Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Ako Turčanom jazyk narástol

Kedysi žienky nemali možnosť nakúpiť si všetky základné potraviny, vrátane chleba, cestovín či mäsa v obchode ako dnes. Jednak preto, že obchody by skrachovali pre to, že ľudia si väčšinou zabezpečovali jedlo sami a jednak preto, že keď v obchode aj niečo

mali, bolo to veľmi drahé a mohli si to dovoliť len bohatší. Obyčajný človek si všetko radšej zasadil a vypestoval doma v záhrade a na poli. Recepty vtedajších jedál boli zo všetkých možných surovín, vždy však išlo o doma dopestovanú zeleninu či ovocie. Po mnohých jedlách by sme sa však celkom určite oblizovali až za ušami. Ak si trúfate, vyskúšajte si uvariť niektoré z jedál, celkom podrobne ich spracovali v knihe Z ľudovej kultúry Turca, ktorú vydala Matica slovenská v Martine.
Kaše
Medzi obľúbené jedlá turčianskych gazdiniek patrili rôzne druhy kaše. Známa je kaša z prosa, pohánková kaša, krúpová kaša, ale aj kukuričná kaša. Všetky boli skôr na slano ako na slatko. Na ňu väčšinou dávali rozškvarenú slaninku, cibuľu, údené sadlo a zapíjali ich sladkým alebo kyslým mliekom. Dnes dobre známu grísovú kašu – grísku - si ľudia varili až v druhej polovici 20. storočia. Pripravovali ju s roztopeným maslom, cukrom či medom. Poznali tiež raiskašu – teda ryžovú kašu, ktorú varili deťom a chorým ľuďom. Dochucovali ju cukrom a kompótom. Tzv. žobrácku kašu pripravovali z krúp.
Na raňajky a často aj na obed pripravovali žienky mrvance alebo dropki. Jedli ich zapražené do polievky a zajedali ich chlebom. Keď gazdiná nestihla spraviť mrvance, narýchlo uvarila zemiakovú polievku.
Populárne halušky
Naše národné jedlo – halušky na všetky spôsoby robili gazdinky z redšieho cesta. Hádzaľi ich z lopárika nožíkom do vriacej vody. Robili ich z múčneho cesta, do ktorého sa pridávali varené alebo syrové nastrúhané zemiaky. Pôvodne sa jedli s bryndzou alebo s tvarohom. Veľmi obľúbené boli aj halušky s kapustou. Po druhej svetovej vojne sú známe aj halušky s vajíčkom, ktoré sa jedli na obed či večeru. Na ne sa dávala smotana, slaninka alebo cibuľka. Na Liptove sa pravidelne koná súťaž pod názvom Revúcke bryndzové halušky práve vo varení tradičných bryndzových halušiek, príbeh štyroch účastníčok z Turca sme uverejnili v minulom roku.
Tradičným jedlom pri žatve a kosení boli šifľíki. Ide o múčne jedlo so sladkou dusenou kapustou a škoricou, na slano – s tvarohom, menej so slivkovým lekvárom. Jedli sa tiež pirohy, plnené makom, lekvárom alebo bryndzou. Potom sa polievali masťou, cukrom a obsipali sa makom alebo brézľami.
Chlieb – boží dar
Podľa slov mojej starej mamy sa dievka nemohla vydávať, kým sa nenaučila upiecť chlieb. Považovali ho za boží dar. Chlebové cesto aj upečený chlieb prežehnávali a mali ho vo veľkej úcte. Na stole mal vždi česné miesto.
„Chľebík sme piekľi každú sobotu. V korýtku sme mali prichistanú múku a tam sme miesiľi. Bolo treba vypáľiť pec, keď ostala pekná biela, mohol sa tam chľebík šupnúť. Naraz sme dávaľi aj šesť chľebov. Predtým, ako sa piecka rozohriala, dávaľi sme do pece zemiakové placky“, spomína moja 77-ročná stará mama. Chlieb väčšinou piekli z ražnej múky, lebo pšeničnú používali na koláče. V Turci mali ženy tradíciu, na chlebové cesto používali domácky pripravený kvások. Večer pred pečením sa zarobil kvások a preosiala sa múka. Ženy vstávali zavčasu ráno, zohriali vodu a naliali ju do koryta, nasypali múku a pridali kvások. Do cesta pridávali aj zemiaky, aby bolo vláčne soľ a rascu. Chleby mali okrúhly tvar, vysoké asi 2 - 4 cm – podimki a z poškrabkov cesta posúchi.
Tvaroh či mak nikdy v koláči nechýbal
Koláče prešli tiež svojím vývojom až k tým dnešným moderným receptom s bohatou oblohou ovocia či kadejakých poliev. Mnohé recepty našich starých mám používame ešte dodnes. U nás sa napríklad pečie mrežovník.
Najskôr gazdinky piekli prázdne okrúhle koláče, vždy z kvalitnejšej pšeničnej múky. Potom piekli okrúhle koláče plnené domácim slivkovým alebo hruškovým lekvárom či plnkou zo sladkej kapusty. Veľmi obľúbené boli aj bryndzovníky, rozotreli ich do kolesa, také boli ako plachti. Na obdĺžnikových plechoch piekli väčšie zahnuté koláče – rohi, ktoré po upečení priečne pokrájali. Plnili ich tvarohom, slivkovým lekvárom, makom aj mrkvou. Plnku dávali aj do trúčera, pečeného z posledného kúska chlebového cesta. Mal okrúhly tvar a brali si ho deti so sebou, keď išli pásť dobytok. Okrem veľkých rohov sa piekli aj malé rožki plnené makom a šatôčki s lekvárom.
Zákusky v pravom slova zmysle pred prvou svetovou vojnou nepoznali. Za zákusky vtedy považovali mrežovníky. Boli to obdĺžnikové koláče z nekysnutého cesta. Navrchu mali plnku zo slivkového lekváru alebo maku a mriežku z pásikov z cesta. Mrežovník sa ešte aj dnes objavuje v domácnostiach.
Moja stará mama vždy piekla ľahký bublaninový koláč s čerešňami na vrchu a môj starý otec ho vždy volal kaláč. Považujem to takisto za akési nárečové slovo, ktoré mi bude pripomínať jeho ráznu výslovnosť.
Keď sa žene narodilo dieťatko, kmotry zvykli napiecť nejaký koláč alebo aspoň pampúchi nahrubo s makom.
Tradičným obradovým pečivom boli opekance. Piekli sa najmä na štedrovečernú hostinu z kysnutého cesta, rozvaľkali sa na dlhé šúľky a upiekli sa v peci. Upečené sa pokrájali, alebo polámali, zaliali horúcou, medom ochutenou vodou alebo mliekom, posypali sa makom. Gazdinky robievali tvarohové aj makové opekance. (jakub)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 060
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 673
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 132
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 735
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 103
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 639
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 712
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 879
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 744
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 704
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Koronavírus v hokejovej kabíne, zostalo len päť zdravých

Takmer celý hokejový tím HK Martin musel ísť do karantény. V prvoligovom mužstve sa objavilo 23 pozitívnych testov na koronavírus.

Martinská hokejová kabína je už aktuálne prázdna.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Minúta po minúte: Na Orave sa od rána tvoria dlhé rady, vyskytli sa aj problémy

Pokračuje pilotná fáza celoplošného testovania na Covid-19.

Už ste čítali?