ihujú lavóre, kanvice, i džbány. Ale len na chvíľu. Lebo zanedlho sa všetko dostane do pohybu. V miestnosti vytryskne prameň sladkej jablkovej šťavy a omamná vôňa jabĺk začne kraľovať nad živým i neživým. Tajomný produkt siedmich kúzelníkov dostane azda každého...
Sedem statočných zdolá stovky litrov denne
Miloš Knoško, Ján Debnár, Vincent Mucha, Daniel Čierny, Viliam Buocik, Jozef Benek a Miloš Štric. To sú chlapi zo zväzu Záhrada Bystričky, ktorí sú pravidelne v utorok a vo štvrtok na pretrhnutie. Do malej komôrky na Bystričke zavítajú desiatky ľudí z blízkeho i širokého okolia. Zvážajú sem čerstvé jablká, hrušky i hrozno. Sedem chlapov ich potom premieňa na šťavnatú, tekutú pochúťku nazývanú mušt. „Chodia sem húfy ľudí z celého okolia. Dokonca sa k nám zatúlali aj z Prievidze a z Terchovej,“ rozhovorili sa chlapi. Ako vravia, obľúbené muštovanie ide doslova na dračku. Veď v priemere za deň vylisujú päť stovák litrov. Pri bohatšej klientele kvapne do džbánov, sudov a fliaš dokonca rovná tisícka. Nadšený zákazník potom odchádza domov spokojný. „Jeden od nás vykročil tak rezko, že letel dolu schodmi aj s demižónom. No našťastie, nerozbil ho a z muštu mali doma pôžitok,“ spomínajú na úsmevnú udalosť.
Produkcia sladkej šťavy je pri jabĺčkach individuálna. „Závisí to od kvality a druhov jabĺčok. Čím sú tvrdšie, tým je lepšie. Ale z jedného koša dokážeme vyprodukovať 15 až 20 litrov šťavy,“ uviedol Viliam Buocik.
„Muštáreň“ - práca a vášeň
Továrnička na výrobu muštu si odkrútila dve desaťročia a postupne sa dostávala do povedomia obyvateľov celého regiónu. Navyše, veľa lisovní ovocia v Turčianskej záhradke upustilo zo svojej tradície, a tak sa na Bystričku rok čo rok ťahá väčšia masa ľudí. V lisovni je potom roboty vyše hlavy a chlapi robievajú hlboko po záverečnej. „Oficiálne pracujeme od štrnástej do osemnástej. Za ten čas k nám príde v priemere pätnásť až dvadsať zákazníkov. Mušt je u ľudí mimoriadne obľúbený. Len aby sme stíhali lisovať,“ usmievajú sa chlapi. „Niekedy prídu aj štyria naraz a potom musia čakať v rade. No neraz sa stalo, že sme potiahli aj do pol deviatej.“ Chlapi sa obracajú sem a tam, ale neťažkajú si. Veď produkcia sladkého moku je ich záľubou. „Je to koníček a baví nás to,“ nechávajú sa počuť. „Máme z toho pasiu a je to užitočné nielen pre ľudí a obec, ale i pre nás,“ dodáva predseda zväzu Miloš Knoško. Ako vravia, ľudia sladkastý produkt zbožňujú. „Takmer všetci sú spokojní. Len jedno nás trápi, o chvíľu nebude kam diplomy vešať,“ chvália sa chlapi a dodávajú: „Nájdu sa samozrejme aj frfloši. Lenže väčšina je spokojná a šťava každému chutí.“
Lahodná, osviežujúca tekutina má veľa výhod. Nielenže pomôže „zbaviť“ sa prebytočného ovocia, ktoré by skončilo na hnojisku alebo by zhnilo, ale je aj chutným prírodným nápojom bohatým na vitamíny. Dôležité je však správne skladovanie. „Ideálne je preliať mušt do plastových fliaš a dať zamraziť, alebo v skle sterilizovať,“ odporúčajú muštári. Vraví sa, že zmrzlinár nenávidí zmrzlinu. Lenže výrobcovia muštu na Bystričke si ho nevedia vynachváliť. „Mušt nám chutí stále. Pomaly už nemáme zuby, preto jablká v podobe muštu chutia dvojnásobne. A z hrozna bol mušt priam vynikajúci!“
Tajomstvo výroby prezradené
Na Bystričku máva v jeseni namierené množstvo ľudí. Tašky, sudy, vrecia, prívesy za automobilmi... Aj takýmto spôsobom prichádzajú maškrtníci muštu do areálu Badovského vedľa obecného úradu. Chlapi sa potom okamžite chytia do práce. Obsah pleteného koša najprv posekajú, vysypú do lavóra a potom vyklopia do lisu. Nasleduje proces lisovania. Sila kľuky a piestu vyžmýka z ovocia neúrekom šťavy. „Základom kvality je čisté, zrelé ovocie. Ak zbadáme nahnité, okamžite ho vyhodíme,“ informujú chlapi. Sladkastý mok tečie hadičkou do kanvice a z nej sa servíruje čakajúcim labužníkom. A kým sa seká nová várka ovocia pre lis, vzniknutý odpad sa musí odstrániť. Chlapi to robia efektívne a rozumne. Veď odpad končiaci na traktorovom prívese vyvážajú poľovníci pre lesnú zver. Z jabĺčok, hrušiek i hrozna majú teda úžitok aj zvieratá. Odchodom posledného zákazníka si chlapi ešte nemôžu vydýchnuť. Nasleduje dôkladné čistenie, striekanie, zametanie a úprava chladnej, ale útulnej kôlničky. Až potom si doprajú jeden pohárik na zahriatie.