iálnych kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, rekondíciu pohybového systému, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Nech strava je tvojím liekom... (Hippokrates)
Látková výmena človeka je závislá na druhu a kvalite potravy a na schopnosti organizmu potravu dostatočne využiť. Trávenie začína už v ústach, preto je dôležité, aby sme mali v poriadku chrup a mohli potravu riadne požuť a presliniť. Joga odporúča prežuť každé sústo 40-krát, čo má svoj účel. V prvom rade sa potrava v ústach začne tráviť oveľa dôkladnejšie vďaka slinám, čo je veľmi dôležité. Okrem toho sa v ústnej dutine začína vstrebávanie tzv. životnej energie potravín. Čo to je ? Napríklad: živé zrno má v sebe okrem bielkovín, uhlovodanov, tukov, minerálov a vitamínov aj určitý druh energie - klíčivú silu. Naklíčené zrno má okrem spomenutých látok aj množstvo enzýmov, ktoré sú dôležité pre náš organizmus. Ale čo obsahuje múka, ktorej zrná boli pred siatím namorené proti plesni, vložené do pôdy a umelo hnojené, herbicídmi ošetrené, celé pole skosené a vymlátené kombajnom bez ohľadu na to, koľko klasov by ešte malo dozrievať v snopoch na poli, ako sa to robilo v minulosti? Takže takto vymlátené zrno sa potom zvykne dosúšať, aby neoplesnelo, a z neho sa modernou technológiou melie múka tak, že sa odstráni vrchná vrstva zrna, kde sú najkvalitnejšie živiny. Múka sa uskladní do vriec, aby čakala na spracovanie. A životná energia zrna sa stratí. Chlieb označovaný ako čierny býva farbený, v tom lepšom prípade pridaním melasy. Preto je pre naše zdravie prospešnejšie kupovať chlieb celozrný. Ak chceme prispieť k ozdravovaniu nášho organizmu, je vhodné zaradiť do stravy naklíčenú pšenicu, najviac sa odporúča špalda. Do porcelánového alebo skleného pohára dáme za hrsť pšenice, na sitku pod tečúcou letnou vodou ju každých 12 hodín premyjeme a po 48 hodinách ju môžeme začať konzumovať.