Domáca vegeta
Ak máme v pivnici priveľa zeleniny, ktorá sa nám začína kaziť, môžeme si urobiť výbornú domácu vegetu, je zdravá, chutná, neobsahuje glutasol a môžu ju konzumovať aj vegetariáni.
Potrebujeme: 1 kg mrkvy, 1 kg petržlenu, 1/2 kg cibule. 1/2 kg kalerábu, 1/2 kg zeleru, 1/2 hlávky kelu, pór, cesnak podľa chuti, 1/2 kg soli.
Pokrájanú zeleninu zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme soľ, dobre premiešame a v tenkej vrstve rozložíme na plechy na pečenie. Necháme usušiť. V rúre môžeme sušiť pri teplote 70 stupňov, dvierka musia byť otvorené, ináč by zelenina zhorela. Na voľnom vzduchu sušíme asi 7 dní. Potom zomelieme na kávovom mlynčeku a naplníme do pohárikov.
Cesnaková vegeta
Očistíme ˝ kg cesnaku, pridáme mletú červenú papriku a trochu predchádzajúcej zeleninovej zmesi. Všetko dobre premiešame a naplníme do pohárikov. Ak cesnakovú vegetu rozmiešame s trochou oleja a potrieme ňou mäso na pečenie, získame skvelé jedlo.
NEDEĽNÝ OBED
Provensálska polievka
V silnom vývare vyvaríme opečenú cibuľu, pór, roztlačené paradajky, strúčik cesnaku, suchú pomarančovú kôru, šalviu, šafran a zemiak.
Závarka: stratené vajíčka, opečený chlieb so strúhaným syrom.
(Stratené vajíčka sa robia tak, že sa vajce vyklopí do hrnčeka, v ktorom sa varí voda zmiešaná s octom. Chvíľu sa povarí a odcedí).
Pečené bravčové karé
Potrebujeme 700 g vykosteného bravčového karé, soľ, hlávku cesnaku, 3 cibule, 0,5 l zeleninového bujónu.
Mäso previažeme niťou, posolíme, vložíme do pekáča, pridáme pokrájaný cesnak a cibuľu a podlejeme bujónom. Prikryjeme. Pečieme asi 50 minút. Počas pečenia mäso obraciame a podlievame šťavou. Potom ho odkryjeme a dopečieme do chrumkava.
Zapečené jablká
v cestíčku
Z 1/2 l mlieka, 1 vajca, štipky soli a malého množstva hladkej múky urobíme riedke cesto ako na palacinky. Olúpané jablká pokrájame na čo najtenšie plátky. Plech vymastíme, nalejeme naň polovičku cesta, nahusto obložíme jablkami, posypeme škoricou s cukrom a zalejeme zvyškom cesta. Pokvapkáme rozpusteným maslom a zapečieme doružova vo vopred vyhriatej rúre.
Pripravila: J. Badániová