Ako Turčanom jazyk narástol

Kedysi žienky nemali možnosť nakúpiť si všetky základné potraviny, vrátane chleba, cestovín či mäsa v obchode ako dnes. Jednak preto, že obchody by skrachovali pre to, že ľudia si väčšinou zabezpečovali jedlo sami a jednak preto, že keď v obchode aj niečo

mali, bolo to veľmi drahé a mohli si to dovoliť len bohatší. Obyčajný človek si všetko radšej zasadil a vypestoval doma v záhrade a na poli. Recepty vtedajších jedál boli zo všetkých možných surovín, vždy však išlo o doma dopestovanú zeleninu či ovocie. Po mnohých jedlách by sme sa však celkom určite oblizovali až za ušami. Ak si trúfate, vyskúšajte si uvariť niektoré z jedál, celkom podrobne ich spracovali v knihe Z ľudovej kultúry Turca, ktorú vydala Matica slovenská v Martine.
Kaše
Medzi obľúbené jedlá turčianskych gazdiniek patrili rôzne druhy kaše. Známa je kaša z prosa, pohánková kaša, krúpová kaša, ale aj kukuričná kaša. Všetky boli skôr na slano ako na slatko. Na ňu väčšinou dávali rozškvarenú slaninku, cibuľu, údené sadlo a zapíjali ich sladkým alebo kyslým mliekom. Dnes dobre známu grísovú kašu – grísku - si ľudia varili až v druhej polovici 20. storočia. Pripravovali ju s roztopeným maslom, cukrom či medom. Poznali tiež raiskašu – teda ryžovú kašu, ktorú varili deťom a chorým ľuďom. Dochucovali ju cukrom a kompótom. Tzv. žobrácku kašu pripravovali z krúp.
Na raňajky a často aj na obed pripravovali žienky mrvance alebo dropki. Jedli ich zapražené do polievky a zajedali ich chlebom. Keď gazdiná nestihla spraviť mrvance, narýchlo uvarila zemiakovú polievku.
Populárne halušky
Naše národné jedlo – halušky na všetky spôsoby robili gazdinky z redšieho cesta. Hádzaľi ich z lopárika nožíkom do vriacej vody. Robili ich z múčneho cesta, do ktorého sa pridávali varené alebo syrové nastrúhané zemiaky. Pôvodne sa jedli s bryndzou alebo s tvarohom. Veľmi obľúbené boli aj halušky s kapustou. Po druhej svetovej vojne sú známe aj halušky s vajíčkom, ktoré sa jedli na obed či večeru. Na ne sa dávala smotana, slaninka alebo cibuľka. Na Liptove sa pravidelne koná súťaž pod názvom Revúcke bryndzové halušky práve vo varení tradičných bryndzových halušiek, príbeh štyroch účastníčok z Turca sme uverejnili v minulom roku.
Tradičným jedlom pri žatve a kosení boli šifľíki. Ide o múčne jedlo so sladkou dusenou kapustou a škoricou, na slano – s tvarohom, menej so slivkovým lekvárom. Jedli sa tiež pirohy, plnené makom, lekvárom alebo bryndzou. Potom sa polievali masťou, cukrom a obsipali sa makom alebo brézľami.
Chlieb – boží dar
Podľa slov mojej starej mamy sa dievka nemohla vydávať, kým sa nenaučila upiecť chlieb. Považovali ho za boží dar. Chlebové cesto aj upečený chlieb prežehnávali a mali ho vo veľkej úcte. Na stole mal vždi česné miesto.
„Chľebík sme piekľi každú sobotu. V korýtku sme mali prichistanú múku a tam sme miesiľi. Bolo treba vypáľiť pec, keď ostala pekná biela, mohol sa tam chľebík šupnúť. Naraz sme dávaľi aj šesť chľebov. Predtým, ako sa piecka rozohriala, dávaľi sme do pece zemiakové placky“, spomína moja 77-ročná stará mama. Chlieb väčšinou piekli z ražnej múky, lebo pšeničnú používali na koláče. V Turci mali ženy tradíciu, na chlebové cesto používali domácky pripravený kvások. Večer pred pečením sa zarobil kvások a preosiala sa múka. Ženy vstávali zavčasu ráno, zohriali vodu a naliali ju do koryta, nasypali múku a pridali kvások. Do cesta pridávali aj zemiaky, aby bolo vláčne soľ a rascu. Chleby mali okrúhly tvar, vysoké asi 2 - 4 cm – podimki a z poškrabkov cesta posúchi.
Tvaroh či mak nikdy v koláči nechýbal
Koláče prešli tiež svojím vývojom až k tým dnešným moderným receptom s bohatou oblohou ovocia či kadejakých poliev. Mnohé recepty našich starých mám používame ešte dodnes. U nás sa napríklad pečie mrežovník.
Najskôr gazdinky piekli prázdne okrúhle koláče, vždy z kvalitnejšej pšeničnej múky. Potom piekli okrúhle koláče plnené domácim slivkovým alebo hruškovým lekvárom či plnkou zo sladkej kapusty. Veľmi obľúbené boli aj bryndzovníky, rozotreli ich do kolesa, také boli ako plachti. Na obdĺžnikových plechoch piekli väčšie zahnuté koláče – rohi, ktoré po upečení priečne pokrájali. Plnili ich tvarohom, slivkovým lekvárom, makom aj mrkvou. Plnku dávali aj do trúčera, pečeného z posledného kúska chlebového cesta. Mal okrúhly tvar a brali si ho deti so sebou, keď išli pásť dobytok. Okrem veľkých rohov sa piekli aj malé rožki plnené makom a šatôčki s lekvárom.
Zákusky v pravom slova zmysle pred prvou svetovou vojnou nepoznali. Za zákusky vtedy považovali mrežovníky. Boli to obdĺžnikové koláče z nekysnutého cesta. Navrchu mali plnku zo slivkového lekváru alebo maku a mriežku z pásikov z cesta. Mrežovník sa ešte aj dnes objavuje v domácnostiach.
Moja stará mama vždy piekla ľahký bublaninový koláč s čerešňami na vrchu a môj starý otec ho vždy volal kaláč. Považujem to takisto za akési nárečové slovo, ktoré mi bude pripomínať jeho ráznu výslovnosť.
Keď sa žene narodilo dieťatko, kmotry zvykli napiecť nejaký koláč alebo aspoň pampúchi nahrubo s makom.
Tradičným obradovým pečivom boli opekance. Piekli sa najmä na štedrovečernú hostinu z kysnutého cesta, rozvaľkali sa na dlhé šúľky a upiekli sa v peci. Upečené sa pokrájali, alebo polámali, zaliali horúcou, medom ochutenou vodou alebo mliekom, posypali sa makom. Gazdinky robievali tvarohové aj makové opekance. (jakub)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 561
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 918
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 288
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 143
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 858
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 735
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  2. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  3. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  4. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  5. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  6. Martin Borecky: Rakovina
  7. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  8. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 114
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 648
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 774
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 456
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 272
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Tomáš Pšenka.

Ani druhá hokejová liga nie je lacná záležitosť. Na pokrytie sezóny kluby míňajú šesťmiestne sumy.


Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Prebudenie jari Vrícko

Aj do malej podhorskej dedinky zavítala jar.


(vm)
Oravský hrad.

Na svoje si prídu všetky vekové skupiny.


  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  2. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  3. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  4. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  5. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  6. Martin Borecky: Rakovina
  7. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  8. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 114
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 648
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 774
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 456
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 272
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?