toré možno paradoxne sídli v neďalekej Karlovej. Súčasná podoba družstva sa začala vytvárať v roku 1976, keď sa do jedného väčšieho celku zlúčilo osem menších, dovtedy samostatne fungujúcich jednotiek. Podľa slov Milana Hyčka, podpredsedu družstva, PD Gader Blatnica vlastní poľnohospodársku pôdu vo výmere 3 500 hektárov, pričom ornej pôdy – určenej pre rastlinnú výrobu - je 2 300 hektárov. Družstevníci pestujú obilniny na rozlohe asi 750 hektárov, venujú sa aj technickým plodinám, ako ľan olejný, repka jarná či repka ozimná. Na ploche 800 hektárov sa zas pestujú krmoviny, a to je v súčasnosti prakticky všetko. Ako nám ďalej povedala predsedníčka družstva Zlata Holubová, v živočíšnej výrobe sa PD Blatnica sústredilo najmä na chov hovädzieho dobytka a ošípaných. Vlastní 450 dojníc a 180 kráv bez trhovej produkcie mlieka - na mäso. Prasníc je okolo sto, výkrmových ošípaných približne sedemsto.
Úspešnosť hospodárskych výsledkov v poľnohospodárstve sa okrem iných faktorov často odvíja aj od počasia. „Posledné dva roky neboli z tohto pohľadu moc dobré. Úroda bola síce dobrá, ale kvôli daždivému počasiu sa nedala z polí všetka zobrať,„ konštatuje Zlata Holubová a dodáva: „Teraz to s úrodou vyzerá nádejne, ale nechcela by som to zakríknuť.„
Poľnohospodárske družstvo sa však nevenuje len rastlinnej a živočíšnej výrobe. Svoje miesto v prioritách družstva má aj agroturistika. „Z bývalej administratívnej budovy, nachádzajúcej sa neďaleko Blatnice, sme vybudovali hotel, ktorého služby sa snažíme stále vylepšovať. Naším cieľom je samozrejme spokojnosť hostí, tá je prvoradá,„ zdôrazňuje Zlata Holubová. Okrem agroturistiky, ktorá má v družstve zelenú, sa v budúcnosti chcú upriamiť najmä na obmenu poľnohospodárskych strojov a technologických zariadení a prirodzene finalizáciu výroby. Bez nej by ďalší rozvoj družstva nebol zaručený.