Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Ako Turčanom jazyk narástol

Kedysi žienky nemali možnosť nakúpiť si všetky základné potraviny vrátane chleba, cestovín či mäsa v obchode ako dnes. Jednak preto, že obchody by skrachovali v dôsledku toho, že ľudia si väčšinou zabezpečovali jedlo samy a jednak preto, že keď v obchode

aj niečo mali, bolo to veľmi drahé a mohli si to dovoliť len bohatší. Obyčajný človek si všetko radšej zasadil a vypestoval doma v záhrade a na poli. Recepty vtedajších jedál boli zo všetkých možných surovín, vždy však išlo o doma dopestovanú zeleninu či ovocie. Po mnohých jedlách by sme sa však celkom určite oblizovali až za ušami. Ak si trúfate, vyskúšajte si uvariť niektoré z jedál, celkom podrobne ich spracovali v knihe Z ľudovej kultúry Turca, ktorú vydala Matica slovenská v Martine. (Dokončenie témy z minulého čísla)
Kapusta bola najdôležitejšia ingrediencia
V zeleninových jedlách sa najviac objavovala kapusta. Z čerstvej kapusty sa varila polievka - šajtľava. Dávali sa do nej polámané kapustné listy, zemiaky, cibuľa, zápražka a troška červenej papriky. Čerstvú kapustu dávali do plnky na koláče či na fliačky.
Po druhej svetovej vojne sa kapusta začala variť ako prívarok k pečenému mäsu a k zemiakom. Nebolo rodiny, ktorá by netlačila kapustu, aspoň do dvoch sudov.
Z kyslej kapusty varili kapustnicu, do ktorej dávali sušené huby, domácu klobásku, údené rebrá a zemiaky, výnimkou neboli ani sušené slivky.
Najobľúbenejšia bola vianočná kapustnica – v evanjelických rodinách dávali do nej sušené huby, údené aj čerstvé mäso, domáce klobásky, v katolíckych rodinách dávali do nej sušené huby, prípadne rybu.
Obľúbeným jedlom bola kvaka, ktorú varili alebo piekli skoro vo všetkých obciach. Kvačiki boľi najľepšie zo žltek kvaky. Zvikľi sme jedávať kvačiki so zemiakovou babou. Jáj to bola dobrota. Kvaku lepšie jesť bez mäsa.
Na večeru, alebo ku kvake jedávali zemiakovú babu so škvarkami.
Zemiaky nakyslo bolo tiež veľmi obľúbené jedlo. V polovici 20. storočia ich gazdinky začali robiť s vareným vajíčkom, neskôr s fašírkou alebo párkom a zajedali sa chlebíkom. Od polovice 20. storočia najmä v letnom období sa začína variť aj tekvica ako prívarok nakyslo, najčastejšie so zemiakmi a varenými vajíčkami.
Mäso len keď sa niečo dialo
„Mäso sme jedli raz do tížňa, na nedeľu a na sviatky - to ako na Vianoce a Veľkú noc. No a potom, keď bolo ňiečo v rodine, akože svadba alebo tak,“ spomína stará mama.
Koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia bola jahňacina a baranina dôležitou súčasťou stravy Turčanov. Hovädzí dobytok bol dôležitý kvôli spotrebe mlieka a ako ťažná sila. Okrem hovädziny pripravovali aj rybu. Po druhej svetovej vojne dokonca kupovali na Vianoce kapra. Baraninu mali hlavne na zimu, ktorú konzervovali solením a údením.
V prvých desaťročiach 20. storočia sa chov ošípaných v Turci zvýšil. To už skoro každí chcel mať nejaké to prasiatko, bohatší aj viac. Zabíjačka bola väčšinou pred Vianocami. Začiatkom 20. storočia sa zaúdilo celé prasa, slaňinu aj mäso, urobila sa žobrácka kaša a kapusňica. Vo väčšine obcí dali do zabíjačkovej kapustnice pľúcka, srdce, kúsok pečene, krv alebo kúsky krvavého mäska, aby mala kapustnica tmavú farbu. Kapustnicu potom posielali susedom a príbuzným. Črevá z prasaťa plnili zemiakovým cestom s cesnakom a rascou a dávali variť. Na Veľkú noc uvarili údenú lopatku. Údené rebrá nechávali pre koscov na leto.
V období medzi vojnami sa v domácnostiach začali robiť klobásky a tlačenky, neskôr aj jaďerňíčki.
Ani mäsovú polievku nepoznali do obdobia druhej svetovej vojny. Po roku 1945 sa už bežne varili polievky z hydiny, kúska hovezini, do ktorých dávali okrem rezancov aj halušťički.
Zmeny v príprave mäsa sa najprv prejavili na svadbách. Jedli sa šnicle, no už v 30. rokoch 20. storočia sa na svadbách podávali už dve mäsité jedlá – guľáš a šnicľe so šalátom. V polovici 20. storočia sa rezne objavili na nedeľních teňieroch, počas návštev, na sviatky a rôzne rodinné príležitosti.
Mlieko a mliečne výrobky – jedlo chudobných
Mlieko v chudobnejších rodinách často nahrádzalo mäso. Konzumovali ho surové, sladké aj kyslé.
Mliečne výrobky pripravovali z kravského aj z ovčieho mlieka. Z mlieka varili polievku, mútili maslo, robili tvaroh. Z ovčieho mlieka robili bryndzu, ovčí syr, pareňice, oštiepky. Z bryndze varili polievku, tzv. demikát. Malé deti pili mlieko dovtedy, kým im matky nezačali dávať stravu ako pre seba.
Bryndza, syr, pareničky a oštiepky nechýbali skoro ani v jednej domácnosti. Brindze mal každí dostatok, ale to bola dobrá brindza, drobivá a vidržala aj pol roka.
Gazdovia, ktorí mali veľa oviec, tlačili bryndzu do geliet. Gazdiné ju cez zimu používali pri príprave jedál. Čerstvý syr si brali chlapi, keď išli robiť do hory. Jedávali ho aj doma na večeru.
Po druhej svetovej vojne sa dokonca začala piť biela káva nielen v nedeľu, ale aj na raňajky a vo všedné dni. Deťom postupne začali pridávať do mlieka kakao, malkao, granko a pod. (jakub)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  6. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  7. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  10. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  1. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  2. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Škola môže vyzerať aj inak!
  10. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 725
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 146
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 145
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 838
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 637
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 669
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 066
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 449
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 436
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 601
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V niektorých stretnutiach nemal kto zmeniť tempo hry

Tím Dynama striedal na jeseň lepšie výkony so slabšími. Podľa kormidelníka Zdenka Veselovského mohli jeho zverenci v dvoch či troch zápasoch zabrať viac.

Peter Koleno patrí medzí lídrov diviackeho tímu.

Rodičia spojili sily

Urobili radosť škôlkarom.

Pieskovisko má nad sebou praktickú sieť.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Slnečnica v oblakoch

Seniorovi z Koštian nad Turcom sa podaril pestovateľský úspech.

Vysoká slnečnica teší okoloidúcich.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Už ste čítali?