V jedálničku olympionika nesmie chýbať ryžový nákyp
torej sa nachádzam. Myslím,že som odchovaný na slovenskej kuchyni a tak to aj ostane,„ hovorí olympionik, reprezentant Slovenska v chôdzi Peter Tichý z Kysuckého Nového Mesta. Keďže má rád aj pikantné jedlá, vyhovovala mu napríklad mexická kuchyňa. Dať si však v mexickej reštaurácii jedlo s prívlastkom „mexicano„ mu stačilo raz. Až také pikantné vraj nemusí. Ešte teraz ho údajne štípu pery. „Nejaké top jedlo nemám, veľmi si však viem pochutiť na dobrom ryžovom nákype.„ Doma bol naučený na rôzne zeleninové prívarky, u svokry sa naučil na rôzne domáce cestovinové jedlá, ako napríklad šúľance s makom, pučky. Manželka Janka zas rada skúša rôzne nové recepty, ktorých zvyčajne býva prvým degustátorom. „Myslím, že s varením problém nemám. Veľa som chodil po sústredeniach, kde som si varil sám. Boli to však vždy jednoduchšie jedlá ako cestoviny a ryža na rôzne spôsoby, zeleninové šaláty, pudingy... Do väčšieho varenia som sa nikdy nepúšťal. Na sústredeniach nebol čas a doma to nechávam radšej na manželku. Od hladu by som však určite nezomrel,„ priznáva P. Tichý. Nesmie mu chýbať spánok. Ten považuje za najlacnejšiu a najlepšiu regenaráciu. Čo sa týka jedla, ako všade, každý extrém škodí. Nie je nič, čo by absolútne z jedálnička vylúčil, samozrejme snaží sa jesť všetko s mierou. Čo sa týka zloženia stravy, závisí od toho, či je v pretekovom, tréningovom alebo oddychovom období. Vylučuje akurát tvrdý alkohol. Príležitostne, a to skôr ako aj „regeneračný doplnok„ odporúčaný pre vytrvalcov aj športovými lekármi, si dá občas pohár piva alebo dva deci dobrého vínka. Peter Tichý nám prezradil recept na svoj obľubený ryžový nákyp s hrozienkami a ovocím, ktorý už neodmysliteľne patrí do jeho jedálnička, najmä 2-3dni pred vytrvalostnými pretekmi. „Ja mávam vždy nákyp z kila ryže. Takže najprv ryžu uvaríme a necháme ju vychladnúť. Vymiešame 6 žĺtkov so 6 čajovými lyžičkami cukru a vanilkového cukru a zmiešame to s vychladnutou ryžou. Plech vymastíme maslom, naň rozložíme jednu polovicu zmiešanej ryže, na ryžu vysypeme mäkké hrozienka s ovocím, napríklad marhule, čerešne alebo slivky bez kôstok, môže byť aj sušené ovocie,všetko znova prekryjeme druhou vrstvou ryže. Pekne to zarovnáme a dáme to piecť do vyhriatej rúry na 220°C. Kým sa to pečie, vyšľaháme bielka na sneh a pridáme cukor. Po asi 25 minútach, keď nákyp v rúre chytá peknú farbu, ho vytiahneme, rozlejeme naň sneh a dáme dopiecť už do vypnutej rúry asi na 5 minút. Už samotnej vôni sa nedá odolať, preto kým sa do nákypu s chuťou pustíme, odporúčam ho chvíľu nechať vychladnúť. Nákyp je veľmi chutný aj na studeno na druhý deň, podľa chuti ho môžeme poliať ľubovoľnou kompótovou šťavou. Dobrú chuť.„Iveta Frolková