Do súťaže išli hrdo reprezentovať Martin, odkiaľ aj pochádzajú. Do redakcie nám priniesli certifikát, na ktorom stálo, že družstvo Rybky – Šťuky vyhrali druhé miesto. Vyhrať súťaž vo varení bryndzových halušiek v ich kolíske – na Liptove, je možné asi len vďaka protekcii. Domácich teda neporazili, no druhé miesto svedčí o tom, že prípravu národného jedla zvládajú na jednotku.
Poďme však pekne od začiatku. Družstvo Rybky – Šťuky tvorili štyri dámy: Lýdia Lichancová, Alena Maršalová, Anna Kurhajcová a Štefánia Fekečová. O súťaži sa dozvedeli od svojej kamarátky, ktorá pracuje na polícii. A keďže halušky s bryndzou nikdy neodmietnu a majú radi aj zábavu – neváhali, prihlásili sa do súťaže. Tohtoročné Revúcke bryndzové halušky boli už ôsme v poradí a konali sa v Liptovskej Revúcej začiatkom augusta. Do súťaže sa celkovo prihlásilo šesť ženských a štrnásť mužských družstiev. Zvláštnosťou tohto ročníka však bolo, že po prvýkrát sa do súťaže prihlásili aj ženy. Doteraz to bola výlučne mužská záležitosť. Ženy aj vyhrali a muži, podľa slov pani Lýdie: „Mali z toho len taký „magľajz„ a keby sa hodnotila kvalita halušiek, určite by sme vyhrali my.„ A. Maršalová k tomu pridáva: „Môj osobný názor na to je, že boli rýchlejší pri príprave, preto vyhrali.„ Prvú cenu – vankúše – dostali Liptáci, druhá cena - tričká s emblémom Liptovských Revúc plus šampanské – poputovala k Martinčankám a tretia cena – šampanské patrila Bratislavčanom.
Čo sa teda hodnotilo? Každé družstvo si muselo doniesť údenú slaninu a 0,7 kg bryndze, ostatné im pripravil usporiadateľ. Rajbadlo, múka, lopár, škrabka, zemiaky a kotlík s pahrebou bol pripravený pre každé družstvo. Úlohou ženského tímu bolo nastrúhať 1,8 kg očistených zemiakov, vyrobiť cesto a ručne nahádzať halušky z lopára do vriacej vody. Recept nám gazdinky neprezradili, museli byť však výborné. Zvyšnými haluškami dokonca nakŕmili aj divákov, ktorí ich povzbudzovali.
Žienky zvládli prípravu halušiek za 12 minút a za 2 minúty ich „zjedli„. Porote, v ktorej okrem iných sedel herec Ivan Vojtek, ešte predtým odobrali 20 deka na ochutnávku.
Všetko bolo pod kontrolou hlavného rozhodcu, ktorý súťaž odštartoval, sledoval jej priebeh a kontroloval rozhodcov, či postupujú podľa pokynov, ktoré dostali na začiatku súťaže. Rozhodcovia zase kontrolovali, či súťažiaci nepoužívajú iné náčinie a potraviny, ako bolo vopred dohodnuté. Dohliadali aj na to, aby súťažiaci neodhadzovali zvyšky zemiakov, vraj, aby sedela ich váha. Prísne strážili hygienu, za jej nedodržanie mohol súťažiacim udeliť rozhodca trestný bod. Stopoval i čas súťaže od samého začiatku do samého konca. „Odpískané“ bolo až vtedy, keď všetci členovia položili lyžice do prázdnej misky. Nakoniec skontroloval vzorku a spolu s družstvom ju odovzdali porote. Po súťaži bol pripravený ďalší program. Prišla aj Jadranka, vystúpila domáca folklórna skupina Liptovské Revúce. Nechýbali súťaže v pílení dreva „bruchačkou„, súťaž detí v jedení halušiek, ukážka výroby ovčieho syra, oštiepkov, žinčice...
Po dvojminútovej „rychlovke„ sa účastníčky súťaže priznali, že majú s haluškami na určitý čas pokoj. Už teraz sa však chystajú na budúci rok opäť na Liptov. V júni totiž plánujú účasť na súťaži vo varení guľášu.
(jakub)