Tou plodinou sú – ako inak – zemiaky. Zemiaky sa stali takou samozrejmou súčasťou nášho života, že si zaslúžia osobitnú pozornosť, preto sa v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch rozhodli „osláviť„ ich v jednom z programových podujatí v rámci XVI. ročníka Národopisného leta.
Podujatie nazvané Na slávu zemiakom sa tu bude konať v nedeľu 17. septembra 2006. Čo jeho program prinesie? „Zemiaky, švábku, bandurky, grule, repu, krompele a krumple„ v rôznych podobách. Návštevníkom organizátori priblížia cestu, ktorou zemiaky doputovali z Ameriky na Slovensko. Deti budú mať možnosť vyskúšať si prácu so zemiakmi a inými prírodnými materiálmi v tvorivej dielni, môžu sa tu zabaviť pri zemiakových pečiatkach či zhotovení reťaze z plodov šípky. Pretože dnešné deti – a určite nielen deti - už nemajú možnosť zažiť atmosféru vyberania zemiakov, spojenú s ohníčkami a vôňou dymiacej zemiakovej vňate, zabezpečili aj túto atrakciu spojenú s možnosťou ochutnávky čerstvo upečených zemiakov v pahrebe.
Tým však možnosti ponuky zemiakových špecialít zďaleka nekončia, okrem iných zemiakových jedál budú mať návštevníci možnosť ochutnať aj niektoré tradičné zemiakové jedlá, napr. posúchy pečené priamo na platni, šúľance či švábovníky, dostanú aj recept na mnohé zabudnuté špeciality. Program obohatí vystúpenie 40–členného folklórneho súboru REGLE z poľskej Poroniny, ktorý predstaví goralské tance a piesne a v múzeu i regióne vystúpi po prvýkrát.
To najlepšie nakoniec: veríme, že atrakciou pre návštevníkov budú súťaže, dotované so zemiakmi súvisiacimi cenami: pestovatelia a záhradkári sa môžu zapojiť do súťaže o najväčší zemiak či o zemiak s najkurióznejším tvarom. Aktívnejších z radov návštevníkov organizátori pozvú na súťaže, v ktorých môžu prejaviť svoju zručnosť – súťaž o najdlhšiu nastrúhanú zemiakovú šupku, „kráľovskou disciplínou„ však bude súťaž v pečení zemiakovej baby. Pri súťažiach pomôcky a suroviny poskytne organizátor, súťažiaci si prinesú len overené ingrediencie používané v rámci ich rodinných tajomstiev a špeciálnych receptov. V Tureckej varia halušky, vo Svidníku pirohy, v Martine skúsime piecť zemiakové baby!
Hana Zelinová Hana a Jaroslava Durdíková