Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Dnes varí moderátorka Eva Pribylincová, rodáčka z Oravy

Vie, aké zázraky sa s ľuďmi dajú robiť a rada vám ich predstavuje na televíznej obrazovke. Pôsobí aj ako rozhlasová moderátorka a poslucháči ju v éteri poznajú pod menom Efa. Na televíznej obrazovke začínala v súťažných reláciách. Do Zmenárne prišla po mo

derátorke Hane Rapantovej a do relácie vkladá kus svojej energie. Divákov sprevádza na cestách za poznaním, že každý môže byť krásny.
Eva Pribylincová má veľmi kladný vzťah k vareniu i papaniu, hlavne k tej druhej. Prvé skúsenosti s domácim kuchtením však neboli príliš príjemné: „Absolútnou katastrofou skončili moje prvé bryndzové halušky. Revala som nakoniec v rohu gauča.“ Eva nie je v jedle príliš prieberčivá, zje takmer všetko, ale vôbec „nemusí“ morské príšerky.
Svojich priateľov počas návštev u nej doma celkom rada ponúkne paradajkovou polievkou, alebo jedlom s názvom „čo chladnička dá“. Čo najexotickejšie kedy a kde Eva jedla? „Pre mňa sú pomerne exotické aj slimáky v jednej z bratislavských reštaurácií. Keď som ich jedla prvýkrát, „exotická“ bola hlavne moja snaha ich vôbec prehltnúť.
A recept na jej obľúbené jedlo?
„Asi najradšej mám kapustnicu mojej mamy a starkej, a aj tú moju... Ale recept na ňu je vlastne tak trochu tajomstvo.“
No jeden recept na výbornú kapustnicu vám aj tak ponúkneme. Na to, aby sme pripravili jedlo špičkovej kvality, potrebujeme až zarážajúco málo surovín: 1,5 l kapustnice (to je tá kyslá, kalná voda z kvasenej kapusty), 1/2 kg kvasenej kapusty, 1/2 kg klobásy, l/2 kg zemiakov, 10 dag sušených hríbov, 15 dag cibule, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 2,5 dl sladkej smotany, 5 dag hladkej múky, 5 dag masla.
Postup: Kapustnicu dáme variť spolu s klobásou, pokrájanou kapustou, nadrobno pokrájanou cibuľou a cesnakom. Trpezlivo varíme. Počas varenia vareškou 2- 3-krát nežne premiešame. Hríby najprv na 15 min namočíme a potom 30 min poodokryté varíme osobitne v neosolenej vode. Inhalujeme vôňu hríbov a preciťujeme radosť z dobre vykonávanej práce. Po hodine varenia vyberieme klobásu, pokrájame ju na kolieska, jedno - dve - tri - štyri - päť degustujeme a ostatné vložíme späť do kapustnice. Pridáme ocedené hríby a vložíme na kocky pokrájané zemiaky. Po 15 minútach vmiešame zápražku z múky a masla. Pozor! Neodfláknuť! Toto je zlomový bod prípravy, často podceňovaný. Zápražka nesmie prihorieť! Masielko sa musí rozpustiť na panvici pomaly. Je voňavé a pení. Pozitívne. Do pozitívne peniaceho masla vsypeme múku a premiešavame. Múka v masle je najprv žltkastá, potom jemne svetlohnedá. V tomto momente ju nemilosrdne zalejeme dvoma-tromi naberačkami kapustnice. Ak je kapustnica prikyslá, použijeme vodu. Zápražka sa zrazí, zväčší objem, ale to nič, šupnite ju do hrnca ku klobáske a k zemiakom. Premiešame a povaríme ešte 10 minút. Preložíme na termopodložku alebo obyčajnú dosku a prilejeme sladkú smotanu. A máme hotové.

Skryť Vypnúť reklamu


Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 864
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 855
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 507
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 203
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 737
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 656
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 650
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 267
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 157
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 947
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Skákanie vo vreci bolo zábavné aj kedysi a je zábavne aj v súčasnosti.

„Kto sa hrá, nehnevá,“ bolo heslo veselého podujatia na Hurbanke. Detská oslavíi svoj sviatok ako sa patrí.


5 h
Tradičný seriál športových podujatí sa začne tento rok bežeckou časťou

Nový ročník Martinskej celoročnej olympiády rekreačných športovcov odštartuje v nedeľu (13. 6.) bežeckými pretekmi.


8 h
Pod odborným dohľadom. Výučba na vertikálnej fréze.

Kto by v Martine nepoznal strojárske učilište. Škola je spojená s osudom tisícov Turčanov, mnohí z nich sa počas existencie Československa zamestnali v bývalých martinských strojárňach.


12 h
Alica Masaryková, dcéra prezidenta, sa angažovala hlavne v práci pre Československý Červený kríž.

Najstaršiu dcéru prvého československého prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka a prvú predsedníčku Československého Červeného kríža Alicu Masarykovú predstaví seminár Alice, ktorý sa uskutoční v Slovenskom národnom múzeu v Martine.


TASR 15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 13 h

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


11. jún

Pacientom sa výrazne zlepšil stav a viditeľne schudli.


11. jún

Minister povedal, že za istých okolností bude možné čerpať zdroje z plánu obnovy historických verejných budov. Podľa jedného z variantov mala byť pôvodná historická budova zbúraná.


11. jún

Už ste čítali?