ŠPECIALITA
Cesnaková polievka
Potrebujeme 5 bosniakov, 5 dag očisteného cesnaku, 1,5 l kuracieho vývaru.
Urobíme kurací vývar. Vršky bosniakov odrežeme v hornej štvrtine. Obsah bosniakov vyberieme, dáme do vývaru a pridáme pretlačený cesnak. Povaríme a prepasírujeme cez sitko. Polievku podávame vo vydlabaných bosniakoch, ktoré v rúre najprv krátko zapečieme.
ZO SVETOVEJ KUCHYNE
V Dalmácii sa výborne varí
Jednou zo špecialít tohto regiónu je bravčové na ostrovný spôsob. Odblaníme kilo a pol bravčového mäsa – toľko, koľko ho natlačíme do zapekacej keramickej misky. Na dno uložíme plátky údenej slaniny a niekoľko bobkových listov. Roztlačíme pár strúčikov cesnaku, zmiešame so soľou, olivovým olejom, materinou dúškou, rozmarínom a estragónom. Zmes dôkladne votrieme do mäsa a potom ho vtlačíme do keramickej misy. Zalejeme 1 dl vínovice, brandy alebo koňaku a obložíme slaninou. Ak mäso nevyplnilo celú nádobu, voľné miesta zalejeme masťou – mäso sa musí piecť bez prístupu vzduchu. Upečieme. Necháme vychladnúť a pokrájame.
Dalmatínska fazuľová polievka: 100 g
slaniny zo šunky nakrájame na plátky a opečieme na panvici, kým nedostanú mierne hnedastú farbu. Dve červené papriky pokrájajme. Spolu so slaninou zo šunky, litrom mäsového vývaru a bielou fazuľou (vopred namočenou vo vode) varíme, kým fazuľa nezmäkne. Nakoniec pridáme soľ a feferónku. Podávame s kyslou smotanou a tenkými rezancami papriky, ktoré sa už nevaria.
PRE ZDRAVIE
Bylinky z kuchyne
Aj v tomto období si môžeme vypestovať na kuchynskom okne veľa chutných a zdravých vitamínov.
Petržlen
Pestujeme ho v zimnom a jarnom období pre vňať. Stačí, keď ho zrežeme na asi 2 - 3 cm, necháme teda iba vrch petržlenu, postavíme do mištičky s vodou a
o niekoľko dní máme čerstvú vňať. Mladé listy majú vysoký obsah vitamínu C, karoténu, draslíka, sodíka, vápnika, horčíka, fosforu a železa. Môžeme vyskúšať aj to, že zdravé korene zasadíme do nádob so zeminou a zavlažujeme.
Zeler
Zelerovú vňať dopestujeme podobne ako petržlenovú. Listy obsahujú éterické oleje a veľa vitamínov.
Žerucha
Žeruchu môžeme pestovať kdekoľvek, kde je primerane teplo a svetlo. Používame misky, debničky, taniere, ktoré umiestnime na oknách či verandách. Naplníme ich substrátom, ktorý dobre udržuje vlhkosť. Sejeme husto. O 10 - 14 dní rastlinky dosiahnu 60 - 100 mm a môžeme ich strihať nožničkami. Žerucha je výborná na chlebíčky a má veľa vitamínov. Pestovanie je nenáročné.
Cibuľa
Ak máte odloženú cibuľu, ktorá klíči a tým sa znehodnocuje, nevyhadzujte ju. Cibuľové výhonky majú mimoriadnu vitamínovú hodnotu, použite ich na chlebíky, podobne ako pažítku či pór.