Ako Turčanom jazyk narástol

Kedysi žienky nemali možnosť nakúpiť si všetky základné potraviny vrátane chleba, cestovín či mäsa v obchode ako dnes. Jednak preto, že obchody by skrachovali v dôsledku toho, že ľudia si väčšinou zabezpečovali jedlo samy a jednak preto, že keď v obchode

aj niečo mali, bolo to veľmi drahé a mohli si to dovoliť len bohatší. Obyčajný človek si všetko radšej zasadil a vypestoval doma v záhrade a na poli. Recepty vtedajších jedál boli zo všetkých možných surovín, vždy však išlo o doma dopestovanú zeleninu či ovocie. Po mnohých jedlách by sme sa však celkom určite oblizovali až za ušami. Ak si trúfate, vyskúšajte si uvariť niektoré z jedál, celkom podrobne ich spracovali v knihe Z ľudovej kultúry Turca, ktorú vydala Matica slovenská v Martine. (Dokončenie témy z minulého čísla)
Kapusta bola najdôležitejšia ingrediencia
V zeleninových jedlách sa najviac objavovala kapusta. Z čerstvej kapusty sa varila polievka - šajtľava. Dávali sa do nej polámané kapustné listy, zemiaky, cibuľa, zápražka a troška červenej papriky. Čerstvú kapustu dávali do plnky na koláče či na fliačky.
Po druhej svetovej vojne sa kapusta začala variť ako prívarok k pečenému mäsu a k zemiakom. Nebolo rodiny, ktorá by netlačila kapustu, aspoň do dvoch sudov.
Z kyslej kapusty varili kapustnicu, do ktorej dávali sušené huby, domácu klobásku, údené rebrá a zemiaky, výnimkou neboli ani sušené slivky.
Najobľúbenejšia bola vianočná kapustnica – v evanjelických rodinách dávali do nej sušené huby, údené aj čerstvé mäso, domáce klobásky, v katolíckych rodinách dávali do nej sušené huby, prípadne rybu.
Obľúbeným jedlom bola kvaka, ktorú varili alebo piekli skoro vo všetkých obciach. Kvačiki boľi najľepšie zo žltek kvaky. Zvikľi sme jedávať kvačiki so zemiakovou babou. Jáj to bola dobrota. Kvaku lepšie jesť bez mäsa.
Na večeru, alebo ku kvake jedávali zemiakovú babu so škvarkami.
Zemiaky nakyslo bolo tiež veľmi obľúbené jedlo. V polovici 20. storočia ich gazdinky začali robiť s vareným vajíčkom, neskôr s fašírkou alebo párkom a zajedali sa chlebíkom. Od polovice 20. storočia najmä v letnom období sa začína variť aj tekvica ako prívarok nakyslo, najčastejšie so zemiakmi a varenými vajíčkami.
Mäso len keď sa niečo dialo
„Mäso sme jedli raz do tížňa, na nedeľu a na sviatky - to ako na Vianoce a Veľkú noc. No a potom, keď bolo ňiečo v rodine, akože svadba alebo tak,“ spomína stará mama.
Koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia bola jahňacina a baranina dôležitou súčasťou stravy Turčanov. Hovädzí dobytok bol dôležitý kvôli spotrebe mlieka a ako ťažná sila. Okrem hovädziny pripravovali aj rybu. Po druhej svetovej vojne dokonca kupovali na Vianoce kapra. Baraninu mali hlavne na zimu, ktorú konzervovali solením a údením.
V prvých desaťročiach 20. storočia sa chov ošípaných v Turci zvýšil. To už skoro každí chcel mať nejaké to prasiatko, bohatší aj viac. Zabíjačka bola väčšinou pred Vianocami. Začiatkom 20. storočia sa zaúdilo celé prasa, slaňinu aj mäso, urobila sa žobrácka kaša a kapusňica. Vo väčšine obcí dali do zabíjačkovej kapustnice pľúcka, srdce, kúsok pečene, krv alebo kúsky krvavého mäska, aby mala kapustnica tmavú farbu. Kapustnicu potom posielali susedom a príbuzným. Črevá z prasaťa plnili zemiakovým cestom s cesnakom a rascou a dávali variť. Na Veľkú noc uvarili údenú lopatku. Údené rebrá nechávali pre koscov na leto.
V období medzi vojnami sa v domácnostiach začali robiť klobásky a tlačenky, neskôr aj jaďerňíčki.
Ani mäsovú polievku nepoznali do obdobia druhej svetovej vojny. Po roku 1945 sa už bežne varili polievky z hydiny, kúska hovezini, do ktorých dávali okrem rezancov aj halušťički.
Zmeny v príprave mäsa sa najprv prejavili na svadbách. Jedli sa šnicle, no už v 30. rokoch 20. storočia sa na svadbách podávali už dve mäsité jedlá – guľáš a šnicľe so šalátom. V polovici 20. storočia sa rezne objavili na nedeľních teňieroch, počas návštev, na sviatky a rôzne rodinné príležitosti.
Mlieko a mliečne výrobky – jedlo chudobných
Mlieko v chudobnejších rodinách často nahrádzalo mäso. Konzumovali ho surové, sladké aj kyslé.
Mliečne výrobky pripravovali z kravského aj z ovčieho mlieka. Z mlieka varili polievku, mútili maslo, robili tvaroh. Z ovčieho mlieka robili bryndzu, ovčí syr, pareňice, oštiepky. Z bryndze varili polievku, tzv. demikát. Malé deti pili mlieko dovtedy, kým im matky nezačali dávať stravu ako pre seba.
Bryndza, syr, pareničky a oštiepky nechýbali skoro ani v jednej domácnosti. Brindze mal každí dostatok, ale to bola dobrá brindza, drobivá a vidržala aj pol roka.
Gazdovia, ktorí mali veľa oviec, tlačili bryndzu do geliet. Gazdiné ju cez zimu používali pri príprave jedál. Čerstvý syr si brali chlapi, keď išli robiť do hory. Jedávali ho aj doma na večeru.
Po druhej svetovej vojne sa dokonca začala piť biela káva nielen v nedeľu, ale aj na raňajky a vo všedné dni. Deťom postupne začali pridávať do mlieka kakao, malkao, granko a pod. (jakub)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 534
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 532
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 793
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 008
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 942
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 616
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 764
  1. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant
  3. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  4. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  6. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  7. Ľubomír Belák: Slovensko hľadá prezidenta
  8. Tupou Ceruzou: Pellegriniho pravá tvár
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 715
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 517
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 377
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 410
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 371
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 347
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 096
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 422
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant
  3. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  4. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  6. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  7. Ľubomír Belák: Slovensko hľadá prezidenta
  8. Tupou Ceruzou: Pellegriniho pravá tvár
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 715
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 517
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 377
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 410
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 371
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 347
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 096
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 422
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?