stach, kde sa z mužov stávajú kuchári – päť rokov prežil na internáte v Košiciach, týždňovky v Liptovskom Mikuláši a vojenčinu v Domažliciach a na Šumave. „Odvtedy mi to ide len a len lepšie. Vareniu sa nevyhýbam, i keď na 99,99 percenta doma varí manželka a mne to úplne vyhovuje,„ pochválil sa poslanec NR SR za SDKÚ, ktorý domáce jedlá začal pripravovať kvôli trom malým deťom. Odvtedy vyrástli, teda aj jeho domáce povinnosti ustúpili do úzadia. Radšej umýva auto, pri ktorom je schopný stráviť aj hodiny. Avšak, ak treba, rád manželku v kuchyni zastúpi. Najradšej a často tak robí v nedeľu. A tu sú jeho pocity: „Pri varení relaxujem, odpútavam sa od iných starostí a vtedy mi oveľa lepšie zapaľuje. Pri varení ma ale nikto nemôže vyrušovať a nepripúšťam ani žiadnu deľbu práce.„ Ak si v nedeľu nasadí kuchársku čapicu, tak len kvôli mäsu. Pri pečení a jedlách z múky je radšej pozorovateľom. „Len raz som sa k múčnym jedlám odhodlal. Bol som raz doma s deťmi sám a dostali chuť na šúľance s makom. Mylne som si predstavoval, že za hodinu je obed hotový. Trvalo mi to tak dlho, až sme všetko naraz zjedli. Deti si dodnes kvôli tomu zo mňa robia srandu.„ Stanislav Janiš aj tak tvrdí, že je pyšný na každý svoj výkon, ktorý deti ocenia. Lebo - vedia byť dosť kritické, a nielen na varenie.
Moracie prsia na rýchly spôsob
Potrebujeme: Morčacie prsia, celé vajcia, horčicu, solamyl, soľ, korenie a olej.
Postup: Mäso narežte na rezne, zľahka naklepte. Vajcia vyšľahajte, pridajte horčicu, solamyl, soľ a korenie a dobre premiešajte. Do tohto „pácu„ vložte narezané a naklepané mäso, najlepšie na noc alebo skoro ráno na 3 - 4 hodiny. Na malom množstve oleja potom mäso vysmažte, ale len toľko, koľko spotrebujete. Ostatok nechajte v „páci„. Keď ho vyberiete, bude čerstvé aj nabudúce.
Morčacie prsia Stanislav Janiš odporúča podávať s hranolčekmi, ryžou a zeleninovou oblohou. Ryžu pripravuje klasicky. Treba ju prebrať a vysušiť. Potom nadrobno nasekať cibuľku, pridať k nej ryžu a posmažiť ju na malom množstve oleja tak, aby šuchotala. Potom sa už len zaleje osolenou, vriacou vodou a povarí 20 minút na slabom ohni.