Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Dnes varí Igor Jurišta,

kameraman Slovenskej televízie
Varí a v kuchyni
experimentuje rád
Igorov vzťah k vareniu je pozitívny. Slangom dnešnej doby by sme ho mohli nazvať ako „single“, čo znamená, že žije sám a takpovediac, je nútený si i sám variť. To však neznamená, že by ho varenie nebavilo. Práve naopak. Varí naozaj rád, dokonca v kuchyni aj experimentuje, čo môže o sebe povedať málokto.
Keďže doba je rýchla, Igor rád varí jedlá, ktoré nie sú náročné na čas. A na to je ideálna panvica wok, ktorú si obľúbil. „Jej výhoda je v tom, že jed-lo sa na nej dá pripraviť veľmi rýchlo – či už ide o čerstvé, alebo napácované mäso alebo zeleninu. Najradšej ju pripravujem čerstvú. Moje experimenty spočívajú v tom, že ak napríklad ochutnám nejaké jedlo a zaujme ma, snažím sa ho doma sám pripraviť a čo najviac sa priblížiť originálu bez toho, aby som poznal recept. Zvyčajne sa mi to síce nepodarí, ale výsledok je tak či tak jedlý.“ Experimentátor však nie je v tom zmysle, že by ochutnával domáce špeciality v iných krajinách. Niekoľkokrát sa sklamal, tak býva opatrný. Dáva prednosť osvedčeným jedlám. Rozhodne nie je typ gurmána – zjem všetko, čo nezje mňa.
Nemožno povedať, že by mal vyslovene obľúbené jedlo. Mal obdobie vyprážaného syra, niekoľko mesiacov skúšal iba pizzové variácie, inokedy zas nepretržite varil cestoviny stokrát inak. „Občas sa snažím nahrádzať suroviny na prípravu zdravšími druhmi. Napríklad hladkú múku pomletými ovsenými vločkami. Výsledkom sú napríklad rôzne druhy chleba, ktoré pečiem z celozrnnej či doma pomletej múky. Tak som dospel aj k nezvyčajným „bryndzovým“ haluškám. Počul som, že aj keď sú bryndzové halušky typickým slovenským jedlom a pýchou Slovenska, mnohým cudzincom veľmi nechutia. Podujal som sa ich teda trošku vylepšiť.“ Prečítajte si ako:
Na strúhadle pretrieme očistené zemiaky a jablká, pridáme 1 – 2 lyžice hladkej múky, na jemnú múku pomleté ovsené vločky a menší diel grahamovej múky. Podstatnú časť však musia tvoriť pomleté vločky. Z cesta uvaríme klasické halušky. Potom zmiešame jeden hrudkovitý tvaroh s jogurtom a zamiešame ho do halušiek. Napokon na rastlinnom oleji do zlatista opražíme nakrájanú cibuľku a polejeme ňou halušky.
V Igorových haluškách sú samé zdravé ingrediencie, takže snáď na ne fajnoví cudzinci skočia. Dobrú chuť.
Iveta Frolková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  2. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  3. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  4. Novinka medzi prefabrikátmi
  5. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  6. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. The future of M&A in Europe
  9. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  10. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 982
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 417
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 697
  4. Aká je chémia vôní 10 474
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 476
  6. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 416
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 796
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 759
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 170
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 740
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Stane sa Martin metropolou punčov?

Od 1. decembra je v Martine otvorený Vianočný dvor & Záhrada punčov.

Fantastické a originálne punče budú v Martine hriať nejedného návštevníka.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Volejbalovým rozhodcom dnes merajú aj obvod pása

Volejbalový rozhodca Juraj Mokrý už niekoľko rokov patrí k absolútnej špičke. Viedol kľúčové súboje na majstrovstvách sveta, majstrovstvách Európy, v Lige národov či Svetovej lige, zapískal si aj na olympiáde. Rodák z Prievidze k nám prišiel študovať medicínu a v Turci našiel druhý domov.

Juraj Mokrý rozhodoval aj finálový zápas ženských MS medzi Srbskom a Talianskom.

Tepličania investujú tisíce eur do opravy ciest a chodníkov, krajšie bude aj na kúpalisku

Mesto sa nesústreďuje len na centrum, problémy rieši aj v mestských častiach.

V Turčianskom Michale sa zrenovovala cesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Už ste čítali?