ť huby, alebo sa venuje akvaristike a pestovaniu bonsajov. Okrem toho má však dobrý vzťah aj k vareniu. „Sám som si začal variť hlavne na internáte počas vysokej školy. Ako chudobný študák som si musel vystačiť s málom. Nezáležalo mi až tak na chuti a vzhľade, ale na tom, čo ktoré jedlo obsahuje - koľko má bielkovín, sacharidov a tukov. To bolo najdôležitejšie. Boli časy, keď som vyše roka jedol len rybie filé alebo kuracie mäso (bolo najlacnejšie) dvakrát do dňa. V núdzi som to striedal so sójovými výrobkami. K tomu kašu z ovsených vločiek na raňajky, ryžu alebo cestoviny a mrazenú zeleninu. Na doplnenie bielkovín nejaký ten lacnejší proteín, niekedy ho striedala aj potravinová srvátka, tvaroh, vajcia... Tak vyzeral môj jedálniček šesť internátnych rokov,” spomína Peter. V súčasnosti závisí celý stravovací systém od obdobia, v ktorom sa práve nachádza. „Je jedno, či som doma, alebo niekde inde. Kým je ďaleko do súťaže, je viac jedál, ktoré mám rád a ktoré môžem jesť. Napríklad slivkové knedle alebo halušky s bryndzou, tie zbožňujem. Musia byť bez škvariek a masti, ale s dvojitou dávkou bryndze.” Ako dieťa tento úspešný kulturista miloval pečené kurča alebo králika, oboje s ryžou alebo zemiakmi. K tomu nikdy nesmel chýbať kompót. Peter však nezanevrel ani na sladké makové jedlá: šúľance, zemiakové knedle, makovník... Ako špičkový športovec už navštívil množstvo krajín a vyskúšal rôzne kuchyne. Ktorá mu chutila najviac? „Mám rád čínsku kuchyňu, je tam veľa zeleniny, hydina a ryža - to mne ako kulturistovi veľmi vyhovuje,” prezrádza svoje chute. Úspešný kulturista má naozaj rozličné chúťky, nás však zaujímalo, či vie pripraviť aj niečo iné než kuracinu.
„Keď si môžem dovoliť trochu voľnejšiu stravu, mojím obľúbeným jedlom je dusené hovädzie mäso s mrkvou a paradajkovým pretlakom. Na prípravu tohto pokrmu je vhodný tlakový hrniec, ktorý nám ušetrí more času.
Suroviny: Hovädzie mäso zbavené tuku (najlepšie zo stehna), cibuľa, olej, čierne korenie, soľ, oregano, mrkva, paradajkový pretlak alebo kečup.
Postup: Na troche oleja speníme cibuľu, okoreníme čiernym korením a červenou paprikou, chvíľku popražíme, pridáme na kocky alebo rezance pokrájané mäso a orestujeme ho. Keď pustí šťavu, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu (cca 4 stredné mrkvy na kilo hovädziny), jeden paradajkový pretlak alebo kečup, všetko premiešame a posolíme. Pred zavretím hrnca ešte podlejeme tak, aby bolo zaliate len mäso. Nakoniec posypeme oreganom (2 lyžičky na kilo mäsa) a zavrieme. Na miernom ohni dusíme asi 3/4 hodiny. Podávame s ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť.”