Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Milan Jurčo

„Veď on nevie variť,„ to bola prvá reakcia Zdenky Jurčovej, manželky známeho cyklistu a v súčasnosti aj trénera mladých cyklistických nádejí Slovenska. Celkom pravdu však nemala. Jej manžel je zorientovaný v kuchárskom umení a pozerá naň očami športovca.

„Kým som bol malým chlapcom,„ načrel do spomienok Milan Jurčo, „strava ma zvlášť nezaujímala. Varila stará mama z toho, čo sa dopestovalo, a hrniec fazule či hrachu sme jedli dva dni. Keď sme vystrájali na Belej a poriadne sme vyhladli, najrýchlejšie bolo ísť do sypárne a odrezať kus slaniny alebo šaudry (= šunky). No hlad sme zaháňali aj svinskou švábkou vtedy, keď ju stará mama uvarila pre prasce a vyklopila z paráka do drevenej truhlice, aby ju pomiesila. Sami sme si vedeli urobiť palacinky a zemiakové placky. A v nedeľu bol socialistický blahobyt – rezeň alebo kurča.„ Keď však nastúpil do strediska vrcholového športu, začal si variť sám. Zistil, že najlepšie mu doplnia energiu ryžové nákypy a pudingy. Pudingy ako súčasť stravy športovca prevzali aj jeho synovia, ktorí sa tiež venujú cyklistike. Milan Jurčo tvrdí, že športovci nemusia veľmi vymýšľať pri príprave jedla. Zakladá si však na kvalitných potravinách a jednoduchosti.
Pre špecifickú cyklistickú aktivitu odporúča hovädzí biftek, na prípravu ktorého potrebujeme:
600 g kvalitného, na hrubšie plátky nakrájaného hovädzieho mäsa, zmes korenia so soľou a špeciálnu panvicu s vlnkavým dnom, aby pri pečení šťava odtekala. Nič viac. Rezne pokoreníme a opečieme na suchej panvici bez oleja z oboch strán. K tomu chlieb a zeleninový šalát, základom ktorého je kapusta nakrájaná na tenké rezance. „Z mojich skúseností viem, že strava športovca je o množstve kvalitnej suroviny,„ hovorí Milan Jurčo a túto skúsenosť využíva aj ako tréner pri stravovaní svojich zverencov. „Do kapusty pridáme paradajku, papriku alebo takú zeleninou, ktorá je práve na dosah. Podľa možností nesoliť, môžeme však pridať trochu olivového oleja a jablčného alebo vínneho octu. Preraziť by mala prirodzená chuť základných potravín.„ Na záver ešte spomenie, ako na potulkách svetom nazrel do rôznych kuchýň Európy a pre jednoduchosť sa od Talianov naučil do jedálneho lístka zaraďovať cestoviny. No aj pri príprave špagiet niekoľkokrát zdôrazní, že pri varení treba používať kvalitný olivový olej, kvalitný syr a nie všetko kečupiť.(dp)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 524
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 470
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 085
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 052
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 851
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 654
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 351
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 10 559
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 485
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 469
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Slnečnica v oblakoch

Seniorovi z Koštian nad Turcom sa podaril pestovateľský úspech.

Vysoká slnečnica teší okoloidúcich.

Fomat musel stopnúť aj tréningy

Treťoligový tím Fomatu minulý týždeň pokračoval v tréningovom procese, no musel ho prerušiť. Kormidelník Pavol Šuhaj nepredpokladá, že tento rok ešte jeho tím nastúpi na súťažný zápas.

Marko Repáň je zatiaľ najlepším strelcom tímu.

Vidieckou ženou roka je aj starostka zo Žabokriek

Ženy netreba brať ako samozrejmosť. Sú inšpiratívne a robia život na vidieku lepším. I to je hlavná myšlienka súťaže Vidiecka žena roka. Jednou zo štyroch ocenených je aj Zuzana Valocká, starostka Žabokriek.

Zuzana Valocká je Vidieckou ženou roka v kategórii politička.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?