. Ako nám prezradil k vareniu má vzťah vysoko pozitívny a keby bol sám, od hladu by určite nezahynul: „Nie som však taký odborník ako moja manželka, ktorá to dokáže urobiť oveľa lepšie. Je to predsa len práca pre ženy.„ Spomína si i na svoje prvé kuchárske pokusy, ktoré absolvoval pri pobytoch v zahraničí. „Ako chlapec som vyrastal na veľmi dobrej slovenskej kuchyni mojej mamy, ktorá je najlepšia kuchárka, akú poznám, a tak som nemusel rozmýšľať čo uvariť a zjesť,„ tam sa skrývajú kulinárske úspechy Juraja Blanára. A čo si s ním dnes uvaríme? „Som človek, ktorý má rád primerane sladké slovenské jedlá. Pre mňa sú hitom palacinky na rôzne spôsoby, ale rozhodne sladké. Tie zbožňujem, naučila ma ich robiť moja mama a zavďačím sa nimi i deťom,„ nezaprel maškrtníka Juraj Blanár. Skôr ako vám prinesieme jeho recept, zdôrazňuje ešte jednu vec: „Dobrá palacinka si žiada dve veci. Kvalitné cesto a dobrého kuchára.„
PALACINKY
Čo potrebujeme: 40 dag hladkej múky, liter polotučného mlieka, 2 celé vajíčka, 1 polievkovú lyžicu cukru a na špičku noža soli.
Ako postupujeme: toto všetko dôkladne, najlepšie mixérom, premiešame, aby vzniklo vláčne cesto. Na panvicu dáme niekoľko kvapiek oleja, aby dno bolo pokryté tenkým olejovým filmom. Keď je olej horúci, nalejeme do stredu panvice primerané množstvo cesta a rozlejeme ho po celom obvode panvice. Dobrá palacinka nemôže byť ani príliš hrubá, ani veľmi tenká. Keď sa palacinka odlepí, otočíme ju a dopečieme z druhej strany. Opakujeme, kým sa neminie cesto. Naplníme džemom, tvarohom, zaváraninou, čerstvým ovocím. Ozdobíme čokoládou a šľahačkou. Presne tak to má rád aj Juraj Blanár.
Eva Bučová