eciálnych kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, rekondíciu pohybového systému, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Uhľohydráty
Uhľohydráty - týmto názvom označujeme cukry. Ide o látky sladkej chuti, ktoré vznikajú pôsobením slnečného svetla a zeleného farbiva rastlín. Potravou sa dostávajú do tela živočíchov. Uhľohydráty sú pre nás najväčším dodávateľom energie. V našej zemepisnej šírke kryjú zhruba
60 % našej kalorickej potreby. Pokiaľ ich prijímame viac, ako potrebujeme, premieňajú sa na tuky. Ich trávenie sa začína už v ústach pomocou slín. Najdôležitejšie uhľohydráty pre ľudský organizmus:
Škrob je najdôležitejšou rezervnou látkou rastlín, predovšetkým obilovín.
Glykogén je najdôležitejšou rezervnou látkou v živočíšnej ríši. Nachádza sa hlavne v pečeni.
Celulóza tvorí bunečné pletivá rastlín. Je to odpadová látka a jej dostatočné množstvo v potrave podporuje pohyb čriev.
Cukor, známy z bežného používania, nám slúži predovšetkým ako zdroj energie. A nielen to, cukor pôsobí aj na psychiku. V menšom množstve upokojuje, vo väčšom množstve pôsobí opačne. U detí môže spôsobovať neposednosť. Vyvoláva závislosť a je označovaný ako netoxická droga.
Uhľohydráty delíme na jednoduché a zložité. K prvým patrí hroznový cukor (glukóza) a ovocný cukor (fruktóza). Tie sú pre organizmus najvhodnejšie. Zložité cukry sa musia najprv rozložiť na jednoduché, aby ich mohol organizmus využiť. Všetci vieme, že chlieb pri dlhšom prežúvaní v ústach sladne. Je to tým, že škrob sa rozkladá na jednoduché cukry.Na metabolizme cukrov sa podieľa hlavne podžalúdková žľaza (pankreas). Vylučuje štiepiace látky do tenkého čreva, ktoré cukry rozkladajú na jednoduchšie, aby sa mohli vstrebať. Pankreas však vylučuje do krvného obehu aj hormón inzulín, ktorý má za úlohu regulovať hladinu krvného cukru. Môže sa stať, že pri viróze, úraze brucha, starobe, degeneratívnych procesoch podžalúdkovej žľazy, niekedy aj po očkovaní, sa začne inzulín tvoriť nedostatočne a tým sa vytvoria predpoklady pre vznik cukrovky. Pre správne uvoľňovanie inzulínu v tele je nutný dostatok draslíka (kálium – telo ho získava napríklad z ryže, zemiakov, marhúľ, z mlieka) a vápnika (kalcium – nachádza sa hlavne v mlieku a mliečnych výrobkoch, v zelenine, sójových bôboch, sardinkách, búrskych orieškoch, vlašských orechoch a v semenách slnečníc) Pozor: vápnik sa vstrebáva len s vitamínom D! Sodík, ktorý je podstatou kuchynskej soli a niektorých konzervačných látok, ak je v potrave v nadbytočnom množstve, vytláča tieto minerály, a preto je pre diabetikov nevhodný.
Svatava Žáková