Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Ako Turčanom jazyk narástol

V tejto rubrike sme už písali o tom, ktoré jedlá si ľudia kedysi varili bežne. Dodnes sú niektoré z nich pevnou súčasťou našich jedálničkov. Teraz prinášame v súvislosti s Vianocami a inými obdobiami či sviatkami v živote človeka (svadba, pohreb, krstiny)

jedlá, ktorých korene siahajú do predkresťanského obdobia. Ide o jedlá, ktoré vyjadrujú určité predstavy a priania ľudí, vychádzajú z rôznych cirkevných nariadení a symboliky. Opäť je zdrojom našich informácií kniha Z ľudovej kultúry Turca, ktorú v roku 2004 vydalo Vydavateľstvo Matice slovenskej z Martina.

Ako vyzeral turčiansky vianočný stôl

Štedrovečerná hostina mala pre Turčanov veľký význam, preto bolo na stole všetkého hojne. Opekance s makom, lokše z koláčového cesta, oblátky s medom. Na stole bol položený chlebík, cibuľa, cesnak, v nádobke pšenica a pod. Na Vianoce napiekli gazdiné okrúhle koláče alebo rohi, jedla sa kapustnica, hribi. Ingrediencie do štedrovečernej kapustnice sa líšili v katolíckej a evanjelickej rodine. V katolíckych rodinách mali rybu a rietku polievku s kapusti s hubami. Evanjelici mali v kapustnici údené aj čerstvé mäso, klobásku. Jedol sa kompót zo sušeného ovocia, jabĺčka, orechy a pod. Pila sa pálenka, najčastejšie hriato.
Na prvý a druhý vianočný sviatok sa jedlo mäso a mäsové výrobky, v bohatších rodinách pečená kačka alebo hus. Na Nový rok nesmela byť na stole hydina, aby šťastie neuletelo.

Skryť Vypnúť reklamu

Fašiangy Turíce Veľká noc príde...

Obdobie medzi Troma kráľmi a Popolcovou stredou, tiež aj škaredou stredou, teda obdobie fašiangov, bolo naplnené spoločenskými a rodinnými udalosťami. V poslednú fašiangovú nedeľu sa chodilo fašiangovať z domu do domu. Za to dostali mládenci klobásu, vajíčka, slaninku, prípadne koláče. Na hostinu mládež nachystala praženicu, vypražili pampúchi, krapňe.
Po fašiangoch nastal štyridsaťdňový pôst, počas ktorého sa jedli múčne jedlá, strukoviny, chlieb, na prípravu jedla používali rastlinné oleje. V katolíckych rodinách dodržiavali pôst aj každý piatok. Najzaujímavejšie obdobie bolo vraj pred Veľkou nocou. Na Kvetnú ňedeľu sme jedľi také, čo kvitlo – fazuľu a hrach, a na Púčkovú ňedeľu sa jedávali púčki s makom, aby boľi veľké klasi. Na Zelený štvrtok jedli niečo zelené, ale nie vždy to dodržiavali. Veľký piatok bol pre evanjelikov najväčším pôstnym dňom. Na Bielu sobotu sa varila šunka. Gazdiné napiekli koláče, uvarili šunku, do šunkovej vodi zavarili vajíčka a spravili kyslú polievku. Pilo sa pálené. Malím kupačom sme dávaľi vajíčka a šunku a večším už vajíčko a pálené.

Skryť Vypnúť reklamu

Svadba a pohreb

S fašiangami bývali často spojené aj svadby a ich príprava sa týkala celej rodiny a susedov. Hostí pozývala zváčka, ktorá rozniesla priebežníki. Pozvaní hostia doniesli na svadbu babu, sliepku, smotanu či niekde aj cukor. Tam, kde z koláčov dávali víslušku, dávaľi pletení koláč. Dostali ho najbližší suseďia, ťí boľi prví.
Jedli sa väčšinou pampúchi a poliouka s rezancami, opekanec s tvarohom, huspeninu, rezne, pálenku. Teraz sú jedlá ako v mesťe, veru ňieto rozdielu, zákusky pečú také profesionálki, čo už vedia ako na to, a pálené je kupované.
Najsmutnejšia udalosť v rodine bola samozrejme smrť, zvikľi si uctiť mŕtveho, ale hosťini sa nerobiľi. Na pohreb prišli príbuzní z väčšej vzdialenosti, nemohli sa nechať hladní, tak im daľi ňiečo zajesť. Aľe také kari ako dnes sa nerobiľi. Nakrájali klobásku, slaninku, uvarili hriate a ponúkli pálenku a teplý čaj.
(jakub)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 232
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 393
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 196
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 154
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 150
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 522
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 763
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 899
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 758
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 722
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?