„Kým som bol malým chlapcom,„ načrel do spomienok Milan Jurčo, „strava ma zvlášť nezaujímala. Varila stará mama z toho, čo sa dopestovalo, a hrniec fazule či hrachu sme jedli dva dni. Keď sme vystrájali na Belej a poriadne sme vyhladli, najrýchlejšie bolo ísť do sypárne a odrezať kus slaniny alebo šaudry (= šunky). No hlad sme zaháňali aj svinskou švábkou vtedy, keď ju stará mama uvarila pre prasce a vyklopila z paráka do drevenej truhlice, aby ju pomiesila. Sami sme si vedeli urobiť palacinky a zemiakové placky. A v nedeľu bol socialistický blahobyt – rezeň alebo kurča.„ Keď však nastúpil do strediska vrcholového športu, začal si variť sám. Zistil, že najlepšie mu doplnia energiu ryžové nákypy a pudingy. Pudingy ako súčasť stravy športovca prevzali aj jeho synovia, ktorí sa tiež venujú cyklistike. Milan Jurčo tvrdí, že športovci nemusia veľmi vymýšľať pri príprave jedla. Zakladá si však na kvalitných potravinách a jednoduchosti.
Pre špecifickú cyklistickú aktivitu odporúča hovädzí biftek, na prípravu ktorého potrebujeme:
600 g kvalitného, na hrubšie plátky nakrájaného hovädzieho mäsa, zmes korenia so soľou a špeciálnu panvicu s vlnkavým dnom, aby pri pečení šťava odtekala. Nič viac. Rezne pokoreníme a opečieme na suchej panvici bez oleja z oboch strán. K tomu chlieb a zeleninový šalát, základom ktorého je kapusta nakrájaná na tenké rezance. „Z mojich skúseností viem, že strava športovca je o množstve kvalitnej suroviny,„ hovorí Milan Jurčo a túto skúsenosť využíva aj ako tréner pri stravovaní svojich zverencov. „Do kapusty pridáme paradajku, papriku alebo takú zeleninou, ktorá je práve na dosah. Podľa možností nesoliť, môžeme však pridať trochu olivového oleja a jablčného alebo vínneho octu. Preraziť by mala prirodzená chuť základných potravín.„ Na záver ešte spomenie, ako na potulkách svetom nazrel do rôznych kuchýň Európy a pre jednoduchosť sa od Talianov naučil do jedálneho lístka zaraďovať cestoviny. No aj pri príprave špagiet niekoľkokrát zdôrazní, že pri varení treba používať kvalitný olivový olej, kvalitný syr a nie všetko kečupiť.(dp)