Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Dnes varí Jaro Gaňa riaditeľ Kysuckej galérie v Čadci

Riaditeľ Kysuckej galérie v Čadci Jaroslav Gaňa patrí k takzvaným sviatočným kuchárom. Z času na čas ho chytí akýsi kulinársky amok a niečo si uvarí, pokiaľ je čas a nálada. Od hladu by ale určite nezomrel.


Na otázku, či patrí medzi tých, ktorí radi sami niečo pripravia alebo sa radšej nechajú pohostiť tým, čo mu pripravia iní, odpovedal: „Čo sa týka gulášu, kapustnice, rýb a podobných delikates, aj z mäsa, rád sa obslúžim sám, podľa vlastnej chuti. Ale rád nechám priestor pre odborníkov v ostatných gastronomických špecialitách.“ Nemá vyslovene obľúbené a neobľúbené jedlá. Nie je prieberčivý, ale ryby na rôzny spôsob sú jeho potešením. „Som skôr mäsový typ. No čo má byť sladké, nech je sladké, čo má byť kyslé, nech je kyslé, čo má byť pikantné, nech je pikantné..., samozrejme všetko s mierou, aby to bolo jedlé.“
Opýtali sme sa ho, či dá v zahraničí prednosť tamojším špecialitám a aké národné jedlá sa mu podarilo ochutnať: „Pokiaľ to neuteká z taniera, ochutnám špecialitu veľmi rád. Pochutil som si na talianskych špecialitách, ruskom boršči a kaviáre, maďarskom halászlé..., ale aj na rôznych morských potvorkách.“ Azda najnezvyčajnejšie čo ochutnal bola chobotnica, no podľa jeho chuťových pohárikov nepatrila medzi to najchutnejšie, čo jedol. A čo by nikdy nevzal do úst? „Toho je veľa, ale z jedál by to bolo asi to, čo by ešte na tanieri prejavovalo známky života.“
Prezradil nám receptík, ktorý si pripravujú s priateľmi, keď sú na viacdňovej rybačke na niektorom jazere, nedarí sa im a majú chuť na rybacinku: „Do sieťky nachytáme malé rybičky (zvyčajne ostriežiky do 10 cm), očistíme ich (odrezať hlavu, vybrať vnútornosti, chvostík nechať), osolíme, obalíme v hladkej múke so sladkou paprikou, prudko osmažíme na rozpálenom oleji do ružova až hneda, až kým sa neotvoria (kosti sa spečú). Podávame k bielemu vínu a dobrej pohode ako chuťovky. Mňam!“

Skryť Vypnúť reklamu


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 531
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 348
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 009
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 619
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 898
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 958
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 518
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 437
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Patrik Myslovič si už zahral v základnej zostave dvadsaťjednotky

Talentovaný futbalista Patrik Myslovič už v devätnástich rokoch hráva za reprezentačnú dvadsaťjednotku.

Patrik Myslovič (vpravo).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?