Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Peter Tatarka reprezentant SR v kulturistike

Dvojnásobný držiteľ striebornej priečky na majstrovstvách Európy v kulturistike a raz strieborný aj na majstrovstvách Slovenska. Peter Tatarka z Istebného má okrem kulturistiky rád prírodu a všetko, čo s ňou súvisí. Keď má voľnú chvíľku, vyberie sa zbiera

ť huby, alebo sa venuje akvaristike a pestovaniu bonsajov. Okrem toho má však dobrý vzťah aj k vareniu. „Sám som si začal variť hlavne na internáte počas vysokej školy. Ako chudobný študák som si musel vystačiť s málom. Nezáležalo mi až tak na chuti a vzhľade, ale na tom, čo ktoré jedlo obsahuje - koľko má bielkovín, sacharidov a tukov. To bolo najdôležitejšie. Boli časy, keď som vyše roka jedol len rybie filé alebo kuracie mäso (bolo najlacnejšie) dvakrát do dňa. V núdzi som to striedal so sójovými výrobkami. K tomu kašu z ovsených vločiek na raňajky, ryžu alebo cestoviny a mrazenú zeleninu. Na doplnenie bielkovín nejaký ten lacnejší proteín, niekedy ho striedala aj potravinová srvátka, tvaroh, vajcia... Tak vyzeral môj jedálniček šesť internátnych rokov,” spomína Peter. V súčasnosti závisí celý stravovací systém od obdobia, v ktorom sa práve nachádza. „Je jedno, či som doma, alebo niekde inde. Kým je ďaleko do súťaže, je viac jedál, ktoré mám rád a ktoré môžem jesť. Napríklad slivkové knedle alebo halušky s bryndzou, tie zbožňujem. Musia byť bez škvariek a masti, ale s dvojitou dávkou bryndze.” Ako dieťa tento úspešný kulturista miloval pečené kurča alebo králika, oboje s ryžou alebo zemiakmi. K tomu nikdy nesmel chýbať kompót. Peter však nezanevrel ani na sladké makové jedlá: šúľance, zemiakové knedle, makovník... Ako špičkový športovec už navštívil množstvo krajín a vyskúšal rôzne kuchyne. Ktorá mu chutila najviac? „Mám rád čínsku kuchyňu, je tam veľa zeleniny, hydina a ryža - to mne ako kulturistovi veľmi vyhovuje,” prezrádza svoje chute. Úspešný kulturista má naozaj rozličné chúťky, nás však zaujímalo, či vie pripraviť aj niečo iné než kuracinu.
„Keď si môžem dovoliť trochu voľnejšiu stravu, mojím obľúbeným jedlom je dusené hovädzie mäso s mrkvou a paradajkovým pretlakom. Na prípravu tohto pokrmu je vhodný tlakový hrniec, ktorý nám ušetrí more času.
Suroviny: Hovädzie mäso zbavené tuku (najlepšie zo stehna), cibuľa, olej, čierne korenie, soľ, oregano, mrkva, paradajkový pretlak alebo kečup.
Postup: Na troche oleja speníme cibuľu, okoreníme čiernym korením a červenou paprikou, chvíľku popražíme, pridáme na kocky alebo rezance pokrájané mäso a orestujeme ho. Keď pustí šťavu, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu (cca 4 stredné mrkvy na kilo hovädziny), jeden paradajkový pretlak alebo kečup, všetko premiešame a posolíme. Pred zavretím hrnca ešte podlejeme tak, aby bolo zaliate len mäso. Nakoniec posypeme oreganom (2 lyžičky na kilo mäsa) a zavrieme. Na miernom ohni dusíme asi 3/4 hodiny. Podávame s ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť.”

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 970
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 942
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 964
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 014
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 880
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 615
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 369
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 651
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 615
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 554
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Koronavírus v hokejovej kabíne, zostalo len päť zdravých

Takmer celý hokejový tím HK Martin musel ísť do karantény. V prvoligovom mužstve sa objavilo 23 pozitívnych testov na koronavírus.

Martinská hokejová kabína je už aktuálne prázdna.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Mestský a Okresný úrad v Martine uzatvorili

Na úradoch vybavíte len pohreb a narodenie dieťaťa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?