Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Dnes varí Milan Jurčo

„Veď on nevie variť,„ to bola prvá reakcia Zdenky Jurčovej, manželky známeho cyklistu a v súčasnosti aj trénera mladých cyklistických nádejí Slovenska. Celkom pravdu však nemala. Jej manžel je zorientovaný v kuchárskom umení a pozerá naň očami športovca.

„Kým som bol malým chlapcom,„ načrel do spomienok Milan Jurčo, „strava ma zvlášť nezaujímala. Varila stará mama z toho, čo sa dopestovalo, a hrniec fazule či hrachu sme jedli dva dni. Keď sme vystrájali na Belej a poriadne sme vyhladli, najrýchlejšie bolo ísť do sypárne a odrezať kus slaniny alebo šaudry (= šunky). No hlad sme zaháňali aj svinskou švábkou vtedy, keď ju stará mama uvarila pre prasce a vyklopila z paráka do drevenej truhlice, aby ju pomiesila. Sami sme si vedeli urobiť palacinky a zemiakové placky. A v nedeľu bol socialistický blahobyt – rezeň alebo kurča.„ Keď však nastúpil do strediska vrcholového športu, začal si variť sám. Zistil, že najlepšie mu doplnia energiu ryžové nákypy a pudingy. Pudingy ako súčasť stravy športovca prevzali aj jeho synovia, ktorí sa tiež venujú cyklistike. Milan Jurčo tvrdí, že športovci nemusia veľmi vymýšľať pri príprave jedla. Zakladá si však na kvalitných potravinách a jednoduchosti.
Pre špecifickú cyklistickú aktivitu odporúča hovädzí biftek, na prípravu ktorého potrebujeme:
600 g kvalitného, na hrubšie plátky nakrájaného hovädzieho mäsa, zmes korenia so soľou a špeciálnu panvicu s vlnkavým dnom, aby pri pečení šťava odtekala. Nič viac. Rezne pokoreníme a opečieme na suchej panvici bez oleja z oboch strán. K tomu chlieb a zeleninový šalát, základom ktorého je kapusta nakrájaná na tenké rezance. „Z mojich skúseností viem, že strava športovca je o množstve kvalitnej suroviny,„ hovorí Milan Jurčo a túto skúsenosť využíva aj ako tréner pri stravovaní svojich zverencov. „Do kapusty pridáme paradajku, papriku alebo takú zeleninou, ktorá je práve na dosah. Podľa možností nesoliť, môžeme však pridať trochu olivového oleja a jablčného alebo vínneho octu. Preraziť by mala prirodzená chuť základných potravín.„ Na záver ešte spomenie, ako na potulkách svetom nazrel do rôznych kuchýň Európy a pre jednoduchosť sa od Talianov naučil do jedálneho lístka zaraďovať cestoviny. No aj pri príprave špagiet niekoľkokrát zdôrazní, že pri varení treba používať kvalitný olivový olej, kvalitný syr a nie všetko kečupiť.(dp)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 838
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 932
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 924
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 152
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 704
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 623
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 478
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 383
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 375
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 234
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vo Vrútkach stihli otestovať za víkend 2069 ľudí. Štyria z nich mali pozitívny test na covid-19.

Miera pozitivity v meste Martin za víkend je 0,46%. Ide však len o výsledky dočasných (víkendových) odberových miest. Do súhrnu sa ešte započítajú výsledky z mobilných odberových miest a PCR testov.

11 h
Viliam Sokolík sa narodil vo Vrútkach.

Narodil sa vo Vrútkach, dlhé roky pracoval v Matici slovenskej, kde bol vedúcim oddelenia fotodokumentačných zbierok v jej literárnom archíve.

15 h
Mužstvo sa formuje.Náročný program ukáže či ho ešte treba doplniť.

Po doplnení štyrmi novými bekmi získala martinská obrana potrebnú dávku skúseností i zdravej agresivity. Káder môže vedenie klubu posilňovať do 15. februára.

17 h
Ján Danko, primátor Martina počas testovania na Kolónii Hviezda.

Primátor Martina Ján Danko ocenil spolupatričnosť a ľudskosť všetkých, ktorí sa na testovaní podieľali. Aj preto bolo úspešné.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

15 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

19 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?