medailu jej ukradli z auta, keď parkovala pred nákupným centrom v Čadci, takže si ju vôbec neužila.
„Môj vzťah k vareniu je pozitívny, no varím len keď mám čas. A teraz ho mám naozaj málo. Hoci som na dôchodku, stále učím na strednej škole, starám sa o vnučku a každý deň trénujem. Najčastejšie varím pre známych a rodinu. Najradšej rýchle jedlá, najmä kysucké - ako halušky či polesníky alebo zo záhoráckych lokše s makom, na Vianoce s kačacinou a husacinou.“ Pani Mária sa však nechá rada aj pohostiť. Najviac jej vie ulahodiť pražský zať svojimi čínskymi jedlami. Ak jedlo niekto iný pripraví, je rada, že si môže oddýchnuť. Rada ochutnáva aj špeciality v iných krajinách, predovšetkým ryby na všetky spôsoby, lasagne, špagety a cestoviny. Tie aj rada varí, je to nenáročná, rýchla príprava s chutným výsledkom. „Z chutí nemám rada nič extravagantné. Všetko s mierou. Veľmi slané jedlá nejem, snažím sa stravovať zdravo a prispôsobovať stravu športu. Diéty zo zdravotných dôvodov neuznávam, tá nikdy nič nevyrieši.“ Namiesto diéty je lepší pohyb. A toho má pani Mária Marcibálová neúrekom. Trénuje denne. A prečo jej učarovala práve táto športová disciplína? „Behala som maratón, no na ten už nemám čas. Beh do vrchu sa behá po inom teréne ako po tvrdej ceste, takže aj kĺby menej trpia. A čo môže byť krajšie ako behať v krásnej prírode.“ Pani Mária nám prezradila recept na polesníky s hubami. Musíte si pripraviť klasické polesníky, alebo ak chcete zemiakové placky, z múky, pretretých zemiakov, soli, vajíčka s troškou majoránu. Nie je dobré ich veľmi koreniť, aby korenie neprerazilo hubovú chuť. Do polesníkov si pripravíme náplň z húb opražených na oleji a cibuľke s rascou. Dobrú chuť.