„Pripomeniem len, že silový trojboj a silní muži sú rozdielne športy. V trojboji sa súťaží v tlaku na lavičke, drepe s činkou a mŕtvom ťahu,“ vyviedol nás hneď z omylu. Na svojom konte má šieste miesto z Majstrovstiev Európy v silovom trojboji v Bratislave (2003) a piate miesto z Majstrovstiev sveta v tlaku na lavičke (2004). So „silnými mužmi“ má však predsa len niečo spoločné. Je totiž viceprezidentom Slovenskej asociácie silných mužov (SASIM). „Silový trojboj, ako aj viacerých silových trojbojárov, ma priviedol do asociácie silných mužov. Zastávam tam funkciu viceprezidenta, nesúťažím, pretože súťaženie v tomto športe je spojené s obrovským rizikom zranenia,“ vysvetľuje Vladimír Bátik a dodáva, že zranenia súvisia s dvíhaním extrémnych závaží. „Námaha mi neprekáža, ale zranenie si nemôžem dovoliť kvôli zamestnaniu,“ hovorí pracovne veľmi vyťažený architekt a opäť mu, už niekoľkýkrát, zazvoní mobil.
„A navyše, na rozdiel od trojboja silní muži súťažia bez rozdielu hmotností, teda tam sa uplatnia muži s hmotnosťou okolo 140 kg a výškou dva metre. Mojich sto kíl tam nemá veľké šance,“ dodáva Vladimír Bátik.
Na súťažné pódiá sa chce vrátiť, ale sústredí sa už len jednu disciplínu – tlak na lavičke. „V súvislosti s tréningom sa aj primerane stravujem, pretože potrebujem nízkokalorickú a zároveň vysokoproteínovú stravu.“ Aký je jeho osvedčený recept? „Mrazené morčacie stehná uvarím so zeleninou a brokolicou na polievku. Takto upravené mäso opražím s cibuľkou na panvici, osolím, okorením a dochutím sójovou omáčkou, majoránkou a hríbami. Vznikne svojská, špecifická chuť. Takto pripravené jedlo mi vydrží aj dva-tri dni. Jedávam malé porcie a viackrát do dňa,“ opisuje svoj jedálniček športovec, ktorý mu umožňuje vyhnúť sa reštauračnému stravovaniu. Niekoľko porcií svojho jedla si totiž nosí aj do práce. Pre fajnšmekrov je to síce trochu jednotvárna strava, ale ak vydržíte, pridáte štyri-päťkrát do týždňa cvičenie, na dovolenke nebudete mať problém vyzliecť sa do plaviek.