Táto lekárka má za sebou viacero špeciálnych kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, rekondíciu pohybového systému, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Podbeľ známy - neznámy
Význam podbeľa treba zvýrazniť práve v tomto ročnom období. Kvet tejto rastliny zbierame na začiatku kvitnutia medzi 14. a 16. hodinou, mladé lístky v máji a júni od 9. do 10. hodiny. Podbeľ lieči dýchacie orgány (zápaly, zahlienenie, prieduškovú astmu, podporuje vykašliavanie, lieči zachrípnutie), zlepšuje látkovú premenu a vďaka zinku zlepšuje aj využitie inzulínu u diabetikov. Kvety používame
v sušenom stave. Odvarom z listov je možné omývať miesta postihnuté ekzémom a rany. Vhodné je použitie odvaru zo suchých listov aj na výplachy hrubého čreva (vredy, zápaly, Crohnova choroba).
Čerstvé listy mierne popučené môžeme prikladať na reumatické kĺby v l cm vrstve, ale necháme ich pôsobiť len 1 hodinu. Na zapálené žily sa odporúčajú rozdrvené listy zmiešané so sladkou smotanou priložené na noc na postihnuté miesto. Obklady z čerstvých rozpučených listov zmierňujú bolesti nervov (neuralgie). Príprava čaju: 1 lyžicu sušených podbeľových kvetov dáme do 3 dcl studenej vody, krátko povaríme, necháme 10 minút vylúhovať a pijeme. V nutných prípadoch osladíme včelím medom. Rovnakú službu nám urobí prášok zo sušených listov, ktorý užívame 1 – 2-krát denne na špic okrúhleho noža. Účinný je aj čaj pripravený zo suchých kvetov a listov zmiešaných rovnakým dielom.
Samostatné užívanie podbeľovej drogy nie je vhodné pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy. Taktiež sa neodporúča užívanie viacej týždňov. Chorvátski autori odporúčajú čaj na vykašliavanie, proti zahlieneniu priedušiek a zápalu priedušiek pri chrípke v zložení: podbeľ, divozel, slez lesný v rovnakých dieloch s pridaním malého množstva prasličky roľnej, anízu a sladiča obyčajného. (Samozrejme, že nemusia byť bezpodmienečne zastúpené všetky vymenované zložky). Zmes premiešame a 2 lyžice zalejeme 4 dl vriacej vody. Necháme postáť 1 hodinu, osladíme medom a pijeme.
Svatava Žáková