Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Tajomstvo sladkého moku

Zdanlivo tichá, malá komôrka, v ktorej „tancuje“ pätica vyťažených chlapov s dvoma pomocníkmi. Premočené montérky, plášte pofŕkané kúskami jabĺk, na nohách čižmy, ruky v gumených rukaviciach. Tak vyzerajú výrobcovia muštu. Na chladnej dlážke si lenivo pol

ihujú lavóre, kanvice, i džbány. Ale len na chvíľu. Lebo zanedlho sa všetko dostane do pohybu. V miestnosti vytryskne prameň sladkej jablkovej šťavy a omamná vôňa jabĺk začne kraľovať nad živým i neživým. Tajomný produkt siedmich kúzelníkov dostane azda každého...
Sedem statočných zdolá stovky litrov denne
Miloš Knoško, Ján Debnár, Vincent Mucha, Daniel Čierny, Viliam Buocik, Jozef Benek a Miloš Štric. To sú chlapi zo zväzu Záhrada Bystričky, ktorí sú pravidelne v utorok a vo štvrtok na pretrhnutie. Do malej komôrky na Bystričke zavítajú desiatky ľudí z blízkeho i širokého okolia. Zvážajú sem čerstvé jablká, hrušky i hrozno. Sedem chlapov ich potom premieňa na šťavnatú, tekutú pochúťku nazývanú mušt. „Chodia sem húfy ľudí z celého okolia. Dokonca sa k nám zatúlali aj z Prievidze a z Terchovej,“ rozhovorili sa chlapi. Ako vravia, obľúbené muštovanie ide doslova na dračku. Veď v priemere za deň vylisujú päť stovák litrov. Pri bohatšej klientele kvapne do džbánov, sudov a fliaš dokonca rovná tisícka. Nadšený zákazník potom odchádza domov spokojný. „Jeden od nás vykročil tak rezko, že letel dolu schodmi aj s demižónom. No našťastie, nerozbil ho a z muštu mali doma pôžitok,“ spomínajú na úsmevnú udalosť.
Produkcia sladkej šťavy je pri jabĺčkach individuálna. „Závisí to od kvality a druhov jabĺčok. Čím sú tvrdšie, tým je lepšie. Ale z jedného koša dokážeme vyprodukovať 15 až 20 litrov šťavy,“ uviedol Viliam Buocik.
„Muštáreň“ - práca a vášeň
Továrnička na výrobu muštu si odkrútila dve desaťročia a postupne sa dostávala do povedomia obyvateľov celého regiónu. Navyše, veľa lisovní ovocia v Turčianskej záhradke upustilo zo svojej tradície, a tak sa na Bystričku rok čo rok ťahá väčšia masa ľudí. V lisovni je potom roboty vyše hlavy a chlapi robievajú hlboko po záverečnej. „Oficiálne pracujeme od štrnástej do osemnástej. Za ten čas k nám príde v priemere pätnásť až dvadsať zákazníkov. Mušt je u ľudí mimoriadne obľúbený. Len aby sme stíhali lisovať,“ usmievajú sa chlapi. „Niekedy prídu aj štyria naraz a potom musia čakať v rade. No neraz sa stalo, že sme potiahli aj do pol deviatej.“ Chlapi sa obracajú sem a tam, ale neťažkajú si. Veď produkcia sladkého moku je ich záľubou. „Je to koníček a baví nás to,“ nechávajú sa počuť. „Máme z toho pasiu a je to užitočné nielen pre ľudí a obec, ale i pre nás,“ dodáva predseda zväzu Miloš Knoško. Ako vravia, ľudia sladkastý produkt zbožňujú. „Takmer všetci sú spokojní. Len jedno nás trápi, o chvíľu nebude kam diplomy vešať,“ chvália sa chlapi a dodávajú: „Nájdu sa samozrejme aj frfloši. Lenže väčšina je spokojná a šťava každému chutí.“
Lahodná, osviežujúca tekutina má veľa výhod. Nielenže pomôže „zbaviť“ sa prebytočného ovocia, ktoré by skončilo na hnojisku alebo by zhnilo, ale je aj chutným prírodným nápojom bohatým na vitamíny. Dôležité je však správne skladovanie. „Ideálne je preliať mušt do plastových fliaš a dať zamraziť, alebo v skle sterilizovať,“ odporúčajú muštári. Vraví sa, že zmrzlinár nenávidí zmrzlinu. Lenže výrobcovia muštu na Bystričke si ho nevedia vynachváliť. „Mušt nám chutí stále. Pomaly už nemáme zuby, preto jablká v podobe muštu chutia dvojnásobne. A z hrozna bol mušt priam vynikajúci!“
Tajomstvo výroby prezradené
Na Bystričku máva v jeseni namierené množstvo ľudí. Tašky, sudy, vrecia, prívesy za automobilmi... Aj takýmto spôsobom prichádzajú maškrtníci muštu do areálu Badovského vedľa obecného úradu. Chlapi sa potom okamžite chytia do práce. Obsah pleteného koša najprv posekajú, vysypú do lavóra a potom vyklopia do lisu. Nasleduje proces lisovania. Sila kľuky a piestu vyžmýka z ovocia neúrekom šťavy. „Základom kvality je čisté, zrelé ovocie. Ak zbadáme nahnité, okamžite ho vyhodíme,“ informujú chlapi. Sladkastý mok tečie hadičkou do kanvice a z nej sa servíruje čakajúcim labužníkom. A kým sa seká nová várka ovocia pre lis, vzniknutý odpad sa musí odstrániť. Chlapi to robia efektívne a rozumne. Veď odpad končiaci na traktorovom prívese vyvážajú poľovníci pre lesnú zver. Z jabĺčok, hrušiek i hrozna majú teda úžitok aj zvieratá. Odchodom posledného zákazníka si chlapi ešte nemôžu vydýchnuť. Nasleduje dôkladné čistenie, striekanie, zametanie a úprava chladnej, ale útulnej kôlničky. Až potom si doprajú jeden pohárik na zahriatie.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  3. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 084
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 047
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 349
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 624
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 424
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 690
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 841
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 132
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Nezvestná Martina Včelíková.

Nezvestná Martina Včelíková bola naposledy videná v sobotu 19. júna 2021 o 20.00 hodine v Bratislave.


8 h
V Turčianskych Tepliciach popri jarnom kosení dokončili aj výsadbu letných záhonov kvetín.

Pri autobusovom nástupišti je vysadená aj pestrá zmes trvaliek, od jarných až po jesenné.


12 h
 Martin v Kalinove nadal gól, ale najmä po zmene strán predviedli jeho hráči solídny výkon.

Omladenej zostave Fomatu nevyšiel v Kalinove prvý polčas, no po zmene strán Martinčania svoj výkon zlepšili. Žiaľ, prekonať defenzívu domácich sa im nepodarilo ani raz.


17 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pre búrku padali aj stromy.


18 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


12 h

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 10 h

Už ste čítali?