, kde si obed jednoducho objedná. Spravidla je to jedlo z bieleho diétneho mäsa, bravčovinu nemusí, jedáva prevažne kuracinu, morčacinu, občas hovädzinu – tú doma nikdy nerobí, hoci ju má rád, je to časovo náročné. Bravčové jedáva iba doma u rodičov, pretože chovajú prasiatko „ekologicky“ v domácom chlieviku a tak po zabíjačke presne vedia, čo jedia... Večere si Martin robí opäť vlastnoručne, zvyčajne ukuchtí cestoviny na množstvo spôsobov - s tuniakom, so syrom, kuracím mäsom, ale aj s makom či orechmi. K žiadnej Martinovej večeri nesmie chýbať zeleninový šalát. „Zeleniny zjem veľmi veľa, šaláty sú nenáročné a chutné, mám veľmi rád paradajky a ľadový šalát,“ dodáva Martin. „Pri varení je u mňa prioritou čas a nutričná hodnota jedla, takže zeleninové šaláty a cestoviny víťazia. Ale keď prídem domov na Oravu, mamina sa mi snaží vždy ulahodiť: milujem jej pirohy s lekvárom a strúhankou, kysnuté buchty a šúľance s makom.“
Čo je vo svete: všetky morské príšery, obľubuje najmä chobotnice, krevety a sépie.
Čo ho zdvihne od stola: „Zjem takmer všetko – z domu som naučený, že sa odchádza až od prázdneho taniera. Vyslovene však odmietam zle pripravené – nedovarené, spálené a inak „sfušované“ jedlo.“ A Martinov obľúbený recept?
Pečený pstruh na masle
* 1 – 2 pstruhy (najlepšie darované od kamaráta - rybára, no môžu byť aj z mrazáku najbližšej predajne)
* zmes korenia na ryby (podľa Martina majú najlepšie koreniace zmesi na ryby Švédi)
* ak nie je zmes korenia, nesmie chýbať soľ, petržlenová vňať a hlavne citrónová šťava najmenej z jedného citróna
Očistené, vypitvané a osušené pstruhy narežeme pozdĺž chrbtice, osolíme (ak používame koreniacu zmes, nesolíme, soľ je v zmesi) a na masle prudko osmažíme. Vložíme do ohňovzdornej misky, posypeme petržlenovou vňaťou, polejeme citrónovou šťavou a maslom. Podávame s omaslovenými varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom. Ak máme čas a chuť, zemiaky vylepšíme dosklovita na masle opraženou cibuľkou.
Martin Bajčičák praje všetkým dobrú chuť a po zjedení hor sa športovať!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  9. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 790
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 594
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 403
  4. Aká je chémia vôní 11 310
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 302
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 772
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 640
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 259
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 715
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 854
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Adventný veniec v Turanoch. Prvá sviečka už svieti.
Utečenci zo Sýrie sa po vystúpení z kamióna ocitli v Hornej Štubni

Zmeny sa dejú najmä v útoku

Vedenie martinského hokejového klubu však plánuje doplniť káder aj o defenzívnych hráčov.

Rastislav Špirko posilnil martinský prvoligový tím.
#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?