- vydavateľka Lunárneho kalendára 2007 a šéfredaktorka časopisu Krásná paní
Škorpiónka Žofia Kanyzová zasvätila celý svoj život viere vplyvu Mesiaca na existenciu človeka a vo vydavateľstve Krásná paní už jedenásť rokov vydáva Lunárny kalendár, ktorý poznajú v slovenskom preklade aj čitatelia na Slovensku. Vydavateľka, šéfredaktorka, manželka herca a maliara Jana Kanyzu, matka Barbory, ktorá štyri roky žila so svojou láskou v Škótsku a teraz pomáha mamine v časopise Krásná paní ako jej zástupkyňa. Dokonca v nej založila vlastnú časť s názvom Krásná slečna.
Žofia Kanyzová sa svojim čitateľom každý mesiac prihovára akousi modlitbou Krásnej pani a tradične slová úvodníka končí pozdravom – opatrujte sa. Kto je podľa tejto modlitby Krásna pani? „Krásna pani je ochrnuté dievča, ktoré so štetcom v zuboch maľuje slnečnicu. Krásna pani je babička, ktorá vie rozprávať vnúčatám o svojich dávnych milencoch. Krásna pani je žena, ktorá vylieči svojho muža zo smútku láskou. Krásna pani je vodička trolejbusu, ktorá si spieva. Krásna pani má päť psov, keď nájde šiesteho, ktorého nikto nechce. Potom má Krásna pani šesť psov. Krásna pani je učiteľka, ktorá učí deti jazyk milovať, nie poznávať. Krásna pani vie, že slovo robí muža, a preto sa politikom vyhýba ako čert krížu. Pretože Krásna pani vie, že jedna pravda nezvíťazí, keď jednej pravdy niet. Krásna pani vie, že zhubná choroba sa volá rakovina a ak ju má, má dve možnosti: dôstojne sa s ňou popasovať alebo dôstojne umrieť. Pretože Krásna pani vie, že život má svoj koniec a že to tak má byť. Krásna pani má rada krásne vecí, ale nesmeje sa susedovie trpaslíkovi. Krásna pani má všetkých päť pokope. Vie sa smiať. Vie plakať. Nepohŕda slabšími. Ľutuje silnejších. Nedrží svoje deti ako rukojemníkov. Vie pohŕdať s noblesou. Vie odpúšťať bez gest. Krásna pani vie, čo chce, a keď to nevie, tak to vie. Krásna pani nežiarli na Krásnu slečnu. Krásna pani nežiarli na krásne slečny, pretože vie, ako ťažko je byť mladým. Krásna pani vie mlčať, keď nemá čo povedať. Krásna pani pozná svoje korene aj ich cenu. Krásna pani je hviezda na oblohe.„
Krásna pani Žofia Kanyzová dnes hovorí o svojom vzťahu k jedlu: „Jedlo bolo odjakživa mojou veľkou vášňou, rovnako ako jeho príprava. Moja sviečková bola medzi našimi priateľmi preslávená. Bohužiaľ, pre časové zaneprázdnenie sa k vareniu už tak často nedostanem. Ale keď začnem variť, pripravujem hneď niekoľko jedál naraz, aby som ten čas strávený v kuchyni využila. A najradšej varím niečo nové, ešte nevyskúšené. Pretože dostávam na Vianoce vždy mäso z diviny, vyskúšala som tento nový recept. Všetkým veľmi chutilo.
Diviak so zemiakovou kašou
Ingrediencie pre jednu osobu: 300 g mäsa zo stehna diviaka, 300 g zemiakov, 200 ml červeného vína, 80 g ostružín (zavárané alebo mrazené), polovica zeleru, polovica cibule, čerstvý chren, bobkový list, aromatická zmes korenia (rozmarín, šalvia, tymian), ocot balsamico, mlieko, prírodný kryštálový cukor, maslo, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie. Čas prípravy asi 1 hodina.
Rozpučte ostružiny, pridajte 20 g cukru, pol lyžice octu a nechajte macerovať. Mäso dajte do ohňovzdornej misy, dochuťte soľou, čiernym korením, olivovým olejom, zmesou korenia a pečte 15 minút pri teplote 200 °C. Potom pridajte nakrájaný zeler a cibuľu, 2 bobkové listy, červené víno, prikryte a dajte na ďalších 25 minút piecť, pričom po 10 - 15 minútach mäso otočte (mäso je hotové, ak po pichnutí vidličkou doň z neho nevyteká šťava). Zemiaky pečte zabalené v alobale pri teplote 190 °C asi 50 minút. Potom ich rozpučte alebo rozmixujte a v mise zmiešajte s ľubovoľným množstvom nastrúhaného chrenu, maslom, soľou a mliekom. Pripravte pyré, z ktorého na tanieri pomocou cukrárenského vrecúška vytvorte kopčeky. Mäso nakrájané na plátky poklaďte na pyré a polejte ostružinovou omáčkou.
Opatrujte sa.„
DagmaRA