Svatava Žáková z Tvrdošína. Táto lekárka má za sebou viacero špeciálnych kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, rekondíciu pohybového systému, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Jarabinu si nazbierate ešte
aj teraz
Dozrievanie jarabín je príznakom nastupujúcej jesene. Nešľachtená je jarabina vtáčia,
z šľachtených druhov je to napríklad jarabina vtáčia moravská. Kvet jarabiny obsahuje látky podobné ženským hormónom (fytoestrogény), plody sú zásobárňou vitamínu C. Literatúra uvádza, že jarabiny obsahom vitamínu C dokonca konkurujú aj citrusovým plodom a šípkam. Preto sú odporúčané pri rekonvalescencii, parodontóze (zápal ďasien a okolia zubov), pri chorobách z prechladnutia a chrípke.
POZOR: Čerstvé plody jarabiny vtáčej môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu a sliznicu čreva, spôsobiť hnačku, môže sa objaviť zvýšené slinenie, dávenie až vracanie. Spôsobuje to zrejme v plodoch prítomná kyselina parasorbinová a kyanovodík, tie sa však sušením a tepelným spracovaním úplne vytratia.
Na liečbu a posilnenie organizmu teda využívame najmä tepelne upravené jarabiny, ktoré nemajú žiadne nepríjemné účinky. Sušené jarabiny majú podobný účinok ako sušené čučoriedky, takže zastavujú hnačku. Plody jarabiny sa spracovávajú na kompót alebo džem. V takomto stave normalizujú činnosť čriev a napomáhajú regulácii zažívacieho ústrojenstva, vrátane žlčníka. Pôsobia mierne močopudne, a preto sú vhodné pri reumatických bolestiach kĺbov, ale aj pri dne. Z močových ciest uvoľňujú piesok a usadeniny, z priedušiek zas hlieny. Pôsobia protizápalovo. Z kvetov aj z plodov sa dá pripraviť čaj. No plody možno zaliať i rumom s malým množstvom cukru, podobne ako višne. Ak plody jarabiny zalejeme kvalitným vínom, pripravíme tak ďalší pre dospelých vhodný nápoj, ktorý si uchováva zdraviu prospešné látky. Červené, dobre zrelé plody sa dajú vyžiť aj na výrobu likérov a destilátov.
V budúcom čísle nášho týždenníka je pre vás v cykle Zdravie pripravený ďalší článok doktorky Žákovej.