Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Dobré rady

ŠPECIALITA
Cesnaková polievka
Potrebujeme 5 bosniakov, 5 dag očisteného cesnaku, 1,5 l kuracieho vývaru.
Urobíme kurací vývar. Vršky bosniakov odrežeme v hornej štvrtine. Obsah bosniakov vyberieme, dáme do vývaru a pridáme pretlačený cesnak. Povaríme a prepasírujeme cez sitko. Polievku podávame vo vydlabaných bosniakoch, ktoré v rúre najprv krátko zapečieme.

ZO SVETOVEJ KUCHYNE
V Dalmácii sa výborne varí
Jednou zo špecialít tohto regiónu je bravčové na ostrovný spôsob. Odblaníme kilo a pol bravčového mäsa – toľko, koľko ho natlačíme do zapekacej keramickej misky. Na dno uložíme plátky údenej slaniny a niekoľko bobkových listov. Roztlačíme pár strúčikov cesnaku, zmiešame so soľou, olivovým olejom, materinou dúškou, rozmarínom a estragónom. Zmes dôkladne votrieme do mäsa a potom ho vtlačíme do keramickej misy. Zalejeme 1 dl vínovice, brandy alebo koňaku a obložíme slaninou. Ak mäso nevyplnilo celú nádobu, voľné miesta zalejeme masťou – mäso sa musí piecť bez prístupu vzduchu. Upečieme. Necháme vychladnúť a pokrájame.
Dalmatínska fazuľová polievka: 100 g
slaniny zo šunky nakrájame na plátky a opečieme na panvici, kým nedostanú mierne hnedastú farbu. Dve červené papriky pokrájajme. Spolu so slaninou zo šunky, litrom mäsového vývaru a bielou fazuľou (vopred namočenou vo vode) varíme, kým fazuľa nezmäkne. Nakoniec pridáme soľ a feferónku. Podávame s kyslou smotanou a tenkými rezancami papriky, ktoré sa už nevaria.
PRE ZDRAVIE
Bylinky z kuchyne

Skryť Vypnúť reklamu

Aj v tomto období si môžeme vypestovať na kuchynskom okne veľa chutných a zdravých vitamínov.
Petržlen
Pestujeme ho v zimnom a jarnom období pre vňať. Stačí, keď ho zrežeme na asi 2 - 3 cm, necháme teda iba vrch petržlenu, postavíme do mištičky s vodou a
o niekoľko dní máme čerstvú vňať. Mladé listy majú vysoký obsah vitamínu C, karoténu, draslíka, sodíka, vápnika, horčíka, fosforu a železa. Môžeme vyskúšať aj to, že zdravé korene zasadíme do nádob so zeminou a zavlažujeme.
Zeler
Zelerovú vňať dopestujeme podobne ako petržlenovú. Listy obsahujú éterické oleje a veľa vitamínov.
Žerucha
Žeruchu môžeme pestovať kdekoľvek, kde je primerane teplo a svetlo. Používame misky, debničky, taniere, ktoré umiestnime na oknách či verandách. Naplníme ich substrátom, ktorý dobre udržuje vlhkosť. Sejeme husto. O 10 - 14 dní rastlinky dosiahnu 60 - 100 mm a môžeme ich strihať nožničkami. Žerucha je výborná na chlebíčky a má veľa vitamínov. Pestovanie je nenáročné.
Cibuľa
Ak máte odloženú cibuľu, ktorá klíči a tým sa znehodnocuje, nevyhadzujte ju. Cibuľové výhonky majú mimoriadnu vitamínovú hodnotu, použite ich na chlebíky, podobne ako pažítku či pór.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Európsky výskum po roku 2020: Čo nás čaká
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  2. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  3. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  5. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  6. Európsky výskum po roku 2020: Čo nás čaká
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  9. Bývanie v meste predlžuje život
  10. Európsky výskum po roku 2020: Čo nás čaká
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 621
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 19 686
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 211
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 071
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 330
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 292
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 910
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 645
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 468
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 6 806
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

II. TRIEDA: Boj o prvú štvorku má parádne grády

Za odohratými zápasmi jesennej časti obzrieme so zástupcami troch klubov druhej triedy - Ďanovej Kláštora a Hája. Trochu sme rozobrali aj témy týkajúce sa slovenskej reprezentácie.

Jozef Šavol opäť doviedol svoj tím na priebežné prvé miesto.

Matica slovenská priblíži deťom slovenské povesti a rozprávky

Videoprojekt „Z príbehu do príbehu”,je určený aj pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí.

Ilustračné foto.

Tréner Mosnár: Proti Žiline musíme ísť na sto percent

V piatom zápase sezóny stratil Martin prvé body. Aktuálne našich najviac tlačí topánka na pozícii obrancov. V piatok na Turčanov čaká derby proti Žiline.

Spišská Nová Ves nám pripravila prvú prehru v sezóne.

Ocenili kroniku mesta Martin, je vzorom aj pre iné mestá

V kronike by mali byť podľa kronikárky mesta Martin Kataríny Tomášovej zaznamenané všetky významné momenty v živote mesta.

Kronilu mesta Martin vedie Katarína Tomášová.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická nehoda si vyžiadala jeden život

Pri nehode v meste Šaštín-Stráže jeden človek zomrel a traja sa zranili

Po požiari: Vôbec neviem, ale čo už, stalo sa

Zadné stavy domu zhoreli. Požiar likvidovalo päť profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov. Na boj s plameňmi použili zhruba 63-tisíc litrov vody.

Už ste čítali?