Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Dnes varí moderátorka Eva Pribylincová, rodáčka z Oravy

Vie, aké zázraky sa s ľuďmi dajú robiť a rada vám ich predstavuje na televíznej obrazovke. Pôsobí aj ako rozhlasová moderátorka a poslucháči ju v éteri poznajú pod menom Efa. Na televíznej obrazovke začínala v súťažných reláciách. Do Zmenárne prišla po mo

derátorke Hane Rapantovej a do relácie vkladá kus svojej energie. Divákov sprevádza na cestách za poznaním, že každý môže byť krásny.
Eva Pribylincová má veľmi kladný vzťah k vareniu i papaniu, hlavne k tej druhej. Prvé skúsenosti s domácim kuchtením však neboli príliš príjemné: „Absolútnou katastrofou skončili moje prvé bryndzové halušky. Revala som nakoniec v rohu gauča.“ Eva nie je v jedle príliš prieberčivá, zje takmer všetko, ale vôbec „nemusí“ morské príšerky.
Svojich priateľov počas návštev u nej doma celkom rada ponúkne paradajkovou polievkou, alebo jedlom s názvom „čo chladnička dá“. Čo najexotickejšie kedy a kde Eva jedla? „Pre mňa sú pomerne exotické aj slimáky v jednej z bratislavských reštaurácií. Keď som ich jedla prvýkrát, „exotická“ bola hlavne moja snaha ich vôbec prehltnúť.
A recept na jej obľúbené jedlo?
„Asi najradšej mám kapustnicu mojej mamy a starkej, a aj tú moju... Ale recept na ňu je vlastne tak trochu tajomstvo.“
No jeden recept na výbornú kapustnicu vám aj tak ponúkneme. Na to, aby sme pripravili jedlo špičkovej kvality, potrebujeme až zarážajúco málo surovín: 1,5 l kapustnice (to je tá kyslá, kalná voda z kvasenej kapusty), 1/2 kg kvasenej kapusty, 1/2 kg klobásy, l/2 kg zemiakov, 10 dag sušených hríbov, 15 dag cibule, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 2,5 dl sladkej smotany, 5 dag hladkej múky, 5 dag masla.
Postup: Kapustnicu dáme variť spolu s klobásou, pokrájanou kapustou, nadrobno pokrájanou cibuľou a cesnakom. Trpezlivo varíme. Počas varenia vareškou 2- 3-krát nežne premiešame. Hríby najprv na 15 min namočíme a potom 30 min poodokryté varíme osobitne v neosolenej vode. Inhalujeme vôňu hríbov a preciťujeme radosť z dobre vykonávanej práce. Po hodine varenia vyberieme klobásu, pokrájame ju na kolieska, jedno - dve - tri - štyri - päť degustujeme a ostatné vložíme späť do kapustnice. Pridáme ocedené hríby a vložíme na kocky pokrájané zemiaky. Po 15 minútach vmiešame zápražku z múky a masla. Pozor! Neodfláknuť! Toto je zlomový bod prípravy, často podceňovaný. Zápražka nesmie prihorieť! Masielko sa musí rozpustiť na panvici pomaly. Je voňavé a pení. Pozitívne. Do pozitívne peniaceho masla vsypeme múku a premiešavame. Múka v masle je najprv žltkastá, potom jemne svetlohnedá. V tomto momente ju nemilosrdne zalejeme dvoma-tromi naberačkami kapustnice. Ak je kapustnica prikyslá, použijeme vodu. Zápražka sa zrazí, zväčší objem, ale to nič, šupnite ju do hrnca ku klobáske a k zemiakom. Premiešame a povaríme ešte 10 minút. Preložíme na termopodložku alebo obyčajnú dosku a prilejeme sladkú smotanu. A máme hotové.

Skryť Vypnúť reklamu


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Aj matematika sa dá skrotiť
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  7. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 100
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 489
  3. Aká je chémia vôní 12 773
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 691
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 454
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 977
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 690
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 280
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 848
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Rozpočet mesta Martin: Šetrenie i investície

Martinskí mestskí poslanci schválili „zákon roka“, v mestskej kase bude menej peňazí.

V budúcom roku by sa malo zrenovovať Námestie SNP

Sezónu malého futbalu museli ukončiť, chýbali voľné termíny

Už tak dosť oklieštená sezóna malého futbalu je definitívne zrušená. Prvýkrát v histórii sa stalo, že sme nespoznali víťazov.

Skrátená sezóna malého futbalu víťazov nespoznala.

Írska veľvyslankyňa v Martine

Na radnici mali vzácnu návštevu.

Martin navštívila veľvyslankyňa Írskej republiky na Slovensku Hilda Ó Riain.

Vymenovali riaditeľov sociálnych organizácií v Turci

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec má novú riaditeľku.

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Už ste čítali?