Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Dnes varí Peter Tatarka reprezentant SR v kulturistike

Dvojnásobný držiteľ striebornej priečky na majstrovstvách Európy v kulturistike a raz strieborný aj na majstrovstvách Slovenska. Peter Tatarka z Istebného má okrem kulturistiky rád prírodu a všetko, čo s ňou súvisí. Keď má voľnú chvíľku, vyberie sa zbiera

ť huby, alebo sa venuje akvaristike a pestovaniu bonsajov. Okrem toho má však dobrý vzťah aj k vareniu. „Sám som si začal variť hlavne na internáte počas vysokej školy. Ako chudobný študák som si musel vystačiť s málom. Nezáležalo mi až tak na chuti a vzhľade, ale na tom, čo ktoré jedlo obsahuje - koľko má bielkovín, sacharidov a tukov. To bolo najdôležitejšie. Boli časy, keď som vyše roka jedol len rybie filé alebo kuracie mäso (bolo najlacnejšie) dvakrát do dňa. V núdzi som to striedal so sójovými výrobkami. K tomu kašu z ovsených vločiek na raňajky, ryžu alebo cestoviny a mrazenú zeleninu. Na doplnenie bielkovín nejaký ten lacnejší proteín, niekedy ho striedala aj potravinová srvátka, tvaroh, vajcia... Tak vyzeral môj jedálniček šesť internátnych rokov,” spomína Peter. V súčasnosti závisí celý stravovací systém od obdobia, v ktorom sa práve nachádza. „Je jedno, či som doma, alebo niekde inde. Kým je ďaleko do súťaže, je viac jedál, ktoré mám rád a ktoré môžem jesť. Napríklad slivkové knedle alebo halušky s bryndzou, tie zbožňujem. Musia byť bez škvariek a masti, ale s dvojitou dávkou bryndze.” Ako dieťa tento úspešný kulturista miloval pečené kurča alebo králika, oboje s ryžou alebo zemiakmi. K tomu nikdy nesmel chýbať kompót. Peter však nezanevrel ani na sladké makové jedlá: šúľance, zemiakové knedle, makovník... Ako špičkový športovec už navštívil množstvo krajín a vyskúšal rôzne kuchyne. Ktorá mu chutila najviac? „Mám rád čínsku kuchyňu, je tam veľa zeleniny, hydina a ryža - to mne ako kulturistovi veľmi vyhovuje,” prezrádza svoje chute. Úspešný kulturista má naozaj rozličné chúťky, nás však zaujímalo, či vie pripraviť aj niečo iné než kuracinu.
„Keď si môžem dovoliť trochu voľnejšiu stravu, mojím obľúbeným jedlom je dusené hovädzie mäso s mrkvou a paradajkovým pretlakom. Na prípravu tohto pokrmu je vhodný tlakový hrniec, ktorý nám ušetrí more času.
Suroviny: Hovädzie mäso zbavené tuku (najlepšie zo stehna), cibuľa, olej, čierne korenie, soľ, oregano, mrkva, paradajkový pretlak alebo kečup.
Postup: Na troche oleja speníme cibuľu, okoreníme čiernym korením a červenou paprikou, chvíľku popražíme, pridáme na kocky alebo rezance pokrájané mäso a orestujeme ho. Keď pustí šťavu, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu (cca 4 stredné mrkvy na kilo hovädziny), jeden paradajkový pretlak alebo kečup, všetko premiešame a posolíme. Pred zavretím hrnca ešte podlejeme tak, aby bolo zaliate len mäso. Nakoniec posypeme oreganom (2 lyžičky na kilo mäsa) a zavrieme. Na miernom ohni dusíme asi 3/4 hodiny. Podávame s ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť.”

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 29 995
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 348
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 183
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 281
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 631
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 193
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 462
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 476
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 276
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 916
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Objednať na testovanie sa bude dať v Martine cez aplikáciu Bookio

Mesto Martin pre účely skríningového testovania na COVID-19 bude využívať aplikáciu Bookio, prostredníctvom ktorej sa rýchlo a ľahko prihlásite na miesto a čas, ktorý vám vyhovuje.

Odberové miesta budú vytvorené aj v Gymnáziu Jozefa Lettricha.

V Kláštore začnú testovať dnes, v ústrety vychádzajú aj pracujúcim ľuďom

Občania sa môžu prísť dať pohodlne otestovať aj po pracovnej dobe. Odberové miesta budú otvorené do večera.

Odberové miesta v Kláštore pod Znievom sú nachystané. V prevádzke budú až do budúceho utorka.

Osemnástku sme v pohode zdolali, dnes na nás čaká Skalica

Nádej na dobrý výsledok zobrali naši reprezentačnej osemnástke veľmi rýchlo a zápas proti mladíkom až do konca kontrolovali. Dnes doma privítajú Skalicu.

Osemnástku sme zdolali vysoko 8:1.

Vrútky chystajú testovanie na víkend, pozrite si kedy a kde

V sobotu bude v prevádzke odberových miest, v nedeľu do 14. h štyri.

Testovanie bude prebiehať aj v Spojenej škole M. R. Štefánika.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?