Tajomstvo sladkého moku

Zdanlivo tichá, malá komôrka, v ktorej „tancuje“ pätica vyťažených chlapov s dvoma pomocníkmi. Premočené montérky, plášte pofŕkané kúskami jabĺk, na nohách čižmy, ruky v gumených rukaviciach. Tak vyzerajú výrobcovia muštu. Na chladnej dlážke si lenivo pol

ihujú lavóre, kanvice, i džbány. Ale len na chvíľu. Lebo zanedlho sa všetko dostane do pohybu. V miestnosti vytryskne prameň sladkej jablkovej šťavy a omamná vôňa jabĺk začne kraľovať nad živým i neživým. Tajomný produkt siedmich kúzelníkov dostane azda každého...
Sedem statočných zdolá stovky litrov denne
Miloš Knoško, Ján Debnár, Vincent Mucha, Daniel Čierny, Viliam Buocik, Jozef Benek a Miloš Štric. To sú chlapi zo zväzu Záhrada Bystričky, ktorí sú pravidelne v utorok a vo štvrtok na pretrhnutie. Do malej komôrky na Bystričke zavítajú desiatky ľudí z blízkeho i širokého okolia. Zvážajú sem čerstvé jablká, hrušky i hrozno. Sedem chlapov ich potom premieňa na šťavnatú, tekutú pochúťku nazývanú mušt. „Chodia sem húfy ľudí z celého okolia. Dokonca sa k nám zatúlali aj z Prievidze a z Terchovej,“ rozhovorili sa chlapi. Ako vravia, obľúbené muštovanie ide doslova na dračku. Veď v priemere za deň vylisujú päť stovák litrov. Pri bohatšej klientele kvapne do džbánov, sudov a fliaš dokonca rovná tisícka. Nadšený zákazník potom odchádza domov spokojný. „Jeden od nás vykročil tak rezko, že letel dolu schodmi aj s demižónom. No našťastie, nerozbil ho a z muštu mali doma pôžitok,“ spomínajú na úsmevnú udalosť.
Produkcia sladkej šťavy je pri jabĺčkach individuálna. „Závisí to od kvality a druhov jabĺčok. Čím sú tvrdšie, tým je lepšie. Ale z jedného koša dokážeme vyprodukovať 15 až 20 litrov šťavy,“ uviedol Viliam Buocik.
„Muštáreň“ - práca a vášeň
Továrnička na výrobu muštu si odkrútila dve desaťročia a postupne sa dostávala do povedomia obyvateľov celého regiónu. Navyše, veľa lisovní ovocia v Turčianskej záhradke upustilo zo svojej tradície, a tak sa na Bystričku rok čo rok ťahá väčšia masa ľudí. V lisovni je potom roboty vyše hlavy a chlapi robievajú hlboko po záverečnej. „Oficiálne pracujeme od štrnástej do osemnástej. Za ten čas k nám príde v priemere pätnásť až dvadsať zákazníkov. Mušt je u ľudí mimoriadne obľúbený. Len aby sme stíhali lisovať,“ usmievajú sa chlapi. „Niekedy prídu aj štyria naraz a potom musia čakať v rade. No neraz sa stalo, že sme potiahli aj do pol deviatej.“ Chlapi sa obracajú sem a tam, ale neťažkajú si. Veď produkcia sladkého moku je ich záľubou. „Je to koníček a baví nás to,“ nechávajú sa počuť. „Máme z toho pasiu a je to užitočné nielen pre ľudí a obec, ale i pre nás,“ dodáva predseda zväzu Miloš Knoško. Ako vravia, ľudia sladkastý produkt zbožňujú. „Takmer všetci sú spokojní. Len jedno nás trápi, o chvíľu nebude kam diplomy vešať,“ chvália sa chlapi a dodávajú: „Nájdu sa samozrejme aj frfloši. Lenže väčšina je spokojná a šťava každému chutí.“
Lahodná, osviežujúca tekutina má veľa výhod. Nielenže pomôže „zbaviť“ sa prebytočného ovocia, ktoré by skončilo na hnojisku alebo by zhnilo, ale je aj chutným prírodným nápojom bohatým na vitamíny. Dôležité je však správne skladovanie. „Ideálne je preliať mušt do plastových fliaš a dať zamraziť, alebo v skle sterilizovať,“ odporúčajú muštári. Vraví sa, že zmrzlinár nenávidí zmrzlinu. Lenže výrobcovia muštu na Bystričke si ho nevedia vynachváliť. „Mušt nám chutí stále. Pomaly už nemáme zuby, preto jablká v podobe muštu chutia dvojnásobne. A z hrozna bol mušt priam vynikajúci!“
Tajomstvo výroby prezradené
Na Bystričku máva v jeseni namierené množstvo ľudí. Tašky, sudy, vrecia, prívesy za automobilmi... Aj takýmto spôsobom prichádzajú maškrtníci muštu do areálu Badovského vedľa obecného úradu. Chlapi sa potom okamžite chytia do práce. Obsah pleteného koša najprv posekajú, vysypú do lavóra a potom vyklopia do lisu. Nasleduje proces lisovania. Sila kľuky a piestu vyžmýka z ovocia neúrekom šťavy. „Základom kvality je čisté, zrelé ovocie. Ak zbadáme nahnité, okamžite ho vyhodíme,“ informujú chlapi. Sladkastý mok tečie hadičkou do kanvice a z nej sa servíruje čakajúcim labužníkom. A kým sa seká nová várka ovocia pre lis, vzniknutý odpad sa musí odstrániť. Chlapi to robia efektívne a rozumne. Veď odpad končiaci na traktorovom prívese vyvážajú poľovníci pre lesnú zver. Z jabĺčok, hrušiek i hrozna majú teda úžitok aj zvieratá. Odchodom posledného zákazníka si chlapi ešte nemôžu vydýchnuť. Nasleduje dôkladné čistenie, striekanie, zametanie a úprava chladnej, ale útulnej kôlničky. Až potom si doprajú jeden pohárik na zahriatie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 786
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 474
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 919
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 592
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 530
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 253
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 137
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 069
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 640
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 187
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 617
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 964
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 947
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 802
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 464
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 829
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


V Tatrách vďaka Lidlu rastie už takmer 2 300 000 nových stromov.


Martinská boxerská výprava.

Martinskí boxeri doviezli zo slovenského šampionátu tri medaile. Klub ide investovať do infraštruktúry.


Polícia mu naparila pokutu.


2
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 640
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 187
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 617
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 964
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 947
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 802
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 464
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 829
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?