Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Dnes (ne) varí Eva Kollárová,

Eva Kollárová žije v Nižnej na Orave. Je neobyčajne aktívna a plná nápadov. Vyučuje na Univerzite Mateja Bella v Banskej Bystrici. Jej aktivity na poli rusistiky jej „vyniesli“ post prezidentky Asociácie rusistov Slovenska. Minulý rok bola medzi siedmimi osobnosťami sveta, ktoré si z rúk ruského prezidenta Putina prevzali ocenenie za šírenie ruskej kultúry vo svete. Eva Kollárová trávi doma veľmi málo času, často je v škole, alebo cestuje po svete. Možno aj to dopomohlo k tomu, že pani Eva nenávidí varenie. Ako sama hovorí, keď nemusí, nevarí a kuchyňu obchádza veľkým oblúkom. Keďže vyrastala ako jedináčik, o takéto práce sa u nich doma starala mama. „Maminka výborne varila a krásne prestierala. Naučila som sa od nej prestierať stoly. Na to druhé som akosi zabudla,” povedala nám. Kto sa u nich v rodine teda stará o dobré jedlo? „V našej rodine vždy výborne varili muži: môj ocko, môj manžel aj môj syn. Z varenia si urobili doslova hobby. Varili a stále varia skutočne dobre. Radi vymýšľajú stále nové recepty. Ja s dcérou sme vďačné degustátorky. Tak to bolo, keď boli deti doma, a tak to zostalo aj teraz, keď sa nám podarí stretnúť pri milých rodinných slávnostiach. Rada, často a s láskou nám varí aj manželova sestra. Je naozaj vychýrenou kuchárkou,” dodáva.
Eva Kollárová trávi veľa času v zahraničí, kde vždy vyhľadáva národnú kuchyňu. Patrí to do kulturologického spoznávania krajín. „Nemusím slimáky a krevety. Navždy si zapamätám čínsky čaj, ktorý som pila minulú jeseň. Do šálky nám položili malý zelený oriešok a ako v rozprávke o Popoluške sa v priezračnej šálke objavili síce nie šaty, ale veľký nádherný kvet. Ak máte šťastie na oriešky a tajomstvo v nich skryté, pri rodinnom stole môže zakvitnúť záhradka: s bielou, červenou, fialovou či ružovou kvetinovou korunkou.” V slovenskej kuchyni pani Eva nikdy nepohrdne plackami, ktoré jej mama volala babou a piekla ich na plechu v rúre. A čo najradšej ochutnáva v krajine, ktorá je jej po Slovensku najbližšia – v Rusku? „Neviem, či je kaviár výsostne ruský, ale taký dobrý ako v Moskve som nejedla ešte nikde. Prinesú vám ho krásne naservírovaný v priezračných miskách, v ľade, a vždy je tam kvietok. Nedávno boli v hoteli Prezident veľké sklenené misy s čiernym a červeným kaviárom v kryštálikoch ľadu. Misky si voľkali v žltých mesiačikoch citrónov a v pestrých kvetinách. Bola to pastva pre oči, ale nebolo to „kupecky parádne“. Naopak – bolo to vkusné, krásne a dobré,” vysvetľuje profesorka ruštiny.
Keďže v rodine varí len manžel, opýtali sme sa, ktoré z jeho jedál má najradšej. „Manžel rád varí podľa čínskych receptov. Ja si najviac pochutím na bravčovom či kuracom kung –pao s čínskym kapustovým šalátom.” Prinášame recept na tento šalát.
Potrebujeme: menšiu hlávku bielej kapusty, 2 lyžice oleja, 5 dkg máčaných čiernych húb (alebo šampiňóny), 5dkg kapie, 1 - 2 chili papričky, 1 väčšiu cibuľu, soľ, cukor, lyžičku horčice
Postup: Očistenú kapustu nakrájame na hrubé kocky, zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou a zaparíme horúcou vodou. Prípadne to mierne povaríme tak, aby kapusta čiastočne zmäkla. Vodu zlejeme a olejom s opraženými pokrájanými papričkami kapustu zalejeme. Pridáme na kocôčky nakrájanú kapiu a sparené huby. Necháme vychladnúť, potom pridáme octový nálev v pomere 1:5 (ocot:voda), ktorý dochutíme soľou, cukrom, horčicou. Premiešame. Servírujeme vychladený. Dobrú chuť!
(nk)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 659
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 476
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 174
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 692
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 913
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 139
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 044
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 500
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 333
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Patrik Myslovič si už zahral v základnej zostave dvadsaťjednotky

Talentovaný futbalista Patrik Myslovič už v devätnástich rokoch hráva za reprezentačnú dvadsaťjednotku.

Patrik Myslovič (vpravo).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?