kameraman Slovenskej televízie
Varí a v kuchyni
experimentuje rád
Igorov vzťah k vareniu je pozitívny. Slangom dnešnej doby by sme ho mohli nazvať ako „single“, čo znamená, že žije sám a takpovediac, je nútený si i sám variť. To však neznamená, že by ho varenie nebavilo. Práve naopak. Varí naozaj rád, dokonca v kuchyni aj experimentuje, čo môže o sebe povedať málokto.
Keďže doba je rýchla, Igor rád varí jedlá, ktoré nie sú náročné na čas. A na to je ideálna panvica wok, ktorú si obľúbil. „Jej výhoda je v tom, že jed-lo sa na nej dá pripraviť veľmi rýchlo – či už ide o čerstvé, alebo napácované mäso alebo zeleninu. Najradšej ju pripravujem čerstvú. Moje experimenty spočívajú v tom, že ak napríklad ochutnám nejaké jedlo a zaujme ma, snažím sa ho doma sám pripraviť a čo najviac sa priblížiť originálu bez toho, aby som poznal recept. Zvyčajne sa mi to síce nepodarí, ale výsledok je tak či tak jedlý.“ Experimentátor však nie je v tom zmysle, že by ochutnával domáce špeciality v iných krajinách. Niekoľkokrát sa sklamal, tak býva opatrný. Dáva prednosť osvedčeným jedlám. Rozhodne nie je typ gurmána – zjem všetko, čo nezje mňa.
Nemožno povedať, že by mal vyslovene obľúbené jedlo. Mal obdobie vyprážaného syra, niekoľko mesiacov skúšal iba pizzové variácie, inokedy zas nepretržite varil cestoviny stokrát inak. „Občas sa snažím nahrádzať suroviny na prípravu zdravšími druhmi. Napríklad hladkú múku pomletými ovsenými vločkami. Výsledkom sú napríklad rôzne druhy chleba, ktoré pečiem z celozrnnej či doma pomletej múky. Tak som dospel aj k nezvyčajným „bryndzovým“ haluškám. Počul som, že aj keď sú bryndzové halušky typickým slovenským jedlom a pýchou Slovenska, mnohým cudzincom veľmi nechutia. Podujal som sa ich teda trošku vylepšiť.“ Prečítajte si ako:
Na strúhadle pretrieme očistené zemiaky a jablká, pridáme 1 – 2 lyžice hladkej múky, na jemnú múku pomleté ovsené vločky a menší diel grahamovej múky. Podstatnú časť však musia tvoriť pomleté vločky. Z cesta uvaríme klasické halušky. Potom zmiešame jeden hrudkovitý tvaroh s jogurtom a zamiešame ho do halušiek. Napokon na rastlinnom oleji do zlatista opražíme nakrájanú cibuľku a polejeme ňou halušky.
V Igorových haluškách sú samé zdravé ingrediencie, takže snáď na ne fajnoví cudzinci skočia. Dobrú chuť.
Iveta Frolková